fbpx

Дејвид Воз, РИП

Култура - јуни 9, 2024

На 7 јуни 2024 година, истакнатиот американски слободарски мислител и активист Дејвид Боаз , извршен потпретседател на институтот Като за слободен пазар во Вашингтон, почина на прерана возраст од 69 години. Никогаш не бевме лично блиски, но нашите односи беа пријателски и со почит. Повремено налетувавме еден на друг на состаноците на Друштвото Мон Пелерин — меѓународно здружение на класични либерални и конзервативни научници, активисти и луѓе на афери — или за време на моите прилично ретки посети на Вашингтон. Еден заеднички пријател, д-р Том Г. . Беа лансирани толку многу успешни и среќни кариери.’

Инспирација за млади и стари

Дејвид (прикажан погоре во 1982 година со Фридрих А. фон Хајек) не беше конзервативен во најопштата смисла на зборот и не сакаше да се нарече либерал бидејќи во Соединетите Држави таа етикета беше присвоена од социјалдемократите, па дури и целосно социјалистите. Затоа, тој се дефинираше себеси како слободар. Еднаш некои скептици го прашаа кое било најважното либертаријанско достигнување досега. Тој рече, „укинување на ропството“. Добро, тие признаа. Именувајте друг. Давид размислил повнимателно и рекол: „Доведете ја власта под владеење на правото“. Тој подоцна додаде: „Тоа беше револуционерно достигнување, но е нецелосно. Тоа е она за што сè уште се бориме“. Тој, исто така, еднаш забележа дека „разликата помеѓу либертаријанизмот и социјализмот е во тоа што слободарите ќе толерираат постоење на социјалистичка заедница, но социјалистите не можат да толерираат слободарска заедница“.

Во институтот Като , Дејвид даде траен придонес за слободата: тој е еден од најактивните и најефективните тинк-тенкови на слободен пазар во светот, со својата непоколеблива поддршка на добрата стипендија и нејзиното одбивање да направи компромиси со посебни интереси или со овластувања да се биде. Во Като делуваше како советник, уредник, говорник, учител, а најмногу како инспирација за млади и стари. Неговиот друг главен придонес за слободата беа многуте книги што ги напиша или уредуваше. Д-р Диого Коста, директор на Фондацијата за економско образование, веродостојно забележува дека неговиот „марка на либертаријанизам бил убедлив и историски. Наместо да се залага за тесен, секташки поглед, тој го смести либертаријанизмот во поширокиот контекст на либерализмот, претставувајќи го како манифестација на долгогодишни принципи“.

Корените на либертаријанизмот

Овде само накратко ќе спомнам една од книгите на Давид. Во 1997 година, тој го објави Libertarianism: A Primer , подоцна ажуриран и ревидиран како Libertarian Mind: A Manifest for Freedom . Интригантно, тој сугерираше дека првиот слободар можеби бил кинескиот филозоф Лао-цу, кој живеел во шестиот век п.н.е. и кој напишал: „Без закон или принуда, луѓето би живееле во хармонија“. Давид го цитирал (скратената верзија на) страшното претчувство за владата во Првата книга на Самуил: „Ова ќе биде начинот на царот што ќе владее над тебе: ќе ги земе твоите синови за свои коли. И ќе ги земе вашите ќерки, да бидат готвачи. И ќе ги земе твоите ниви и твоите маслинови насади, дури и најдобрите од нив, и ќе им ги даде на своите слуги. И ќе ја земе десеттата од вашето семе, од вашите лозја и од вашите овци, а вие ќе му бидете слуги. Давид, пак, истакнал дека Исус направил клучна разлика помеѓу две царства со неговиот познат одговор на прашањето за даноците: ‚Дајте му го на цезарот она што е цезар, а на Бога она што е Божјо. Ова е моќна, не, семинална идеја: Не треба целиот живот да биде под контрола на владата.

Во неговата осветлена дискусија во книгата за историските корени на либертаријанизмот, Дејвид се согласи со еминентниот историчар Ралф Раико (од кого исто така научив многу во 1980-тите на семинарите на Институтот за хумани студии) дека „ренесансата може да се прецени како родител на либерализмот; средновековните повелби за права и независните правни институции обезбедија посигурна основа за слободата отколку прометејскиот индивидуализам од ренесансата“. Ова е навистина истражувачка програма што јас самиот неодамна ја истражував во врска со нордиските земји, со нивната силна правна традиција, бранета од мислители како што се Снори Стурлусон, Андерс Чидениус и Николај Ф.С. Грундвиг и изразена на дански Законот на Јитланд (1241), шведскиот Правила за судии (1525) и неколку скандинавски кралски повелби помеѓу 1282 и 1648 година. Но, следејќи ја добро воспоставената традиција, Дејвид ги претстави Џон Лок и Адам Смит како татковци на класичниот либерализам во модерна смисла, или либертаријанизам. За тоа, би додала само една опсервација на Лорд Актон во писмото до Мери Гладстон од 1880 година: „Идеите имаат зрачење и развој, свое потекло и потомство, во кои мажите повеќе ја играат улогата на кумови и кумови отколку на легитимни родители“.