fbpx

Слобода на печатот: Важноста на правичното информирање за европските конзервативци

Политика - март 28, 2024

На 9 -ти јануари во Домот на пратениците беше претставен настан промовиран од ЕЦР за слободата на печатот, настан кој се одржа на 10 -ти и 11 -ти јануари во Брисел. Известување за целите и целите на состанокот беа Томазо Фоти, шеф на групата Fratelli d’Italia во Комората, Антонио Џордано, генерален секретар на ECR и европратеникот од Fratelli d’Italia, Грациа ди Маџо.

Главната цел на иницијативата беше да се фокусира дебатата за важноста на квалитетот на информациите и за заштитата и на поединците и на новинарите. Бројни теми најпрвин беа илустрирани во Домот на пратеници, а потоа конкретно разгледани во Европскиот парламент во присуство на Никола Прокачини, копретседател на ЕЦР.

Презентацијата во Комората, Антонио Џордано: „ Ова е рестартирање на Европската конзервативна партија за 2024 година, годината во која ќе се соочиме со избори

Прес-конференцијата на 9 јануари имаше за цел да ги илустрира критичните прашања кои го засегаат светот на информациите, но и добрите практики што треба да се усвојат. Антонио Џордано, кому му беше доверено отворањето на конференцијата, сподели: „Ова е рестартирање на Европската конзервативна партија за 2024 година, година кога ќе се соочиме со избори. Првата средба ќе биде во Брисел, на која ќе се разговара за тема многу драга нам во политиката и на вас во новинарството: слободата на печатот. Нешто што смета дека Европскиот парламент сè уште е ангажиран во дефиницијата на Законот за слободата на печатот, и што гледа сите нас внимателни кон она што се случува низ светот“.

Тој потоа продолжи да ги води присутните преку анализа на клучните точки што ја анимираа дебатата во Европскиот парламент: „На табелата се три бода, со респектабилен партер. Прво, ќе ги донесеме нашите пријатели кои доаѓаат од различни делови на Европа – Италија, Франција, Романија, Шпанија и Полска – во Европскиот парламент за ажурирање на иницијативите со групата ECR на оваа тема. А потоа два панели: првиот за најновите трендови за слободата на печатот на европско и меѓународно ниво, а другиот за влијанието на странските актери врз слободата на печатот и на претстојните европски избори“.

Дискусиите, додаде Џордано, имаат за цел да истражат што „ го замаглува квалитетот и линеарноста на информативниот процес “.

Затоа сакам да го истакнам прашањето за депосредување “, продолжи тој да елаборира, „што според мене е еден од најголемите проблеми што ги имаме денес. Денес информациите доаѓаат од бесконечен број неконтролирани канали“.

Поврзано прашање е она за „ лажните вести, кои нè вклучуваат сите нас; станува сложено, особено со системите за вештачка интелигенција, да се управува со целиот материјал “.

И потоа повторно: “Проблемот со кликовите: весниците живеат со кликови, факт што генерира сензационализам и стана неконтролиран. Понатаму: информацискиот систем што се користи за воени или предвоени цели; набљудуваме што се случува во европските земји најблиску до Русија. Друга тема се нападите врз новинарите“. Ова беше премисата што ги запозна учесниците на конференцијата со иницијативата за ECR.

 

Говорите на Grazia Di Maggio, заменик Fratelli d’Italia, Антонио Раписарда, новинар на Libero и Томазо Фоти, лидер на групата Fratelli d’Italia во Комората

Ќе одржиме настан кој се фокусира на актуелно, често инструментализирано прашање: слободата на печатот “, започна заменикот на ФДИ. “Зборувам како пратеник и како новинар: мора да се направи разлика помеѓу правото да се информира и правото да се заштити личноста, да се заштитат граѓаните. Институциите и новинарите мора да споделуваат и спроведуваат информации кои се и професионални и квалитетни.

Потоа размислување за помладата публика:Во денешно време мора да ги заштитиме и помладите генерации, поранливи во споредба со другите. Честопати, вестите доаѓаат од социјалните мрежи и не секогаш се апсорбираат од оние кои имаат критичко размислување“.

Конечно, појаснување:Нема гази во информациите, Fratelli d’Italia отсекогаш ја ставала потрагата по вистината на прво место. Слободата на печатот е свето, но ние мора да одлучиме што е слобода на печатот, а што не“.

Потоа зеде збор Антонио Раписарда, новинар од весникот Либеро и поканет лик на настанот Слободен печат. “Дебатата за одбрана на еднакви кампањи во печатот е тема која како новинар ми е интересна. Инсистирам на концептот на еднаквост бидејќи тој не бил секогаш толку очигледен. Различните мислења не се секогаш прифатени од мејнстримот. Обезбедувањето слобода на печатот и плурализмот од структурна гледна точка е неопходност и во Италија и на меѓународно ниво“. Раписарда потоа се заблагодари на Европската конзервативна партија и рече дека е задоволен што може да ги сподели своите искуства со таква респектабилна публика, сметајќи дека настанот е важна можност за дискусија.

Иницијативата беше пофалена и од Томазо Фоти, шеф на групата Fratelli d’Italia во Комората: „Мислам дека иницијативата на групата ECR е целосно позитивна и треба да се поздрави со ентузијазам и одговорност. Групата ECR се обидува да ја разграничи оваа фаза пред кампањата со суштински иницијативи, а не со игривост“. Јасна мисла дека ја санкционира волјата на првата италијанска партија да се соочи со политичките предизвици закажани за блиска иднина.

 

На настанот во Европскиот парламент присуствуваше и копретседателот на Европската конзервативна партија, Никола Прокачини.

Темата потоа беше истражена за време на настанот во Брисел. Учествуваа новинари, писатели, политичари и креатори на јавното мислење, споделувајќи идеи и трасирајќи патишта за светот на информациите. Во презентацијата предложена од Конзервативната партија, се наведува: „ Мисијата на Партијата ЕЦР е да ја поддржи слободата на печатот во време кога неконтролираното ширење на лажни информации, пропаганда и цензура ја попречуваат способноста на граѓаните на ЕУ и креаторите на политиката да преземат соодветни активности. .“

Затоа, со цел да се создаде соодветна и конструктивна дебата, делегациите од различни европски земји, како што најави Џордано за време на прес-конференцијата, се сретнаа со европратениците од групата ECR, меѓу кои и копретседателот Никола Прокачини и лидерот на делегацијата на ФДИ во Брисел, Карло. Фиданца. Двајцата учествуваа на средбите планирани за денот на кои, како што соопштија во Комората, беа опфатени најновите трендови за слободата на печатот на европско и меѓународно ниво и влијанието на странските актери врз слободата на печатот, како и претстојните европски избори.

 

Лажни вести: важна тема

Темата за лажните вести е многу релевантна, поради што најде важно место во настанот Слобода на печатот. Всушност, критичните прашања поврзани не само со ширењето на лажните вести, туку и со нивното апсорпција, беа нашироко дискутирани.

Генерално, како што исто така појасни Грациа ди Маџо, фокусот беше ставен на заштитата на поединецот и квалитетот на информациите. Оттука, дебатата не само што ги испита можните грешки, туку и се обиде да отвори соодветни решенија за сузбивање на проблемот.

Поврзана со оваа тема е онаа на кликовите, што е постојано растечки извор на конфузија за печатот. Впрочем, според говорниците и упатените кои присуствуваа, треба да се работи на способноста по секоја цена да не се доведе до сензационализам.

Накратко, комплексен и богат настан за меѓународно решавање на суштинска жешка тема; настан кој понуди важна храна за размислување и создаде синергии за иднината на информациите.