fbpx

Вода, вредно средство за заштита

Енергија - октомври 18, 2022

Пристигнувањето на првите дождови во западниот свет, и покрај драматичните последици во некои случаи, секако им носи воздишка на многуте сектори кои беа сериозно погодени од тешката летна суша.
Особено, земјоделско-прехранбениот и производствениот сектор долго време алармираат.
Проблемите поврзани со недостигот на свежа вода се всушност повеќекратни и не се ограничени на потребите за храна на поединечни граѓани, туку првенствено влијаат на земјоделскиот и индустрискиот свет.
Во текот на последните две децении, всушност, потребата од вода за продуктивниот свет се зголеми експоненцијално, а побарувачката се очекува да расте во иднина.
За жал, климатската криза ја менува фреквенцијата и интензитетот на врнежите, влијаејќи на количината на расположлива вода и периодите на суша, а Европа се повеќе е континент со висок ризик од воден стрес, односно не може да ја задоволи побарувачката во критичните времиња.
Доволно е да се каже дека изминатото лето 60% од територијата на Европа беше во критична или исклучително критична состојба поради сушата.
Но, од каде доаѓа слатката вода што ја користиме?
Иако планетата е покриена со вода, само 1% од неа е употреблива свежа вода, а најмногу под земја.
Оттука, врнежите играат клучна улога во снабдувањето.
Површинските води, било да се реки или езера, треба да се надополнуваат, а врнежите се главната храна. Зголемувањето на температурата на земјата предизвикува глобални потреси кои се во форма на еколошки катастрофи како во случајот со Пакистан или феномени на врнежи надвор од нормата како во неодамнешниот случај на Марке во Италија, абнормални топлотни бранови и последователно зголемување на склони кон суша области.
Покрај горенаведеното, една од најзагрижувачките последици е прогресивното повлекување на глечерите и снежната покривка во планинските области, многу сериозен проблем во Италија, на пр.
Имајќи предвид дека глечерите даваат фундаментален придонес за вода во надополнувањето на водоносните слоеви.
Затоа е неопходно глобалните политики да се движат по две паралелни колосеци, едната поврзана со заштитата на животната средина и намалувањето на температурата на земјината топка, и другата поврзана со намалувањето на отпадот и обновувањето на искористената вода.
Во однос на првата точка, се чини дека конечно е постигната свест од страна на западните влади, како што покажаа и европските планови за еколошка транзиција. Плановите кои, иако подлежат на многу варијабли, како што покажа енергетската криза како резултат на војната во Украина, долгорочно треба да успеат да ја запрат или барем да ја забават климатската вонредна состојба.
Дискурсот за отпадот е различен: во овој случај, всушност, секоја нација нужно ќе мора да подготви план за намалување и обновување.
Особено во Италија, потребата за зајакнување на мрежите е сè поочигледна, инвестирајќи во одржување и модернизација на инфраструктурите поврзани со циклусот на водата и проучување на процес кој би овозможил прочистување и повторна употреба на индустриско ниво на водата што моментално се канализира. во одводи.
Се зборуваше и за можноста што ја нуди сеидбата на облаците, метод кој широко се користи во други земји, а предничат САД, Кина и Арапските Емирати.
Преку хемиски агенси инјектирани во облаците, се чини дека е можно да се предизвика дожд или да се зголеми неговата брзина на проток.
За жал, непознатите и ограничувањата на овој метод се многу.
Како прво, може да се примени само во присуство на облаци; второ, не можат да се користат сите облаци, туку само оние на одредени висини и со одредени конформации; и на крај, покрај тоа што резултатите не се сигурни, тоа е и крајно скапо и ризично: не се познати ефектите врз екосистемот на хемиските агенси што се користат и не постои сигурност дека нивната употреба предизвикува дожд.
Затоа е неопходно, сега повеќе од кога било, да се создаде култура на водата како скапоцена стока во земјите кои до вчера навистина не го решавале проблемот, култура која води до намалување на потрошувачката, драстично намалување на отпадот и свесност. дека водата не е бескрајно добро.

 

The text was translated by an automatic system