fbpx

Шпанија ја номинираше Надја Калвињо за лидер на Европската инвестициска банка (ЕИБ)

Политика - август 23, 2023

Владата на вршителот на должноста премиер Педро Санчез ја официјализираше кандидатурата на вршителот на должноста прв вицепремиер, Надија Калвињо, да го замени Вернер Хојер во претседателството на Европската инвестициска банка, една од најголемите финансиски институции во светот. Ова и покрај замрсеното шпанско постизборно сценарио. И Шпанија се обиде да го номинира Калвињо да ја предводи Еврогрупата, но не успеа против ирскиот кандидат. Санчез повторно се обложува на квалификациите на неговиот министер за финансии.

Надја Калвињо 12 години работи во високото раководство во Европската комисија. Покрај тоа, пет години е министер за економија и дигитализација на Шпанија и е потпретседател на Владата од 2020 година.

Доколку биде избрана за претседател, Надја Калвињо ќе биде првата жена на чело на Европската инвестициска банка. За Шпанија, обезбедувањето на оваа функција ќе додаде уште едно име на нивната лидерска листа на меѓународни економски институции. Шпанецот Луис де Гуиндос е потпретседател на Европската централна банка, Хозе Мануел Кампа е претседател на Европската банкарска управа, а Пабло Ернандез де Кос го предводи Базелскиот комитет за банкарска супервизија. Ова исто така би било првпат Европската инвестициска банка да има шпанско претседателство. Иако Шпанија е еден од главните клиенти на банката и четврта по големина економија во Европската унија, таа никогаш не ја зазеде оваа позиција.

Поранешниот функционер на Европската комисија ќе се соочи со други кандидати, вклучително и Маргрете Вестагер, актуелен потпретседател на Европската комисија и комесар на Европската унија за конкуренција и дигитална регулатива. Вестагер, која е една од најпознатите фаци во Брисел, беше министерка за економија и внатрешни работи на Данска.

Предлогот за нејзина кандидатура да ја води ЕИБ во јуни го даде Копенхаген. Би можело да се каже дека Вестагер беше префериран кандидат за оваа функција. Меѓутоа, по назначувањето на американски економист на висока функција во Брисел, одлука која подоцна мораше да ја смени поради контроверзноста што тој ја предизвика, таа ја загуби поддршката од многу земји-членки, вклучително и клучната поддршка на Француската Република. Други кандидати за оваа функција се поранешниот министер за финансии на Италија, Даниеле Франко; полскиот потпретседател на ЕИБ, Тереза ​​Червињска; и неговиот шведски потпретседател Томас Острос. И покрај веќе поднесените кандидатури, Европската инвестициска банка се уште не се изјаснила за можните кандидати за замена на Хојер.

Европската инвестициска банка, со седиште во Луксембург, е основана во 1958 година. Нејзини акционери се 27-те земји-членки на Европската унија.

Пред оставката на актуелниот претседател, Вернер Хојер, на крајот на 2023 година, министрите за финансии на блокот ќе имаат средба на која ќе се осврнат на прашањето за кандидатурата. Назначувањето за кое е потребно големо мнозинство од гласовите на земјите-членки и поддршка од Франција и Германија, официјално ќе биде договорено на оваа неформална средба. Овој Совет на министри за економија и финансии (Ecofin), ќе се одржи во шпанскиот град Сантијаго де Компостела на 15 и 16 септември.

Календарот, со кој се утврдува дека изборите се формализирани во октомври, ќе и овозможи на Надја Калвињо да продолжи со сегашните обврски до 1 јануари 2024 година, бидејќи тоа нема да го материјализира нејзиното вклучување во Европската инвестициска банка. Доколку ја преземе оваа функција, Калвињо ќе мора да се откаже од функцијата претседател на Меѓународниот монетарен и финансиски комитет на ММФ, кој истекува оваа година. Таа, сепак, тврди дека нема да ја изгуби улогата на вицепремиер на Шпанија доколку биде избрана. Шпанија, која останува во политичка неизвесност од последните општи избори, веќе започна разговори со земјите-членки на Европската унија, акционери на Европската инвестициска банка и смета дека може да ја добие потребната поддршка за инвестирање во Калвињо.