fbpx

Добрите и лошите страни на Г7

Политика - јуни 20, 2024

Од 13 до 15 јуни 2024 година, политичките лидери на седумте најбогати нации во светот, како што оценува Меѓународниот монетарен фонд (Канада, Франција, Германија, Италија, Јапонија и Соединетите Американски Држави), плус Европската унија како „непопишана членка“, претставена од претседателот на Европската комисија и претседателот на Советот на Европската унија, г-ѓа Урсула фон дер Лајен и г-дин Шарл Мишел, соодветно, го одржаа својот 50-ти самит во Борго Егнација, Фасано, Апулија (Италија).

Претставникот домаќин на Групата седум (Г7), г-ѓа Џорџија Мелони, премиер на Италија (или, поточно, претседател на нејзиниот совет на министри), исто така покани различни меѓународни власти од голем број држави кои учествуваат во оваа заедничка меѓувладина работа околу наводните заеднички вредности, вклучувајќи ги демократските принципи, слободните општества, универзалните човекови права, социјалниот напредок, почитувањето на мултилатерализмот и владеењето на правото, обезбедувањето можности, стремежот за заеднички просперитет, зајакнувањето на меѓународните правила и норми за доброто на сите, и заштита на меѓународниот мир и безбедност.

Конкретно, земјите што не присуствуваа на Г7 беа Алжир, Аргентина, Бразил, Индија, Јордан, Кенија, Мавританија, Тунис, Турција и Обединетите Арапски Емирати; јасно може да се дискутира за степенот до кој некои од нив соодветно се придржуваат до споменатите вредности.

Од друга страна, коминикето на самитот прокламира да се одржи „слободниот и отворен меѓународен поредок заснован на правила“. Ова се чита како прилично двосмислена обврска. Кои се отворените правила што го засноваат слободниот меѓународен поредок? Понатаму, лидерите на Г7 поддржуваат поефективно, инклузивно и правично глобално владеење. Централизирањето на моќта на глобално ниво е опасно, особено ако таквата централизација има за цел да биде „поефикасна“.

Првата поконкретна точка на средбата беше војната меѓу Украина и Руската Федерација. Г7 одлучи да му стави на располагање на претседателот Зеленски сума од 50 милијарди американски долари, наводно искористувајќи извонредни приходи од имобилизираните руски суверени средства за слобода и реконструкција, и да го разоружа и дефундираше рускиот воено индустриски комплекс. Повторно, тука се поставуваат повеќекратни прашања: Искористувањето на силата не е еднакво на доаѓањето од; тоа значи дека земјите од Г7 ќе имаат долг загарантиран со запленети руски средства, чиј суверенитет е загрозен со цел да се добие финансирање и да се преговара за применливата каматна стапка. Но, должноста за враќање на долгот останува и покрај гаранцијата.

Од друга страна, се чини прерано да се зборува за реконструкција во оваа фаза од насилниот конфликт. Трето, разоружувањето на Русија се чини дека е пуста желба во најчиста природа. Последно, дефинансирањето на рускиот воено индустриски комплекс е имплицитно признание дека барем некои од земјите на Г7 сè уште го финансираат, па затоа дефинансирањето е од претходна потреба.

Втората точка од дневниот ред на состанокот се однесуваше на другата тековна војна, онаа што се случува во Газа. Г7 поддржува договор за итен прекин на огнот, ослободување на сите заложници и решение за две држави. Исто така, повикува на значително и одржливо зголемување на хуманитарната помош. Уште еднаш постои контрадикција во ова последно барање: зошто би требало да има зголемување на хуманитарната помош, а камоли значајна и одржлива, ако прекинот на огнот стане итен?

Како Г7 не само политички, туку и економски форум, г-ѓа Мелони се сретна со претседателот на Групацијата на Африканската банка за развој, д-р Акинвуми А. Адесина, на маргините на самитот на шефови на држави и влади. Нивната дискусија се занимаваше со заеднички иницијативи за поддршка на имплементацијата на италијанскиот план Матеи за Африка и Римскиот процес за миграција и развој на агендата како што беше договорено за време на Самитот Италија-Африка што се одржа во Рим на почетокот на годината.

Планот поттикнува големи економски и стратешки партнерства со африканските нации и институции, а Групацијата на Африканската развојна банка е главниот стратешки финансиски партнер за негова имплементација. Др. Г7 формираше Коалиција за борба против шверцот на мигранти, но не се дадени дополнителни детали за таквата иницијатива.

Италијанската финансиска институција за развој, или Cassa Depositi e Prestiti (CDP), изрази волја да катализира до околу 820 милиони американски долари во период од пет години заедно со клучните африкански и меѓународни партнери, при што CDP и Групацијата Африканска развојна банка предлагаат вкупно до 200 милиони американски долари.

Целите за одржлив развој (SDGs) се најдоа како четврти приоритет. Поврзано со нив, беше изразено потсетување до Светската банка да го зголеми своето заем за 70 милијарди американски долари во следните десет години и повикот до меѓународната заедница да се справи со должничките оптоварувања. Недостатокот на јасност повторно се појавува во овој контекст: дали решавањето на товарот на долгот значи негово намалување или можеби тоа е еуфемизам за одобрување? Со оглед на тоа што родовата еднаквост е една од ЦОР, на „зајакнувањето“ на жените му се доделуваат најмалку 20 милијарди американски долари во текот на три години, но Г7 не прецизира со кои меѓународни финансиски институции ова може да се спроведе.

Не беше произведено многу говедско месо во врска со климатските промени, загадувањето и загубата на биолошката разновидност, освен општа волја да се зачуваат шумите и океаните и да се стави крај на загадувањето со пластика.

На вештачката интелигенција и е доделен иден план за употреба во светот на работата според Меѓународниот кодекс на однесување. Г-ѓа Мелони ја покани Неговата Светост Папата Франциско да даде свој придонес во ова прашање; Така, аргентинскиот понтиф беше првиот папа што зборуваше на самитот на Г7.

Извор на сликата: Еуроњуз