fbpx

Викенд за култура на забавите на ECR доаѓа во Ирска

Култура - октомври 5, 2023

Дискусија за иднината на европските фармери во Килкени од 3-ти до 5-ти ноември

Се враќа Викендот за култура на партијата ECR, иницијатива која допре различни теми на исклучителни европски локации. По настаните во Сплит, Софија, Ерусалим, Искија и Скила, сега на ред е Килкени, Ирска.

Ирска има значајно значење за конзервативците и Европа. Прво и основно, има блиски и често спорни односи со британската култура, што во суштина ги постави темелите на конзервативната мисла. Сепак, тоа е исто така земја со силни христијански корени и исклучителна посветеност на економската слобода, видлива во бројните меѓународно познати компании кои ја избраа Ирска како своја европска база поради поволните економски услови.

Ирска е исто така од витално значење бидејќи означува географска граница на Европа. Тоа е единствената земја од Европската унија која не се приклучи на Шенген зоната и доживува гранична ситуација меѓу Република Ирска и Северна Ирска, конститутивна нација на Обединетото Кралство. Оваа граница претставува поделба во тоа како се перципира визијата за Европа.

Политички, Ирска традиционално има две партии од десниот центар кои се борат за национално владеење: Фин Гаел (либерални конзервативци и демохристијани, дел од ЕПП) и Фиана Фаил (ирски националисти, поврзани со групата РЕ). Сепак, нема класичен конзервативен глас, нема партии поврзани со ЕЦР, а особено, социјалдемократските и републиканските леви сили како Шин Фејн (ГУЕ/НГЛ) добиваат сила, означувајќи различно сценарио од огромното мнозинство на европските земји.

Затоа, настанот за ECR во Ирска се чини суштински, особено со оглед на избраната тема: „Традиции и иновации: Конзервативна иднина за европските фармери“. Дискусиите ќе се вртат околу одржливите политики за просперитет на европските предели, покривајќи теми како што се грижата за добитокот, земјоделството и неизбежно зелената економија.

Предизвиците и можностите претставени од овој деликатен сектор ќе поттикнат дебати кои би можеле повторно да го разгорат ирското конзервативно движење. Ќе учествуваат истакнати политичари и интелектуалци од цела Европа, како и бизнис лидери и индустриски експерти.

Изборот на локација, Килкени, исто така е добро разгледан. Тоа е град со силен европски карактер, познат по своите локални производи (неговото пиво е меѓу најценетите во светот), архитектонските богатства како замокот, Црната опатија или Толсел, огромните природни и земјоделски пејсажи и живиот ноќен живот кој го прави туристичка атракција.

Дискутирањето за земјоделството, примарните сектори и зачувувањето на пејзажот во Ирска е свесна одлука да се вклучиме на место каде што овие ресурси се одлично зачувани. Овој пример може да се примени на друго место – еколошки свесен пристап што конзервативците имаат за цел да го промовираат.

Тридневната програма во Килкени вклучува пристигнување и сместување во хотелот Lyrath Estate во четврток, 3-ти ноември. Оваа прекрасна локација се состои од замок од 17 век, опкружен со 170 хектари ирски природен пејзаж, со живописни езера, историски градини и шуми во безброј нијанси на зелена боја.

Во петок, 4-ти ноември, ќе се одржат конференции на оваа тема и вечера за вмрежување меѓу учесниците од цела Европа за размена на искуства и предлози. Во сабота, 5-ти ноември, учесниците ќе заминат, со можност за уште една посета на градот Килкени.

Предвидени се и две прекрасни излети: во четврток, на 3-ти ноември, ќе има ноќна посета на Даблин, со доживување на атмосферата на европска престолнина каде забавата и културата се клучни. Утрото во петок, 4-ти ноември, посетата на ирскиот парламент ќе ни овозможи да ги набљудуваме ирските институции во акција. Ова е значајна можност за европските конзервативци.