fbpx

Опозицијата на ЕУ и Италија го крена во воздух гласањето за застанување на бензински и дизел автомобили

Енергија - март 15, 2023

Конечното гласање за забрана на автомобилите со мотори со внатрешно согорување во корист на електричните автомобили требаше да се одржи на 7 март.
Правило остро оспорено од владата на Мелони, која осуди низа збунувања, пред сè огромните индустриски трошоци и социјалната нееднаквост што би ја имала таквата револуција, всушност фаворизирајќи ги побогатите класи на штета на помалку богатите.
Загриженоста е споделена со Бугарија и Полска и, од делумно различни причини, со Германија.
Застанувањето на ЕУ за бензинот и дизелот го изгласа Европскиот парламент на 14 февруари, со 340 гласа „за“, 279 против и 21 воздржан, но сепак беше потребно одобрение со гласање на најмалку 15 земји, односно претставници на најмалку 65 отсто од европско население.
Италијанското спротивставување и стравувањата на Германија, заедно со потенцијалното гласање против Полска и Бугарија, го поттикнаа Корепер, состанокот на постојаните претставници на 27-те земји-членки што ја подготвува работата на Советот, дефинитивно да ја отстрани точката од дневниот ред на Советот на 7. март, кој беше повикан на конечно одобрување.
Регулативата беше дел од пошироката програма Fit for 55 (пакет мерки насочени кон намалување на емисиите за 55% до 2035 година и 100% од сега до 2050 година), програма за која во секој случај ќе се дискутира на 7 март.
Секако победа за Џорџија Мелони и Италија, што покажува како може да се променат балансите преку силна и решителна политика.
Од своја страна, Германија ја зграпчи топката и побара точна проценка на таканаречените е-горива, горива од синтетичко и биолошко потекло, кои се произведуваат преку процеси поттикнати од обновлива електрична енергија и ќе имаат речиси нула стапка на загадување.
Заедно со биогоривата, е-горивата би можеле да станат остварливи алтернативи на горивата како што се бензинот и дизелот за да ги напојуваат автомобилите со мотори со внатрешно согорување додека драстично ги намалуваат емисиите.
Алтернативата која сепак би гарантирала иднина за автомобилите со мотори со согорување и во исто време, ако се комбинира со политики кои го поттикнуваат преминот кон електрични или уште подобри автомобили со погон на водород, би била во согласност со програмата Fit for 55.
Поента која целосно ја споделува и Италија, која смета дека диверзификацијата е суштински елемент за постигнување на целта без речиси непоправливо да се погодат индустриските сектори и помалку богатите класи, а во исто време еколошката транзиција да биде фиксна точка за иднината на планетата.
Засега играта само што почнува, но сигурно е дека Италија го постигна првиот гол.

 

FeMo

The text was translated by an automatic system