fbpx

Битката за Африка се вжештува

Есеи - август 29, 2023
Конкуренцијата за влијание меѓу Соединетите Американски Држави и Кина во Африка се засили во последниве години, бидејќи двете нации ја препознаваат стратешката важност на континентот. На крајот на минатата година, американскиот претседател Џо Бајден беше домаќин на Самитот на лидерите на САД и Африка, што дополнително ја зајакна посветеноста на САД кон Африка.
За време на 3-дневниот самит, беа направени заеднички напори за зајакнување на врските меѓу Соединетите Држави и нивните африкански партнери, фокусирајќи се на принципите на меѓусебно почитување и заеднички интереси и вредности. Самитот не само што обезбеди платформа за дијалог, туку и го олесни активното ангажирање со африканските колеги во виталните области кои и САД и Африка ги сметаат за клучни за иднината на континентот и нашата глобална заедница.
Кина, во меѓувреме, обезбеди милијарди долари помош и инвестиции за африканските земји. Овој натпревар за влијание создаде дилема за многу африкански нации кои сакаат да имаат корист и од кинеската и од американската поддршка. Тоа, исто така, создава сè поризично опкружување за бизнисите кои работат на континентот бидејќи интересите на двете нации се разминуваат. Со цел да останат конкурентни во ова опкружување, бизнисите мора да најдат начини да се движат низ различните стратешки интереси на секоја нација. Ова е особено точно во секторите како што се технологијата, телекомуникациите и инфраструктурата. Компаниите треба да бидат свесни и за кинеските иницијативи како што е Иницијативата „Појас и пат“, која се обидува да ја поврзе Азија со Европа преку Африка, и за американските иницијативи како што е Power Africa, која има за цел да обезбеди пристап до електрична енергија за милиони Африканци. компаниите мора да размислат како да ја балансираат потребата од кинески инвестиции и американската дипломатска интервенција во време на конфликт. На пример, понудата на Кина на заеми со ниски каматни стапки може да биде привлечна за земја како што е Етиопија која сака да ја развие својата инфраструктура; сепак, овој заем може да создаде политички тензии со САД ако се смета дека е премногу корисен за Кина. Компаниите кои сакаат да инвестираат во Африка мора да ги разберат геополитичките импликации на овој вид инвестиции и како тоа би можело да влијае на нивните деловни одлуки. Понатаму, компаниите треба да бидат свесни за важноста на работата со локалните власти и заедниците кога инвестираат во африканските земји, бидејќи неуспехот да се стори тоа може да резултира со сериозни последици. Неодамнешната посета на кинескиот претседател Кси Џинг Пинг на Јужна Африка ја зајакнува силната посветеност на земјата да го зајакне своето присуство на континентот. За време на неговата посета, тој ги пофали земјите во развој за „тресењето на јаремот на колонијализмот“ и ги повика лидерите на БРИКС, клуб на нации во подем, да ги забрзаат своите напори за проширување со добредојде на нови членки. Ова е значајно за африканските земји бидејќи кинеските инвестиции на континентот постојано се зголемуваат. Сепак, и покрај потенцијалните економски придобивки од зголемените кинески инвестиции, важно е африканските земји да ги разберат геополитичките импликации што доаѓаат со овие трансакции. На пример, зголемената моќ и влијание на Кина претставува предизвик за регионалната хегемонија на Соединетите држави и важно е африканските земји да останат стратешки во нивните преговори и односи со Кина. Понатаму, некои од кинеските инвестиции може да доведат до замка на долгот, каде што африканските земји стануваат сè позависни од кинеските кредитори и не се во можност да ги отплатат заемите.
Еден клучен аспект на ривалството меѓу САД и Кина во Африка е економската конкуренција меѓу двете нации. Двете земји направија значителни инвестиции во различни сектори, како што се инфраструктурата, рударството и производството. Соединетите Држави ја започнаа иницијативата Проспер Африка, чија цел е проширување на трговските и инвестициските врски со африканските нации. Спротивно на тоа, кинеската иницијатива „Појас и пат“ (БРИ) резултираше со значителни инвестиции во африкански инфраструктурни проекти. Овој натпревар меѓу САД и Кина имаше различни влијанија врз африканските земји. Од една страна, пристапот до капитал од двете нации им овозможи на многу африкански земји да ја подобрат инфраструктурата и да го поттикнат економскиот раст. Од друга страна, на овој натпревар може да се гледа како на трка за доминација во Африка, при што секоја нација се бори за геополитичко влијание на сметка на локалните демократии. минерали. Сепак, со променливата глобална економија, има се поголем акцент на технологијата, со зголемена побарувачка за квалификувана работна сила во области како што се компјутерските науки и инженерството. И САД и Кина се обидоа да инвестираат многу во овие области, обезбедувајќи финансирање за технолошки стартапи и истражувачки институции. Оваа инвестиција имаше позитивен ефект, зголемувајќи го пристапот до образование и создавајќи повеќе можности за работа за африканската младина. Во исто време, конкуренцијата меѓу Кина и САД може да се смета дека има негативно влијание врз африканските земји. Многу од овие нации веќе се соочуваат со високи нивоа на корупција и слаби демократски институции. Приливот на странски пари од двете страни им го отежна ефективно владеење на африканските влади, што доведе до уште поголемо потпирање на странската помош и инвестиции. Сепак, вкупниот ефект од инвестициите на САД и Кина во технологијата е сè уште во голема мера позитивен за африканските земји. Со подобрен пристап до образование и можности за работа доаѓа и зголемен економски раст, што пак може да помогне во ублажувањето на сиромаштијата и нееднаквоста. Понатаму, зголемената конкуренција меѓу двете суперсили отвори можности за африканските земји да станат понезависни и поовластени. На пример, многу африкански земји почнаа да ја користат технологијата како платформа преку која можат да развијат сопствени производи, услуги и индустрии. За возврат, ова може да доведе до понатамошен економски раст и стабилност во регионот.
Покрај економската конкуренција, САД и Кина се ангажираат во геополитички маневри во Африка за да обезбедат политички сојузи и да влијаат на регионалната динамика. Двете земји вршат дипломатски посети на високо ниво, обезбедуваат воена помош и се ангажираат со регионалните организации. Соединетите Држави одржуваат значително воено присуство преку нивната команда во Африка (AFRICOM), додека Кина ја постави својата прва воена база во странство во Џибути. Американските и кинеските компании се натпреваруваат за африканските ресурси, вклучувајќи нафта, гас и минерали. Кина е ангажирана во огромни инфраструктурни проекти во Африка за развој на патишта, железници, пристаништа, аеродроми, телекомуникациски мрежи и енергетски мрежи. Соединетите Американски Држави одговорија со обезбедување развојна помош во области како што се здравствената заштита и образованието. Во последниве години, Соединетите Држави го зголемија својот фокус на борбата против тероризмот во Африка, додека Кина се обидуваше да промовира регионален мир и економски развој. И покрај конкуренцијата, и САД и Кина се обидоа да соработуваат со африканските земји. Двете суперсили одржаа бројни заеднички форуми на теми како што се трговијата, инвестициите, развојот на инфраструктурата и енергетската безбедност. Тие обезбедуваат и финансиска помош за различни проекти низ целиот континент. Понатаму, двете земји ги поддржаа иницијативите предводени од Африка за промовирање на мирот и стабилноста, како што се напорите на Африканската унија во Сомалија и Судан. ресурсите на континентот, неговиот потенцијал за економски раст и неговата стратешка важност. За таа цел, важно е двете земји да продолжат да работат заедно за да управуваат со нивните разлики и да го поттикнат економскиот развој во Африка. Искористувањето на човечкиот капитал и природните ресурси на Африка е од суштинско значење за идниот глобален просперитет и стабилност, што го прави приоритет и за Кина и за САД.
Дипломатската борба на САД и Кина за влијание во Африка опфаќа различни димензии, вклучително и економска конкуренција, геополитички маневрирање, програми за развојна помош, мека моќ и грижи за животната средина. Бидејќи двете земји се натпреваруваат за стратешка предност на континентот, императив е да се разберат сложеноста на нивните ангажмани и импликациите за африканските нации. Динамиката на ова ривалство и неговите последици за иднината на Африка се тема што бара постојано внимание. Од клучно значење за африканските нации е мудро да се движат низ овој натпревар, осигурувајќи се дека нивните интереси и приоритети се одржуваат во услови на извршување на надворешно влијание.