fbpx

Г7, голем успех

Политика - јуни 26, 2024

Неодамнешниот самит на Г7 одржан во Борго Егназија, Пуља, претставуваше глобално значаен настан што го привлече вниманието на медиумите и јавноста ширум светот. Лоциран во срцето на Саленто, Борго Егнација беше сцената за овој важен меѓународен состанок, уште еднаш потенцирајќи ја важноста на Италија како крстопат на дипломатијата и дијалогот меѓу светските сили.

На самитот учествуваа лидери од седумте најиндустриски развиени земји во светот: САД, Јапонија, Германија, Обединетото Кралство, Франција, Италија и Канада. Присутни беа американскиот претседател Џо Бајден, јапонскиот премиер Фумио Кишида, германскиот канцелар Олаф Шолц, британскиот премиер Риши Сунак, францускиот претседател Емануел Макрон, италијанскиот премиер Џорџија Мелони и канадскиот премиер Џастин Трудо. Дополнително, присуствуваа и претставници од Европската унија, вклучително и претседателката на Европската комисија Урсула фон дер Лајен и претседателот на Европскиот совет, Шарл Мишел.

Главните теми за кои се разговараше за време на самитот беа економската соработка по пандемијата, енергетската транзиција, меѓународната безбедност и борбата против климатските промени. Особено внимание беше посветено на украинската криза, фокусирајќи се на хуманитарната помош и економските санкции против Русија. Прашањето за енергетската безбедност беше централно, особено во однос на намалувањето на зависноста од фосилните горива и промовирањето на обновливите извори на енергија.

Еден од најзначајните настани на самитот беше присуството на папата Франциско. Папата интервенираше за да ја нагласи важноста на глобалната солидарност и социјалната правда. Тој упати страстен апел до присутните лидери да работат заедно за да изградат поправеден и поодржлив свет. Папата Франциско зборуваше за потребата да се решат економските нееднаквости и да се промовира економија која го става човечкото суштество во својот центар, а не профитот.

Говорот на папата допре теми драги на неговата агенда, како што се грижата за планетата, мирот и солидарноста со најслабите. Тој, исто така, ги повика лидерите да не ги заборават земјите во развој, кои најмногу страдаат од последиците од конфликтите и климатските промени. Присуството на Папата додаде морална и духовна димензија на дебатата, потсетувајќи ги лидерите на нивните етички одговорности кон идните генерации.

Самитот Борго Егнација беше успех и за Италија, како од организациски, така и од дипломатски аспект. Изборот на таква живописна локација како што е Борго Егнација ја истакна убавината и културното богатство на нашата земја, придонесувајќи за промовирање на имиџот на Италија ширум светот. Настанот беше управуван со голема ефикасност, обезбедувајќи безбедност и удобност за учесниците, покажувајќи ја способноста на Италија да биде домаќин на меѓународни настани. „Во трагедија како онаа на вооружените конфликти, итно е да се преиспита развојот и употребата на уреди како што е таканареченото „смртоносно автономно оружје“ за да се забрани нивната употреба, почнувајќи со проактивна и конкретна посветеност да се воведе сè позначајна човечка контрола. Ниту една машина никогаш не треба да избира дали ќе одземе човечки живот“, рече папата Фрањо.

Премиерката Џорџија Мелони одигра водечка улога во дискусиите, истакнувајќи ги италијанските приоритети во однос на одржливиот економски раст и социјалната кохезија. Таа ја истакна важноста од инвестирање во зелени технологии и иновации за создавање работни места и стимулирање на економскиот раст. Понатаму, таа ја повтори потребата од координиран и солидарен одговор на миграциската криза, која особено го погодува Медитеранот.

Г7 во Борго Егназија претставува клучен момент на дијалог и соработка меѓу водечките светски економии. Учеството на папата Франциско додаде етичка димензија на дебатите, засилувајќи ја важноста за справување со глобалните предизвици со дух на солидарност и правда. Италија со своите организациски капацитети и дипломатско лидерство уште еднаш покажа дека е клучен играч на меѓународната сцена.

Самитот остави позитивен белег, промовирајќи конкретни решенија за големите глобални предизвици и зајакнување на врските меѓу земјите-учеснички. Borgo Egnazia со својата убавина и гостопримство ќе остане симбол на овој важен момент на меѓународна соработка.