fbpx

Нападот врз Израел: можни последици за Европа

Политика - октомври 13, 2023

Неодамнешниот напад го потресе регионот на Блискиот Исток и Европа не може да го игнорира развојот на настаните поради можните влијанија врз стабилноста и безбедноста.

Неодамнешниот разурнувачки напад на палестинските вооружени групи против Израел, кој вклучуваше ракетен оган врз израелските градови, предизвикувајќи голема штета и безброј цивилни жртви, предизвикани воени дејствија од страна на израелските одбранбени сили и насилство од двете страни на конфликтот, предизвикуваат глобална загриженост со изјавите на осуда од бројни меѓународни актери.

Израелско-палестинскиот конфликт има сложена историја која се протега со децении, со длабоки корени поврзани со територијални, верски и политички прашања. Централното прашање се однесува на правото на самоопределување и суверенитет во регион каде Израел и Палестинците претендираат на истите територии. Конфликтот доведе до војни, терористички напади и постојана тензија меѓу двете страни. Европа, иако географски е оддалечена од Блискиот Исток, не може да ги игнорира ефектите од овој конфликт, со последователно зголемување на бројот на луѓе кои бараат засолниште во Европа, со значителни идни политички и економски проблеми.

Нестабилноста на Блискиот Исток може да има директно влијание врз европската безбедност, бидејќи во минатото терористички напади извршени од радикализирани поединци беа регистрирани во Европа, а израелско-палестинскиот конфликт може да биде фактор што поттикнува регрутирање и екстремизам. Европската унија (ЕУ) е клучен играч во надворешната политика и меѓународните односи и нејзината позиција во однос на израелско-палестинскиот конфликт може да влијае на глобалната динамика и односите со другите меѓународни сили, како што се САД.

Европската унија има официјален став во однос на израелско-палестинскиот конфликт, кој поддржува решение со две држави засновано на границите од 1967 година и мирниот соживот на Израел и независна палестинска држава. ЕУ е ангажирана во голем број дипломатски иницијативи и програми за хуманитарна помош во регионот. Сепак, неодамнешната ескалација на конфликтот ги стави на тест дипломатските напори на ЕУ. Неодамнешната изјава за осуда на палестинските напади беше проследена со повици за итен прекин на огнот и обновување на дијалогот меѓу конфликтните страни. Европа продолжува да игра активна улога во обидот да се постигне мирно решение, но пречките остануваат значителни.

Соединетите држави традиционално беа клучен играч во обидите за решавање на израелско-палестинскиот конфликт. Американската администрација одигра важна улога во обезбедувањето економска и воена помош за Израел и во поддршката на мировните преговори. Сепак, вмешаноста на САД беше измешана во последниве години, а Европа често се наоѓаше како ја пополнува дипломатската празнина. Со неодамнешниот напад на палестинските терористи, вниманието повторно е свртено кон напорите на САД да промовираат решение за конфликтот, а улогата на Американците во олеснувањето на дијалогот меѓу страните може да има значително влијание врз стабилноста на регионот и, уште повеќе, последица на Европа.

Европа веќе се соочи со проблемот на бегалците од Блискиот Исток, особено Сирија, во претходните години, но ескалацијата на конфликтот во Израел и Палестина може да доведе до зголемување на миграциските текови. Европските земји треба да бидат подготвени да се справат со можен бран баратели на азил и тоа ќе бара значителни ресурси за хуманитарна помош, населување и интеграција на бегалците. Имиграцијата е политички чувствително прашање во многу европски земји, вклучително и Италија, каде што зголемувањето на миграциските текови би можело да ги поттикне политичките тензии со надеж, сепак, дека европските безбедносни тела внимателно ќе ги следат движењата на бегалците за да обезбедат национална безбедност.

Ескалацијата на уште една тековна војна може да има различни економски импликации, вклучително и онаа поврзана со увозот на нафта и природен гас од регионот на Персискиот Залив, кој се наоѓа блиску до конфликтот. Зголемувањето на тензиите може да влијае на цените и стабилноста на снабдувањето со енергија, како и да донесе трговски ограничувања, да ги оштети економиите на стариот континент и да влијае на туризмот на Блискиот Исток, кој е популарна дестинација за многу Европејци со неизбежно негативно влијание врз економија на целата територија.

Додека Европа продолжува да игра активна улога во потрагата по мирно решение, пречките поврзани со имиграцијата, безбедноста, меѓународните и економските односи остануваат значителни. Одржливо решение на израелско-палестинскиот конфликт е од клучно значење за обезбедување стабилност и безбедност, не само во регионот, туку и во Европа и во целиот свет.