fbpx

Јазот во БДП меѓу ЕУ и САД сега е 80%. Европејците не се среќни

трговија и економија - септември 9, 2023

Долго време Европа е еден од најбогатите континенти во светот. Споредувајќи се со луѓето во Африка или Јужна Америка, Европејците го задржаа верувањето дека се неколкуте привилегирани од сегашниот и претходниот век. Но, студијата спроведена од Европскиот центар за меѓународна политичка економија, тинк-тенк со седиште во Брисел, покажува дека кога се менува терминот за споредба, така се менуваат и перцепциите.

И додека Европската унија одржуваше економско водство пред многу други актери, споредбата на БДП со Соединетите Американски Држави остави многумина изненадени.

Во 2008 година, еврозоната и Соединетите држави се пофалија со слични бруто домашни производи (БДП), кои изнесуваа 14,2 трилиони долари и 14,8 трилиони долари. Брзо напред петнаесет години, а БДП на еврозоната достигна над 15 трилиони долари, додека БДП на САД вртоглаво се искачи на импресивни 26,9 трилиони долари. Следствено, јазот во БДП се прошири на значителни 80%.

Експертите го припишуваат ова на начинот на кој ЕУ блиску ги запре своите економии соочени со пандемијата „Ковид-19“, додека Соединетите држави (под администрацијата на претседателот Трамп во тоа време) избраа поекономски фокусиран пристап. Понатаму, резултатите се должат и на финансиските тешкотии што ги претрпе Германија, која порано беше моќник на Унијата во овие прашања.

Но, Германија е тешко погодена од намалувањето на испораките на руски гас и се соочи со предизвици поради построгиот став на Кина за нејзиниот извоз на автомобилски и машински алати. Спротивно на тоа, САД изгледаат релативно рамнодушни кон овие прашања, бидејќи имаат корист од изобилството на енергетски ресурси како водечки светски производител на сурова нафта, кои сочинуваат 20% од глобалното производство, надминувајќи ги 12% во Саудиска Арабија и 11% од Русија.

Покрај тоа, аналитичарите кои ги коментираат информациите ја префрлаат вината на намалената потрошувачка на стоки кај дел од Европејците и стареењето на населението.

Информациите создадоа голема дебата на најпопуларниот форум во светот, Редит, меѓу Европејците и Американците, кои разговараа за други можни причини. Повеќето Европејци кои коментираат за ова прашање се покажаа прилично вознемирени од оваа ситуација, бидејќи тоа покажува дека работите не се движат во добра насока.

Корисник од Чешка напиша во јавната дискусија, која собра речиси две илјади коментари:

Многу Европејци се залажуваат со фактот дека можеме да го одржиме истиот начин на живот ако не правиме апсолутно ништо. За жал, светот не функционира така. Европејците не сакаат да преземаат ризици, да испробуваат нови работи. Ако има некаква иновација, веднаш ја продаваме наместо да ја одгледуваме. Има земји каде што кредитните картички сè уште не се норма, бидејќи луѓето мислат дека владата ќе ги шпионира. Овој тип на страв од технологијата ќе биде смрт на Европа.

Романски коментатор додаде:

Тоа е проблематично, бидејќи блиската иднина не дава слика за економски раст, туку бројни проблеми, од енергетска криза, климатски промени до бранови илегални економски мигранти. Сепак, решавањето на овие проблеми сигурно ќе доведе до многу посложена економија и покохезивна унија.

Од Холандија, друг корисник се изјасни:

Со товарот што треба да се грижи за растечкиот број на постари луѓе со помалку млади граѓани, работите само ќе се намалат и постепено ќе стануваат потешки за сите. Здравството нема да може да се справи со сите стари луѓе кои се разболуваат. Ги очекува подолги листи на чекање, несоодветна грижа и веројатно помал животен век. Најпаметните млади луѓе ќе спасуваат, предизвикувајќи одлив на мозоци. Оние кои ќе останат ќе доживеат поголем обем на работа, а веројатно и понизок квалитет на живот.

Дали стариот континент ќе може да ја достигне економијата на новиот? Тоа зависи од многу фактори, но на многу начини (особено по настаните од изминатите години), веројатноста се чини дека станува се помала и помала доколку не се направат амбициозни промени не само на начинот на кој ние, Европејците, ја водиме политиката, туку и на менталитет што доведе до економска стагнација и последиците што може да ги предизвика.