fbpx

Дали Трамп ќе победи? Two Conjectures

Култура - мај 28, 2024

Со оглед на тоа што изборите за Европскиот парламент се одржаа на 6-9 јуни 2024 година, вреди да се погледне што се случува во Соединетите држави. Речиси е сигурно дека двајцата главни кандидати за претседател ќе бидат претседателот Џо Бајден и поранешниот претседател Доналд Трамп. Исто така, веројатно е дека Трамп ќе го победи Бајден и покрај сите негови правни проблеми и невообичаено однесување во јавноста. Се чини дека Бајден физички не е способен да биде претседател. Тој ги носи своите 82 години со многу поголем напор од Трамп неговите 78 години. Но, зошто таков контроверзен и нетипичен политичар како Трамп би бил веројатен следен претседател на Соединетите држави? Стариот Хегел рекол дека она што е рационално е реално и дека она што е реално е рационално. Она што тој сакаше да го каже со оваа често погрешно разбрана изјава беше дека треба да се обидеме да ја разбереме реалноста наместо само да држиме говори против неа, а камоли да и викаме. Луѓето кои веројатно ќе гласаат за Трамп не можат да бидат игнорирани или отфрлени како „ожалосни“, според неславните зборови на Хилари Клинтон. Видов три веродостојни објаснувања за поддршката што ја ужива Трамп, а овде ќе додадам две претпоставки за тоа што не сум ги видел на друго место.

Илегална имиграција

Првото од трите веродостојни објаснувања за жалбата на Трамп е илегалната имиграција. Економскиот аргумент за легална имиграција е силен. Тоа значи добредојде на луѓе кои се подготвени да работат и честопати се многу потребни. Сепак, ниту една земја не може или нема да прифати неконтролирана, илегална масовна имиграција, особено ако имигрантите доаѓаат од тотално различна култура и имаат проблеми со асимилација. Мојот интелектуален ментор, Фридрих А. фон Хајек, беше во право кога ги поддржа обидите на Маргарет Тачер да ја контролира имиграцијата во Велика Британија. „Додека јас се радувам, како врвен идеал, на состојба во која националните граници престанаа да бидат пречки за слободното движење на луѓето“, напиша Хајек во „Тајмс“. на 11 февруари 1978 година, „Верувам дека во секој период со кој сега можеме да бидеме загрижени, секој обид да го реализираме ќе доведе до заживување на силни националистички чувства“. Хаотичната ситуација на јужната граница на Соединетите Држави за време на претседателството на Бајден се чини дека ја оправдува некои од грижите што поддржувачите на Трамп ги имаа кога гласаа за него во 2016 година.

Илегалната имиграција е уште поголем проблем во Европа, бидејќи повеќето од луѓето кои се обидуваат да влезат во САД од Мексико се способни и сакаат да работат, додека во Европа некои имигранти доаѓаат од култури кои не ја ценат напорната работа и почитувањето на законот исто како и повеќето Европејци. Имам пишувано за 321 Палестинец кои илегално влегле во Данска во 1991 година. Нивните барања за азил беа одбиени, но левичарското мнозинство во данскиот парламент ги отфрли властите и им даде азил. Сега, повеќе од триесет години подоцна, речиси две третини се осудени за некое кривично дело, од кои 71 осуден на затворска казна. Повеќе од половина живеат од владата, откако се пензионираа предвреме, што е еуфемизам за невработеност. Ова се анегдотски докази, но записите генерално покажуваат дека двете групи имигранти со највисока стапка на криминал во нордиските земји се Палестинците и Сиријците, не затоа што се полоши луѓе од другите, туку од културни причини. Постојат големи населби во некои скандинавски градови населени речиси само со имигранти на социјална помош, главно од муслиманските земји.

Иако самиот Хајек не бил националист, тој ја препознал можноста масовната имиграција да предизвика непријателство кон странците. Во том II од неговиот закон, законодавство и слобода , тој напиша (стр. 58):

Колку и да современиот човек во принцип го прифаќа идеалот дека истите правила треба да важат за сите луѓе, тој всушност им го признава само на оние кои ги смета за слични на себе и само полека учи да го прошири опсегот на оние што ги прифаќа како неговите допаѓања. Малку е легислативата што може да направи за да го забрза овој процес и многу може да направи за да го промени со повторно будење на чувствата кои веќе се во опаѓање.

Тој се вратил на имиграцијата во том III (стр. 195):

Слободата на миграција е еден од широко прифатените и целосно восхитувачки принципи на либерализмот. Но, дали ова генерално треба да му даде право на странецот да се смести во заедница во која не е добредојден? Дали тој бара да му се даде работа или да му се продаде куќа ако ниту еден жител не е подготвен да го стори тоа? Очигледно треба да има право да прифати работа или да купи куќа ако му се понуди. Но, дали поединечните жители се должни да му понудат едно или друго? Или треба да биде навреда ако тие доброволно се согласат да не го сторат тоа? Швајцарските и тиролските села имаат начин да чуваат странци кои ниту прекршуваат ниту се потпираат на кој било закон. Дали е ова антилиберално или морално оправдано? За воспоставените стари заедници немам сигурни одговори на овие прашања.

Хајек го предвиде она што се случува сега и во Северна Америка и во Европа. Иако јас лично ги поздравувам вредните имигранти кои го почитуваат законот, секако не сум сам што одбивам да прифатам во нашите земји потенцијални криминалци, мокасини или религиозни љубители.

Недоверба и песимизам

Второто веродостојно објаснување за поддршката на Трамп е сеприсутната недоверба кон институциите и елитите кои главно управуваа со САД. Обичните гласачи чувствуваат, со одредено оправдување, дека универзитетите и медиумите, вклучително и социјалните медиуми, па дури и почитуваните институции како ФБИ и ЦИА, се преземени од левичари или барем од посветени противници на Трамп и Републиканската партија. На пример, повеќе од педесет поранешни високи разузнавачи потпишаа писмо во октомври 2020 година, непосредно пред претседателските избори, дека случајот Хантер Бајден, разоткриен од Њујорк Пост , ги има „сите класични обележја на руска информативна операција“. И Твитер и Фејсбук совесно ги избришаа сите референци за случајот, додека Твитер профилот на Њујорк пост беше блокиран. Но, поранешните разузнавачи и персоналот на социјалните мрежи не беа во право. Извештаите на New York Post за случајот се покажаа како повеќе или помалку точни, без разлика што некој може да мисли за неговата политичка важност. Обичните гласачи, исто така, ги отфрлаат неодамнешните обиди на демократските обвинители и судии да го уништат Трамп преку правниот систем. Однесувањето на Трамп за време на немирите на 6 јануари 2021 година во Вашингтон беше жално, но немаше систематски обид од него да ја собори владата на Соединетите држави.

Третото веродостојно објаснување за поддршката на Трамп е песимизмот за иднината. Имаше, и постои, широко распространето чувство дека Америка го изгубила својот пат. Таа мора да биде „повторно одлична“, како што извика Трамп во 2016 година. Демографот Николас Еберштад во 2017 година објави влијателен есеј во списанието Коментар каде што забележа слаб економски раст и намалена стапка на учество во работната сила, комбинирана со зголемена стапка на смртност кај средовечните белци, делумно предизвикана од наглото зголемување на смртните случаи од самоубиства, алкохолизам и зависност од дрога. Трамп го обвини овој развој на глобализмот, меѓународната слободна трговија, тврдејќи дека Кина зема работни места од американските работници. Следствено, тој повика на зголемување на тарифите. Иако Трамп често го повикуваше Роналд Реган, тој веројатно не ги читал делата на Фредерик Бастија, како што ги читал Реган . Бастијат јасно ја покажа протекционистичката заблуда. Ако е поевтино да се купат стоки од странство отколку да се произведуваат локално, така заштедените пари ќе се користат за други цели, создавајќи побарувачка за нови локални работни места. Она што се виде беше едноставно дека некои локални работни места беа изгубени. Она што не беше видено е дека беа отворени повеќе локални работни места отколку изгубени. Сепак, Трамп секако имаше политичка поента. Во некои области може да има временско задоцнување помеѓу губењето на некои работни места поради конкуренцијата од странство и создавањето нови работни места како резултат на зголемената ефикасност.

Прва претпоставка: Машко отуѓување

Двете први објаснувања за апелот на Трамп до американските гласачи, противењето на илегалната имиграција и недовербата кон доминантните институции и елити, ми се чини дека доловуваат барем дел од вистината. Гласачите сакаат да испратат порака, а Трамп зборува за многу од нив на негов некултурен начин (најверојатно намерно на некултурен начин, бидејќи тој не е будала). Но третото често спомнувано објаснување треба да се ревидира. Не е глобализмот тој што предизвикува мрак во Америка, иако евентуално меѓународната слободна трговија може негативно да влијае на некои неквалификувани средновечни бели работници со ограничена волја или способност да се приспособат на новите околности, особено во таканаречениот „Рѓа појас“. Но, работните места се таму. Се отвораат повеќе работни места отколку што се изгубени, а имигрантите со задоволство ги прифаќаат работните места што другите работници ги одбиваат. Би предложил друго објаснување за забележливото неприспособување на неквалификуваните средовечни бели работници што се изразува со високата стапка на оваа група на самоубиства, алкохолизам и зависност од дрога. Ова објаснување е родовиот јаз што се појавува. Да претпоставиме дека општата способност за справување со животот е рамномерно распоредена меѓу двата пола. Но, распределбата на способностите кај секој од двата пола е различна, како што покажаа многу студии . „Кривата на ѕвончето“ за жените е многу поостра отколку за мажите, што значи дека има повеќе мажи кои се одвоени, или со исклучителни способности (претприемачи, иноватори, авантуристи, истражувачи) или со исклучителен недостаток на способности (мокасини и криминалци). Сепак, однесувањето на жените е многу понормално. (Се разбира, ова се генерализации, со многу индивидуални исклучоци.)

Различната распределба на способностите кај двата пола објаснува зошто повеќе жени дипломираат на универзитетите во денешно време отколку мажи. Тие се потрпеливи, поточни и повредни, едноставно понормални. Тие се идентификуваат со системот на образование затоа што го водат жени за жени. Повеќето од учителките се жени и постои тенденција да се обесхрабри она што порано се сметаше за машки доблести. Ова исто така објаснува зошто 90 отсто од затворениците се мажи, зошто 85 отсто од самоубиствата се извршени од мажи и зошто 80 отсто од оние кои бараат третман за алкохолизам и злоупотреба на дрога се мажи. (Бројките се слични и во другите западни земји.) Но, во старите добри, лоши времиња, отфрлените од погрешната страна на кривата на ѕвончето честопати можеа да најдат поинтелигентни жени кои би можеле да ги водат нивните животи. Сега, таквите жени, ослободени од притисокот да се омажат, немаат многу интерес за овие мажи. Следствено, тие се невработени или недоволно вработени, поминувајќи го поголемиот дел од своето време во нивните бели маици пиејќи пиво и гледајќи фудбалски игри или играјќи видео игри, неизбричени и покриени со тетоважи. Не е изненадувачки, тие често се прилично несреќни. Па дури и оддалечените од десната страна на кривата на ѕвончето понекогаш се обесхрабрени затоа што чувствуваат дека нивните посебни способности, машките доблести се потиснати: храброста, силата, амбицијата, конкурентноста и подготвеноста да се издвојат од толпата и се залагаат за нивните верувања. (Ова може да го објасни извонредното влијание што канадскиот психолог Џордан Петерсон го имаше врз многу интелигентни млади мажи.) Мојата претпоставка е дека тие два типа машки оддалечени имаат тенденција да гласаат за Трамп наместо за Бајден.

Втора претпоставка: Незадоволство за незаработениот приход

Наидов на уште еден малку забележан, но зачудувачки факт кога ја прочитав извонредната книга на сенаторот Фил Грам и двајца негови соработници, Митот за американската нееднаквост . Ако американските домаќинства се поделени според приходите во пет групи со еднаква големина, квинтили, луѓето во долниот квинтил имаат тенденција да работат многу помалку од луѓето во другите четири квинтили. Половина од возрасните во групата се пензионери, додека од оние на работоспособна возраст (помеѓу 18 и 65 години, а ниту студенти, ниту пензионери) работат само 36 отсто, а од оние кои работат, во просек работат само 17,3 часа. неделно, помалку од половина повеќе часови во просек од работниците во другите квинтили. Но, тука влегува зачудувачкиот факт: кога ќе се вклучат трансферите и даночните плаќања, луѓето во вториот најсиромашен квинтил имаат само 9 отсто повисоки приходи од оние во најсиромашниот (долниот) квинтил. Друг зачудувачки факт е дека ако домаќинствата се поделат на поединци, просечното домаќинство од долниот квинтил добива 36.079 долари приход по глава на жител, а повисоките квинтили добиваат соодветно 32.477, 35.142, 40.549 долари и 78.837 долари приход по глава на жител. Ова значи дека на основа по глава на жител просечното домаќинство од долниот квинтил добива над 10 отсто повеќе од просечното домаќинство од вториот квинтил и дури 3 отсто повеќе од просечното домаќинство со среден приход.

Меѓутоа, разликата помеѓу долниот квинтил и другите четири квинтили е во тоа што луѓето во долниот квинтил не работат ни приближно толку. Ова, се разбира, често не е нивна вина: некои од нив се болни, постари, хендикепирани или неспособни на други начини. Но, некои од нив се работоспособни, сигурен сум, иако не работат или само работат малку. Ова мора, би предложил, да предизвика несреќа и незадоволство во четирите квинтили кои имаат речиси ист приход по трансферот и плаќањето данок. Оние во долниот квинтил кои се работоспособни и не работат се несреќни, бидејќи им недостасува смисла и цел во животот. Како и неквалификуваните средовечни бели работници споменати погоре, тие веројатно поголемиот дел од своето време го поминуваат гледајќи фудбалски игри и играјќи видео игри, пиејќи и пушејќи и пцуејќи го животот. Оние во трите квинтили над нив мора да негодуваат поради фактот што се чини дека не прави голема разлика дали работат или не: тие добиваат приближно ист приход, па дури и помалку од поединците во долниот квинтил. Овие луѓе можеби нема да можат да ја артикулираат својата огорченост. Но, тие знаат дека нешто не е во ред, а мојата претпоставка е дека затоа гласаат за Трамп. Американците не им замеруваат на богатите: Во 2016 година гласаа за најбогатиот претседател досега. Но, тие негодуваат кога работата не е соодветно наградена.