fbpx

Несериозна Ирска

Политика - јуни 5, 2024

Република Ирска е мала земја која се наоѓа на голем остров, како што одат островите. Според Конвенцијата на Обединетите нации за правото на морето (UNCLOS), континенталниот гребен на крајбрежна држава го опфаќа морското дно и подморницата на подморската област што се протега на 200 наутички милји од нејзините територијални морски бази, или понатаму ако природното продолжување на нејзината копнената маса е подалеку од ова. Крајбрежната држава остварува суверени права врз нејзиниот континентален гребен со цел да го истражува и да ги искористи нејзините природни ресурси. Кога маргината се протега над 200 наутички милји, крајбрежната држава може да го продолжи лимитот на континенталниот гребен, предмет на критериумите утврдени во член 76 од UNCLOS. Кога ќе се земе предвид територијата на нејзиното морско дно, Ирска е една од најголемите земји во Европа. Морската територија на Ирска опфаќа над 220 милиони хектари (880.000 км2), што е десет пати поголема од големината на островот Ирска. Вкупното крајбрежје е оддалечено до 6883 километри, од кое се протега на 22 километри или 12 милји од суверената територија на државата. Тоа е многу море. На крајот на март оваа година оперативниот капацитет на ирската морнарица беше еден брод.

Ирската морнарица има 764 активен персонал со 77 резервисти кои работат на 6 бродови (вклучувајќи 4 во резерва) За да обезбеди контекст Норвешка има ексклузивна економска зона од 819.620 километри околу нејзиниот брег и од 2008 година, Кралската норвешка морнарица се состои од приближно 3.700 персонал (9.450 во мобилизирана состојба, 32.000 кога се целосно мобилизирани) и 70 пловни објекти, вклучувајќи 4 тешки фрегати, 6 подморници, 14 патролни чамци, 4 миночистачи, 4 ловци, 1 брод за откривање мини, 4 бродови за поддршка и 2 бродови за обука. На 6 -ти април годинава објави „Naval News“.

Норвешката влада денеска го објави својот нов долгорочен одбранбен план за периодот од 2025 до 2036 година. Под името Норвешки одбранбено ветување, планот предвидува значителен раст со кој не само што земјата ќе ја достигне целта на НАТО од 2 отсто од БДП за одбрана веќе оваа година, туку и таа бројка ќе помине 3 отсто кон крајот на периодот.

Би било неправедно да се каже дека поморските потреби на овие две земји се токму аналогни. Ексклузивната економска зона и риболовната зона се многу важни за Норвешка со нејзините огромни богати рибарски води и нејзината индустрија за гас и нафта. Ирска, се разбира, ја отстапи контролата врз преполните риболовни терени на Атлантикот кога се приклучи на ЕЕЗ во замена за поддршка за нејзиното говедско и млечно стадо. Тоа стадо кое сега е на блок за убивање за да ја покаже нашата посветеност на климатската агенда. Исто така, за разлика од Норвежаните, Ирците далеку од екстракција на природен гас од морското дно, се обврзаа да престанат дури и да го бараат. Сепак, тоа значи дека нашите ветерници кои се движат по океаните се во голема мера неодбранети.

Кризата во персоналот и инвестициите во поморската служба не е нова и е паралелна со искуството на Армијата и Воздухопловниот корпус. Пред шест години Тајмс го носеше овој наслов

Ирскиот воздушен корпус е во криза бидејќи четворица високи пилоти се приклучуваат на Аер Лингус.

Заминувањето на четворицата пилоти остави 31 празно место за пилот-офицер од предвиденото ниво на персонал од 107, а вкупниот број на заминувања пред пензионирањето од 2010 година го донесе на 56. Во тоа време, портпаролот на Претставничката асоцијација на нарачани службеници тврдеше дека проблемот има свои корени во кратењата на трошоците забележани во екот на економската криза во 2010 година, кога беа укинати поттикнувањата за финансиско задржување за пилотите во време кога и Ryanair и Aer Лингус активно регрутираше. И покрај официјалните негирања дека Ирска се потпира на која било друга земја за национална одбрана, широко се верува дека всушност постоел повеќедецениски договор со ОК дека Кралското воздухопловство ефективно обезбедува покривање и заштита на ирскиот воздушен простор. Во 2022 година, во она што во ирските владини кругови се сметаше како претерано искрен одговор на парламентарно прашање Џејмс Хепи, државен министер за одбрана на Велика Британија, рече

„Авионите на РАФ повремено се распоредуваа во ирскиот воздушен простор. Ирската влада треба да ја утврди својата политика зошто, кога и како“.

Дури и кога и ако Воздухопловниот корпус може да стави пилоти во авиони, возраста и типот на машинеријата и технологијата што ги има на располагање, го прави неми поента за тоа колку е ефикасен, Корпусот за одбрана воздух-воздух се потпира на Pilatus. PC-9, тренер со пропелер, купен од Воздухопловниот корпус во 2004 година, набргу откако последниот млазен тренер беше пензиониран. Има вообичаен плафон за сервисирање од 25000 стапки, но јас имам практичен плафон од 10000 стапки. Повеќето комерцијални авиони летаат на височина помеѓу 33.000 и 42.000 стапки.

Ако можете да се потпрете на некој друг да го подигне табот, тогаш зошто треба да платите се чини дека е позицијата на последователните ирски влади на прашањето за националната одбрана. Досега беше среќно да прифатиме дека на крајот можеме да се надеваме на САД, Обединетото Кралство или ЕУ за да ги закрпат дупките во облеката од нишки, онаа на националната одбрана. Во одговорот на пратеничко прашање за трошење ги објави овие бројки кои покажуваат многу јасен тренд.

Година Трошоци за одбрана €m Бруто домашен производ €m Расходи како % од БДП
1999 760 92,669 0.82%
2000 820 108,400 0.76%
2001 731 122,010 0.60%
2002 725 135,956 0.53%
2003 711 145,534 0.49%
2004 733 156,189 0.47%
2005 759 170,231 0.45%
2006 772 184,914 0.42%
2007 817 197,130 0.41%
2008 880 187,620 0.47%
2009 804 169,786 0.47%
2010 744 167,674 0.44%
2011 704 170,951 0.41%
2012 657 175,104 0.38%
2013 667 179,616 0.37%
2014 673 195,148 0.34%
2015 671 262,853 0.26%
2016 671 270,809 0.25%
2017 681 300,387 0.23%
2018 701 326,986 0.21%
2019 756 356,051 0.21%

Во интерес на правичноста, треба да истакнеме дека во последно време зголемувањето на бројките на БДП донекаде ги нарушува процентите по проценти, но дури и со користење на изменет БНП како основа Ирска едвај ќе скрши половина процент и сè уште ќе седи удобно на дното на табелата за трошење во Европа. Во една статија во Форин полиси во 2022 година, Еоин Дреа рече: „Заборавете на Германија и другите одбранбени заостанати во Европа – треба да водиме сериозен разговор за Ирска, најлошата безбедносна политика во Европа“.

Заклучокот на Комисијата за одбранбени сили објавен во 2022 година беше дека Ирска е беспомошна на копно море и воздух. Можеби некогаш тоа беше проблем на Ирска, но не повеќе. Шверцот со дрога, трговијата со луѓе, илегалното оружје и непријателските нации на исток, сите можат да ги искористат празнините дупки во ирската безбедност. Наједноставно е ако знаете дека има само еден поморски брод кој патролира на огромна област на море и приближно знаете каде е тој брод, тоа ја прави задачата за затајување на детска игра. Особено кога знаете дека веројатноста да бидете набљудувани од воздух е мала до никаква, се проценува дека 75% од трансатлантскиот кабел што се поврзува со Европа со Америка поминува низ или во близина на ирската ЕЕЗ. Ќелијата за заштита на критичната подморска инфраструктура на НАТО беше формирана во февруари 2023 година за да ги мапира ранливостите и да ги координира напорите меѓу сојузниците на НАТО, партнерите и приватниот сектор, а Ирска допрва треба да се приклучи.

Хроничниот проблем со персоналот и финансирањето беше дозволено да продолжи толку долго што стана акутен. Инвестицијата што е потребна сега ги доведе одбранбените сили на речиси толерантно ниво за краток временски период е неверојатно. Политички, идејата Ирска да се откаже од својата историска позиција на неутралност е тешка. Дури и да се направи случајот за членство во НАТО и да се прифати минималниот услов од 2% од БДП, тоа би значело десеткратно зголемување на буџетот. Имајќи предвид дека сегашната влада труби својата намера да ги зголеми трошоците од 1,1 милијарди на 1,5 милијарди до 2028 година, зголемувањето на 10 милијарди евра изгледа малку веројатно. Мислам на политиката е дека прва должност на државата е заштитата на нејзините граѓани. Жално е што во оваа област, за разлика од многу други, ирските политичари не се грижат да го имаат доброто мислење за нивните колеги во Брисел. Можеби е време тие колеги да бараат повеќе од Ирска.