fbpx

Урсула лош стартува

Политика - јуни 12, 2024

Европскиот изборен акт со кој се уредуваат изборите за Европскиот парламент предвидува дека резултатите од националните изборни процеси за избор на пратеници во Европскиот парламент нема да бидат јавно објавени додека не се затвори последното избирачко место.

Вчера, на 9 јуни, закажаното време беше 23 часот.

Сепак, во изненадувачки потег, Урсула Фон дер Лајен се појави повеќе од четириесет минути пред затворањето, објавувајќи две работи: една, дека Европската народна партија „победила“ и две, дека таа како актуелен претседател на Комисијата и кандидат за ре -избори, требаше да ја одржи големата кохабитација со социјалистите, зелените и големите губитници, Обнови ја Европа. Понатаму, Урсула најави кордон санитар против, според неа, крајностите на десницата и левата страна.

Сето ова е извонредно сериозно: прво, недостатокот на почитување на националните изборни системи, бидејќи сè уште не беа објавени резултати и сѐ уште се гласаше некаде во Европа; Второ, дека без воопшто да има дебата во Советот и во Европскиот парламент, тој веќе најавува договор со европската левица – добар пример за отсуство на вистинска демократија во функционирањето на бриселските институции – и трето, дека тој најавува ѕид меѓу Европејците, „кордон санитар“, што е суштински спротивно на духот на единство што треба да анимира секој политички проект, со намера да се исклучат токму реформистите, патриотските, конзервативните и идентитарните политички сили кои растат во Европа. .

Лош почеток на законодавниот дом, ако ова е патот напред за владејачките елити во Брисел, на чело со Урсула. Ќе видиме како ќе се одвиваат настаните.