fbpx

Европа врти десно: францускиот и германскиот случај

Политика - јуни 26, 2024

Европските избори во 2024 година означија клучен момент во континенталната политика, одразувајќи значителни промени во преференциите и политичката динамика низ Европската унија. Значаен резултат за ЕЦР неодамна добредојде пет нови членки од Алијансата за Сојузот на Романците, радикална десничарска партија заснована на четири клучни принципи: семејство, нација, вера и слобода. Ова последно дополнување значи дека ЕЦР ги надмина либералите од Ренју, бидејќи европратениците на групата сега се 83, од кои околу десет доаѓаат од партиите кои првпат влегуваат во Европскиот парламент. Европските конзервативци и реформисти би можеле да продолжат да растат.

Додека дебатите се фокусираат на иднината на европската интеграција и новите политички позиции, доминантна тема на дебатата беше промената надесно забележана во некои од земјите основачи на ЕУ. Низ Европа, изборите забележаа различни резултати кои влијаеја на рамнотежата на силите во Европскиот парламент. Особено значајни беа резултатите во земји како Франција, Германија и Италија, каде традиционално левичарските партии забележаа растечка популарност на десничарските движења. Годините на напорна работа, територија по територија, ги наведоа овие партии да победат или да добијат значителна поддршка меѓу народот, често од најпопуларните сегменти на населението.

Француската ситуација

Во Франција, партијата на Марин Ле Пен забележа значително зголемување на поддршката. Откако Националниот митинг (Rassemblement National) доби 31,4 отсто од гласовите на изборите, политичката ситуација во Франција е тензична. Одлуката на Макрон да го распушти Националното собрание го одразува неговиот одговор на зголемената сила на партијата на Ле Пен и Џордан Бардела, 28-годишниот претседател на партијата. Земјата сега се соочува со период на политичка неизвесност и интензивни дебати за идниот правец на владата. Предизвикот што претстои е возбудлив. Од сега до 7 јуни, датумот на вториот изборен круг, сè допрва треба да се решава, вклучително и потенцијалните сојузи, кои остануваат целосно неизвесни. Голистичката десница сака да се префрли надесно, особено имајќи предвид дека нивните позиции се идентични со оние на Националниот митинг. Во исто време, сомнежите остануваат во партијата. На хоризонтот може да дојде до кохабитација, каде што претседателот на Републиката е со една политичка боја (генерално претседателот), додека во Националното собрание доминира друга партија.

Кохабитацијата во Франција се случи во три главни периоди во политичката историја на земјата. Првиот беше помеѓу 1986 и 1988 година, кога Франсоа Митеран, избран за претседател во 1981 година како социјалист, мораше да управува со Национално собрание во кое доминира десницата, предводена од Жак Ширак. Слична, но спротивна ситуација се случи помеѓу 1993 и 1995 година, кога Ширак, избран за претседател во 1995 година, мораше да кохабитира со левичарската влада, назначувајќи го Едуард Баладур за премиер по законодавните избори во 1993 година. Последниот случај беше помеѓу 1997 и 2002 година, кога Ширак беше реизбран за претседател, но законодавните избори во 1997 година доведоа до левичарско мнозинство во Националното собрание, при што Лионел Жоспен беше именуван за премиер до 2002 година. Овие периоди значително влијаеја на политичката и законодавната динамика на земјата.

Што се случи во Германија

Слично на тоа, во Германија, АфД го зајакна своето присуство во Европскиот парламент, добивајќи 16% од гласовите и 15 места, надминувајќи ги социјалистите на Шолц. Посебно за одбележување е фактот, слично на француската ситуација, дека двете партии се многу популарни меѓу младите гласачи. Зелените, втората најважна партија во федералната влада, забележаа најзначаен пад меѓу сите партии, со пад од 8,6% на 11,9%. Токму меѓу младите и многу младите се случи најголемото оддалечување од еколошките прашања. Згора на тоа, ова беа европските избори со најголема излезност од обединувањето на двете Германии, со речиси 65% од речиси 65 милиони Германци со право на глас. И за прв пат минималната возраст за гласање беше 16 години.