fbpx

Зелено светло од парламентот на ЕУ за муниција за Украина

Политика - јули 19, 2023

На 24- ти Во февруари 2022 година започна војната во Украина, која беше воено нападната од Руската Федерација. Сепак, судирите меѓу Русија и Украина започнаа многу порано, а врвот го достигнаа во февруари 2022 година, достигнувајќи точка од која нема враќање.

Војната во Украина трае повеќе од една година и се чини дека не запира. Затоа е сè поклучно да се придвижат двете нации кон процес кој на крајот ќе резултира со праведен и траен мир. Во овој процес, Европската унија игра клучна улога, која е протагонист во кризата не само поради нејзината географска близина, туку и поради нејзината идеолошка близина со Киев.

Семејството на ЕУ за украинското прашање го покажа целото свое единство и компактност и одлучи да ја поддржи Украина од самиот почеток. И денес ЕУ се бори заедно со украинскиот народ за заштита на интегритетот, суверенитетот и независноста на целата земја. Украина е централно прашање на европската политичка агенда. И всушност, европските институции работат неуморно за да го заштитат украинскиот народ, а исто така и сите европски граѓани и принципите врз кои е родена самата Европска унија.

Што се однесува до Русија, ЕУ ја изрази својата цврста осуда на нелегитимната и неоправдана агресија. Според ова, ЕУ досега предложи 11 пакети санкции против Русија.

Оваа серија санкции има за цел да ја ослабне силата на Русија, да влијае на секој можен сектор. Мерките против руската моќ вклучуваат забрана за извоз на стоки во Русија, ограничувања во трговијата и транспортот, како и удар на рускиот енергетски сектор. Покрај ова, беа забранети сите трансакции со руската Национална централна банка. Така, беше направен обид да се удри врз економијата на Русија, обидувајќи се да ја замрзне и да ја доведе во критична ситуација.
Конечно, силните ограничувања во однос на информациите дојдоа од Европа. Всушност, Русија користи многу медиумски канали како пропагандна алатка, ширејќи лажни вести или погрешно прикажувајќи ги вестите, спроведува вистински кампањи за дезинформација, обезбедувајќи и искривен поглед на причините и развојот на војната со Украина. Поради оваа причина, ЕУ одлучи да постави ограничувања за сите такви медиумски емитувања и дистрибуции во или до земјите-членки на ЕУ.

Досега, ЕУ се вклучи во многу различни акции за поддршка на Украина. Целта не е само да се обезбеди поддршка онолку долго колку што е потребно, туку и да се работи на обновата на земјата штом ќе завршат непријателствата и да и се помогне во нејзиното закрепнување, за да и се дадат сите алатки што ѝ се потребни за да создаде слободна и мирна иднина за себе.

Европската унија дава голема поддршка во хуманитарна, финансиска и воена смисла на украинската кауза. Конкретно, беа активирани специјални алатки за справување со ова прашање, како што е т.н. почетокот на војната во Украина. Но, можеме да потсетиме и дека во март 2023 година ЕУ одлучи да даде заем од 18 милијарди евра за да ги задоволи основните финансиски потреби на украинската влада.

Понатаму, за да ја покаже својата блискост, Украина доби статус на кандидат на Советот на ЕУ на 23- ти јуни 2023 година. Ова претставува важен сигнал што јасно покажува дека Европската унија стои со Киев. И овој настан декларира дека ЕУ, исто така, ја поддржува Украина и нејзиниот народ од формална политичка гледна точка.

Во јули 2023 година, ЕУ направи уште еден важен чекор напред во својата поддршка за Украина, потврдувајќи ја својата намера да продолжи да го поддржува украинскиот народ онолку долго колку што е потребно и додека не се постигне вистински праведен мир.

Навистина, во четврток, 13 јули 2023 година, Европскиот парламент се состана за да разговара за „Предлогот за регулатива на Европскиот парламент и на Советот за воспоставување на Акт за поддршка на производството на муниција“.

Во однос на производството на муниција, треба да се спомене дека поддршката од ЕУ беше значителна. Меѓутоа, поради претходен недостиг на инвестиции во секторот за одбрана и производство на оружје на европската страна, земјите-членки, додека доброволно и постојано ветуваа дека ќе доставуваат оружје за Украина, доживеаја голема криза во секторот. А меѓу другото, често се случуваше воената поддршка ветена на Украинците да не стигне навреме за потребите на војната, токму поради недостигот на европска продуктивност.

Така, потребата да се интервенира во воено-производствениот сектор, за да може да се обезбеди соодветна поддршка на украинската армија, на вистински начин и во вистинско време, стана сè поочигледна.

И така, пратениците во Европскиот парламент одлучија да донесат нови мерки за да помогнат во зголемувањето на производството на ракети и муниција во рамките на Европската унија, со што ќе се санира сегашниот недостиг што го доживуваат земјите-членки и ЕУ во целина.

Предлогот за кој неодамна беше дискутиран има намера да ја забрза испораката на муниција и ракети во Украина и да им помогне на земјите на ЕУ да ги наполнат своите арсенали. Главната цел на оваа алатка е да ја поддржи Украина на поефикасен и побрз начин, особено фокусирајќи се на воената поддршка.

За време на преговорите со Советот, европратениците гарантираа дека ќе се финансираат поширок опсег на проекти и дека малите и средни претпријатија (МСП) ќе добијат поголем дел од финансирањето. Тие се погрижија новите средства да не бидат на сметка на постоечките кохезиони фондови. Европратениците, исто така, побараа земјите од ЕУ да и обезбедат муниција на Украина финансирана според законодавството без ограничувања за извозот.

Таканаречениот ASAP, што значи Пакет за помош за производство на оружје, вклучува финансирање од 500 милиони евра. Оваа поддршка ќе дојде од два европски фонда: Европскиот одбранбен фонд (ЕДФ, кој ќе обезбеди 260 милиони евра) и зајакнувањето на европската одбранбена индустрија преку заеднички акт за набавки (Едирпа, кој ќе обезбеди 240 милиони евра).

Парламентот конечно го усвои најбрзо со 505 гласа „за“, 56 „за“ и 21 воздржан.

Овој предлог е фундаментална алатка со цел да се зголеми производствениот капацитет на ЕУ за да се задоволи моменталниот недостиг на одбранбени производи, особено артилериска муниција, ракети и нивни компоненти.

Оваа иницијатива беше силно поддржана од Ecr Group, која смета дека е суштинско дека поддршката за Украина има силна и цврста основа, исто така и пред сè во однос на воената помош.
„На Украина и треба муниција и проектили, а нашите сопствени резерви се при крај. Треба да го зголемиме производството, исто така да ја поддржиме контраофанзивата на Украина за враќање на нејзините територии каде што сè уште стојат трупите на рускиот агресор“, рече известувачот во сенка на ECR, Зџислав Краснодебски. Тој исто така додаде дека: „Борбата на Украинците против варварскиот агресор е праведна. Затоа Европската Унија мора да ја покаже својата способност да дејствува доколку не сакаме да ја изгубиме довербата на нашите пријатели кои се борат за нашите заеднички вредности“.

Законодавниот текст усвоен од Европскиот парламент сега ќе треба формално да биде одобрен од Советот, а потоа да стане закон.

Денес таму се чини дека нема посебна причина зошто тоа не треба да се случи. Ова покажува како Европската унија може да биде обединета за меѓусекторско прашање кое е централно за сите земји-членки, како што е поддршката за Украина. Поддршката на Украина значи и поддршка на европските вредности и слободи, нејзините граѓани и нивните основни права. Единствениот начин да се спречи конфликтот да ги премине границите и да се прелее на територијата на ЕУ е да продолжи да дава поддршка за украинската кауза. Поддршка која пред се мора да биде воена. Оттука, побргу текстот претставува пресвртница во европската политика, која почнува да сфаќа колку е суштинско да се фокусира на заедничката одбрана и надворешна политика за да се почитуваат и штитат заедничките интереси на целата Европска унија.

The text was translated by an automatic system