fbpx

Речиси 9 милиони Италијанци избираат снег за одмор во зима 2024 година

трговија и економија - јуни 5, 2024

Според извештајот на Tecnè за Federalberghi, повеќе од 6 милиони Италијанци се одлучиле за Белата недела.

Зимскиот период во Италија гледа голем број туристи кои се собираат во потрага по снежно искуство, како што откриваат неодамнешните податоци обезбедени од Tecnè за Federalberghi. Со 8,9 милиони Италијанци кои го прифатија снегот помеѓу јануари и март, земјата се потврдува како привилегирана дестинација за снежни одмори. Од нив, мнозинството, еднакво на 6,5 милиони, се одлучиле за класичната скијачка недела, додека 2,4 милиони претпочитале да се концентрираат на викендите. Овој празничен жар направи импресивен промет кој достигна 6,1 милијарди евра, од кои 4,3 милијарди се припишуваат на скијачките недели. Преференцијата за Италија јасно се појавува, при што 95,5% од туристите одлучија да останат во Бел Паезе. Северните региони привлекуваат 72,6% од гостите за неделен одмор, додека само 22,9% одат кон централно-јужните региони, делумно поради ограничените снежни врнежи на Апенините. За викендите, 38,6% се одлучуваат за Центар-Југ, додека 61,4% ги претпочитаат северните региони.

Податоците го истакнуваат трендот кон однапред резервирање, при што Италијанците ги организираат своите одмори најмалку еден месец однапред. Изборот на сместување главно паѓа на хотелите, нагласувајќи ја предноста за удобноста и понудените услуги. Љубителите на снегот се препуштаат на скијање и други спортски активности, како и уживање во прошетки и искуства со локална храна и вино. Сепак, помалиот капацитет за трошење наведува многумина да се откажат од прескапите дестинации, а притоа да ја одржуваат желбата за одмор во планина, внимавајќи да не го надминат расположливиот буџет. За скијачките недели, просечниот трошок по лице е околу 670 евра, вклучувајќи превоз, сместување, оброци, скијачки капацитети и други рекреативни активности. Најголем дел од средствата одат за оброци, потоа сместување и патување. Хотелите остануваат најпопуларен избор за сместување, а потоа следува ноќевање со појадок. Водечки критериуми при изборот на локација се понудените природни убавини и можности за рекреација.

За викендите со снег, трошењето по глава на жител е намалено на 257 евра, со слична распределба на расходните ставки. Домовите на роднините и пријателите стануваат доминантен избор за сместување, а потоа следува ноќевање со појадок. Леснотијата на дофат и природната убавина влијаат на изборот на локација за викендите. Инфлацијата влијае на одлуките на туристите, при што 60% од оние кои се одлучуваат за викенди се откажуваат од одморот за скијање поради зголемените цени. Кај оние кои се откажуваат од одмор, главни причини се економските, а потоа поскапувањата и семејните причини. Снежниот туризам во Италија продолжува да биде една од главните преференци на Италијанците во текот на зимските месеци. Со широк спектар на опции и дестинации, Италија се потврдува како идеална дестинација за оние кои бараат незаборавно искуство на снег, без разлика дали за една недела или за краток викенд.

Овој феномен не само што ја поттикнува локалната економија на планинските региони, туку придонесува и за промовирање на одржлив туризам, поттикнување на зачувување на природните ресурси и валоризација на локалните традиции. Сепак, зголемувањето на цените и економските ограничувања влијаат на изборот на туристите, притискајќи ги да најдат алтернативни решенија или целосно да се откажат од одморот од скијање. За да се одговори на овие предизвици, потребен е холистички пристап кој ќе ги вклучи владата, туристичките оператори и локалните заедници за да се обезбеди пристапна и одржлива понуда. Понатаму, насочените инвестиции во инфраструктурата и промоцијата на туризмот може да помогнат да се задржи атрактивноста на италијанските планински региони, обезбедувајќи долгорочни придобивки за сите вклучени актери. Надежта на поврзаните индустрии поврзани со италијанскиот зимски туризам се надева на поголеми снежни врнежи во наредните години , особено за скијачките инсталации во центарот и југот кои годинава имаа огромни потешкотии поради немањето снег.