fbpx

Вокс го држи клучот

Политика - јуни 23, 2023

Резултатите од неодамнешните локални и регионални избори го поместија шпанскиот политички пејзаж надесно, што во тактички потег, премиерот Педро Санчез од Шпанската социјалистичка партија (ПСОЕ), повика на предвремени избори за консолидација неговата опаѓачка моќ, додека партиите од десницата се фокусираат на градење коалициски влади. Но, десницата, спротивно на очекувањата на Санчез, презеде брз пристап кон постигнување на овие договори.

Народната партија (ПП) и конзервативната Вокс (ЕЦР) сега управуваат со Валенсијанската заедница , некогаш упориште на ПСОЕ. За кратко време, коалициската влада веќе ги спроведе клучните политики за да го врати влијанието што силите за независност го наметнаа врз Валенсијанците со децении. Токму оваа недела новата влада најави дека ќе ги укине субвенциите за овие организации . Поради лабавиот став на националната влада кон овие групи, регионите покажуваат неопходен пример во борбата против сепаратистичкиот тренд. Предолго социјалистите го смируваа тоа на штета на територијалниот интегритет на Шпанија. Коалицијата на десничарските конституционалистички сили докажува дека мора и може да биде запрена.

И покрај оваа успешна приказна, Алберто Нуњез Фејо , националниот претседател на ПП , усвои збунувачки став кога формира влади на автономните заедници каде што се можни десничарски коалиции. Во неделите по регионалните избори на 28 мај, Фејо постојано повторуваше „партијата со најмногу гласови треба да биде таа што ќе владее“. Во случајот на автономната заедница Екстремадура (југозападна Шпанија), по логиката на Фејо, ова би значело дека ПСОЕ треба да управува, иако нема доволно места во регионалниот парламент, а заедно имаат ПП и Вокс. Пристапот на Feijoo ја занемарува парламентарната природа на нашите локални и национални системи на владеење , каде што мнозинството и градењето коалиција обезбедуваат владата да биде составена на најрепрезентативен можен начин.

Можеби неговата позиција произлегува од стравот да биде поврзан со Vox, партија која беше предмет на неколку медиумски напади и севкупна демонизација на нејзиниот имиџ и на нејзините лидери поради нивните силни конзервативни позиции за имиграцијата, суверенитетот и семејните вредности. И покрај воздржаноста на Фејо, регионалните ПП партии, како и во Валенсијанската заедница, сигнализираат дека се подготвени да владеат во коалиција со Вокс , секаде каде што е можно да се постигне мнозинство што ќе ја одземе власта од левицата.

Поверојатно отколку не, Фејо ќе биде принуден да изгради коалициска влада со Вокс по предвремените избори на 23 јули, за социјалистите да не изградат друга коалициска влада под водство на Санчез. Сепак, имаше шпекулации дека Фејо, кој се очекува да победи на општите избори, ќе и понуди на Социјалистичката партија дел од власта. Ова би било грешка, бидејќи ќе ги поддржи злобните социјалистички политики на Санчез кои поттикнаа нестабилност и поларизација меѓу шпанското население. За време на овој законодавен дом, лошо осмислениот предлог-закон полн со правни погрешни пресметки ослободи десетици осудени силувачи. Санчез ги помилува и бунтовниците од обидот за државен удар во 2017 година во шпанскиот регион Каталонија. ПП не треба да се поврзува со овие акции.

Вокс е природниот сојузник на ПП. Нејзиниот лидер, Сантијаго Абаскал, веќе се понуди да му „подаде рака“ на Фејо, сè додека ПП „ги почитува гласачите на Вокс“ за време на преговорите. Избегнувањето на Вокс поради неговите конзервативни ставови, од кои многумина ги делат гласачите на ПП, има предрасуди. Само заедно може да има алтернатива на владејачкиот социјалистички консензус. Исходот во Екстремадура ќе фрли малку светлина врз стратегијата на ПП во следните неколку дена. Да се ​​надеваме дека е вистинскиот за Шпанија.