fbpx

Италија го отфрла ЕСМ

Политика - декември 30, 2023

Италија му рече не на ЕСМ. Италијанскиот парламент гласаше против реформата на спасувачкиот фонд. Левицата веќе, како и секогаш, беше подготвена да го објави неуспехот на италијанската држава и нејзината економија. Сепак, ништо од тој вид не се случи.

Негативниот глас на владата дојде од Fratelli d’Italia и Lega, додека Форца Италија беше воздржана. Сето ова ни малку не ја доведе во прашање стабилноста на владата, која постојано е јасна за своите позиции по ова прашање. Сепак, за кратко време се чинеше дека ЕСМ е пред одобрување, со разни левичарски претставници и новинари подготвени да слават евентуална промена на мислењето на десницата и последователна поделба во коалицијата. И навистина, ЕСМ требаше да биде одобрен, но како средство да се отвори кредитна линија за Италија и да се преговара во Европа за поважни прашања за земјата.

Наместо тоа, Fratelli d’Italia и Lega не покажаа двоумење кога беше во прашање гласањето. Тие беа совршено доследни на она што го кажаа во минатото: ЕСМ во Италија нема да биде одобрена од влада на десниот центар. Неизбежно пристигнаа обвинувања и пророштва за несреќа: недоверба од инвеститорите, шпекуланти подготвени да ја нападнат Италија, Европската унија да ја изгуби довербата во Италија итн. Сите лажни. Без да навлегуваме во реалната економија, каде што неодамнешните трендови на потрошувачка и инфлација покажуваат дека Италија е енергична и секако не е земја во умирање, пазарите исто така ја покажаа својата рамнодушност кон италијанската одлука. Распонот, минатиот петок, се затвори на 157 поени (невиден од минатиот јуни), а приносот на BTP е на 3,5% (најниско од август 2022 година). Што се однесува до берзата, индексот FtseMib е над 30.000 поени, највисок од јуни 2008 година.

„Не сум видел колапс на европските берзи и не ми се чини дека ширењето вртоглаво порасна“, коментира Марко Оснато, претседател на ФДИ на Комитетот за финансии во Комората. Тој нападна: „Ако Франција и Германија не го сфатија тоа многу добро, тоа е затоа што тие се загрижени повеќе од нас за стабилноста на нивните банки. Мене ми изгледа нормално“.

Џанкарло Џорџети, министерот за економија и финансии, исто така одговори за време на сослушувањето на многуте опозиционери кои го обвинија во последните денови и повикаа на негова оставка. Инаку, повикот за оставки не е голема новина, бидејќи откако десницата дојде на власт во Италија, левицата практично повика на оставка на сите нејзини членови.

„Некои работи треба да се разјаснат на некој начин – почнува Џорџети – никогаш не сум рекол во парламентот, на европските форуми или на кое било друго место дека Италија ќе го ратификува ЕСМ. Читав апсурдни и тотално лажни работи. На европските форуми. Потсетив дека италијанскиот парламент, кој беше надлежен и суверен по ова прашање, го одложи гласањето како одговор на барањето на опозицијата“. Тој заклучи со објаснување дека веќе предвидел на европските форуми какво ќе биде гласањето на италијанскиот парламент, вклучувајќи го и Movimento 5 Stelle.