fbpx

Обнова на CGPJ во Шпанија: Крај на ерата на политички ќор-сокак

Политика - јуни 28, 2024

Во услови на продолжена институционална криза која го парализираше функционирањето на Генералниот судски совет (ГСПЈ) повеќе од пет години, конечно беше постигнат договор меѓу Социјалистичката партија и Народната партија (ПП) за долгоочекуваното обновување. Ова разбирање го означува крајот на периодот обележан со застој и неизвесност, ветувајќи дека ќе ја врати нормалноста во шпанското правосудство.

Генералниот совет на судството е уставно колегијално и автономно тело, составено од судии и други правни експерти, чија основна функција е да управуваат со судството. Меѓу неговите надлежности се именувања, унапредувања и преместувања на судии, како и увид во работата на судовите. Дополнително, CGPJ има клучна задача да бара дисциплинска одговорност од членовите на судиската кариера, со што ќе се обезбеди интегритет и независност на судиите во вршењето на нивната надлежност, како што е наведено во член 117 од шпанскиот Устав. Иако неговата работа е административна и владина, нејзините одлуки подлежат на контрола на законитоста од страна на спорно-управните судови, со што се гарантира транспарентност и почитување на владеењето на правото во сите негови постапки.

Откако ПП доби апсолутно мнозинство во 2011 година, обновувањето на CGPJ беше централно прашање на шпанската политичка агенда, предмет на политички тензии и периодични блокади. Како што е предвидено, ова обновување требаше да се случи во 2018 година; сепак, преговорите меѓу партиите постојано беа фрустрирани од политички спорови и стратешки маневри кои се обидуваа да влијаат врз судските одлуки преку мнозинска контрола со конзервативни или прогресивни наклонетости, што доведе до продолжен период на привремено управување со судството.

Последниот обид за обновување пред сегашниот договор датира од 2013 година, за време на мнозинското владеење на ПП и во Конгресот и во Сенатот. Оттогаш, последователните обиди за постигнување консензус меѓу големите партии постојано пропаднаа, оставајќи го CGPJ во состојба каде што нејзината конечна ратификација сега ќе биде во рацете на Судовите. Важно е да се истакне дека долготрајниот процес на обновување на CGPJ не само што влијаеше на оперативната ефективност на судскиот систем, туку исто така ги зголеми перцепциите за нестабилност и компромитирана независност во шпанското судство. Со текот на годините, акумулацијата на слободни работни места на клучни позиции ја зголеми неизвесноста за иднината на судските одлуки и ја поткопа довербата на јавноста во државните институции.

За разлика од поголемите партии, VOX зазеде цврст и критички став во однос на обновувањето на Генералниот судски совет. Партијата, предводена од Сантијаго Абаскал, јасно изрази противење на каков било договор меѓу Народната партија и ПСОЕ што може да го компромитира она што тие фундаментално го сметаат: независност на судството. Антонио Фустер, националниот портпарол на VOX, категорично изјави дека ПП треба „да се вразуми“ и да избегнува договори што ја поткопуваат деполитизацијата на судските институции. Според неговите зборови, „неопходно е законски да се заштити политичките партии да престанат да се мешаат во сите тела што можат“, како одраз на ставот во корист на мерките што ја зачувуваат судската непристрасност против политичките влијанија. VOX изрази посветеност на нивната агенда за деполитизирање на јавните институции и покрај потенцијалните предизвици во законодавниот процес.

Како заклучок, клучно е да се забележат негативните последици од продолжениот недостаток на обновување на CGPJ. Ова одложување го изложи судскиот систем на прекумерно политичко влијание, а со тоа влијае на интегритетот и независноста на судството. Продолженото мешање во такво витално тело како што е CGPJ се заканува да ја ослабне поделбата на власта, основен принцип на демократското владеење на правото. Политизацијата на судските институции не само што ја нагризува довербата на јавноста во непристрасноста на судството, туку ја компромитира и способноста на CGPJ да ја спроведува правдата правично и транспарентно. Затоа, додека го славиме конечно постигнатиот договор, од суштинско значење е да размислиме за научените лекции и да се осигураме дека таквите политички блокади нема да се повторуваат во иднина, со што ќе се зачуваат интегритетот и ефикасноста на нашето судство.