fbpx

Разочарувачка неактивност на комесарот за вработување

Политика - октомври 11, 2022

VOX Europe покажа неверојатен недостаток на активност во име на Комисијата Фон дер Лајен. Врз основа на сопствените податоци на ЕУ, шпанската делегација на ECR му пристапи на г-дин Николас Шмит, комесар за вработување, и тој признава дека нема никаков план на ум.

На почетокот на летото, поточно на 16 јуни, Евростат ги објави своите показатели што одговараат на 1H2022 година.

VOX Europe ги анализираше бидејќи тие силно влијаат на шпанскиот случај; особено, невработеноста е надвор од контрола под сегашната левичарска влада во Мадрид. Затоа, шпанската делегација на ЕЦР упати три пратенички прашања до Европската комисија , врз основа на нивните податоци.

Основната цел е да се контролира работата на Комисијата, бидејќи нивните ресурси и бирократијата треба да се оправдаат; да се нарече ефикасен е веројатно утопично.

Тоа беше потпретседателот на ECR Хорхе Буксаде кој свиреше. Ако се набљудува стапката на слободни работни места во различни земји-членки, Шпанија е на последно место заедно со Грција, Бугарија и Романија.

Според г-дин Буксаде, Европскиот семестар може да се искористи за да се постават пресвртници со цел да се спротивстави на таков опасен тренд за координација на монетарната и фискалната политика.

Сепак, комесарот Шмит одговори дека невработеноста од 24 отсто во 2030 година, како што е предложена од социјалистичката и комунистичката извршна власт во Мадрид, е доволна цел со која Европската комисија може добро да живее.

Прилично е изненадувачки да се остави ситуацијата да се деградира за речиси една деценија без никакви краткорочни или среднорочни цели. Од друга страна, сосема е веројатно дека тоа ќе биде за друга влада, се надеваме дека е ECR, која треба да ја обнови катастрофата предизвикана од сегашните одговорни власти – во согласност со тимот на г-ѓа Фон дер Лејен.

Како луксембуршкиот социјалист може да биде задоволен со еден од четворица вработени без работа, ни избега од разбирање. Дали е ова Европа на 21 век што федералистите сакаат да ни ја наметнат на сите нас?

Но, просечноста не застанува тука. Заменик-претседателот на ECR покрена втора грижа за социјалните реформи, врз основа на шпанскиот пример. Таму, левицата создаде таканаречен договор за работа со „прекинат фиксен“, со цел да ги фалсификува бројките за невработеноста. Според ваквата нова законска категорија, прекинатиот работен однос попрво ќе се смета за прекинат, па дури и да не се исплати дополнителна плата и да не се изврши повеќе дејност, странките сепак остануваат ангажирани.

Г-дин Шмит потврди дека е свесен за таквата симулација. Тоа ѝ послужи на Комисијата да додели европски фондови на Мадрид, додека ги задржува на помалку задоволни земји-членки.

И сè уште постои трет извор за нашата критика. VOX Europe, исто така, го крева своето знаме против злоупотребата што некои европски земји ја вршат врз вработувањето во јавниот сектор, злоупотребувајќи го привременото вработување плус целосно недостиг на планирање. Понекогаш, како на пример во Шпанија, случајот е толку итен што социјалистичките и либералните партии повеќе не можат да се справат со ситуацијата што и двете ја создадоа во изминатите децении.

Европската комисија го следи овој напредок повеќе од петнаесет години, иако сè уште нема заклучок. Г-дин Буксаде побара од г-дин Шмит да сподели информации или барем временски хоризонт во однос на објавувањето на таквите податоци собрани од неговиот тим.

Сепак, уште еднаш комесарот негираше каква било прописа за вработување во јавниот сектор. Ако веќе не бевме убедени дека во овој момент не е мудро никакво понатамошно пренесување на власта во корист на бриселската елита, скандалозната неактивност на оваа арогантна криптократија повторно ќе докаже дека принципот на ECR за подобро управување на национално ниво е многу исправен.

The text was translated by an automatic system