fbpx

Договорот PSOE-EH Bildu во Памплона: предизвик за демократијата?

Политика - декември 28, 2023

Неодамнешниот договор меѓу Социјалистичката партија на Навара (ПСН) и ЕХ Билду за смена на Кристина Ибарола од канцеларијата на градоначалникот во Памплона, предизвика длабоко незадоволство кај населението на Наваре. Овој договор, само 179 дена откако Ибарола положи заклетва со поддршка од нејзините девет советници и двајца од Народната партија (ПП), покренува сериозни прашања за политичкиот и етичкиот интегритет на Шпанската социјалистичка работничка партија (ПСОЕ).

Од самиот почеток, баскиската левица и ПСН водеа кампања против Ибарола, додека ЕХ Билду го олесни инвестирањето на Педро Санчез. Овој договор несомнено го истакнува приоритетот на ПСОЕ да обезбеди нејзино останување на власт, дури и на сметка на основните принципи.

Еден од најзагрижувачките аспекти е односот помеѓу EH Bildu и PSOE. Критиките од лидерот на ПП, Алберто Нуњез Фејо, силно одекнуваат, посочувајќи дека ПСОЕ ја предава канцеларијата на градоначалникот на партија со членови поврзани со ЕТА.

Градоначалникот Ибарола, подеднакво загрижен за пактот, ја обвинува ПСОЕ за продажба на Памплона во политичка размена со ЕХ Билду, опишувајќи го како „плаќање на револуционерниот данок на Билду на Социјалистичката партија“. Овој договор може да се толкува како отстапка од страна на ПСОЕ на интересите на коалицијата поврзана со минатото на насилство и сепаратизам.

Секретарот за организација на ПСН, Рамон Алзориз, го оправдува пактот тврдејќи дека не е владин договор, туку политички пакт за да и се даде на Памплона „можност да доживее ново време“. Сепак, се чини дека оваа изјава ја минимизира сериозноста на усогласувањето со коалицијата која вклучува поединци поврзани со тероризмот.

Преговорите за пактот во Навара, во координација со Сантос Сердан, третиот по ранг член на ПСОЕ, покренуваат прашања за кохерентноста на партијата на национално ниво. Како може PSOE да го оправда договорот со ЕХ Билду во Памплона додека бара поддршка од други политички сили, како што е Јунтс, на национално ниво?

На протестот на кој присуствуваа илјадници луѓе на плоштадот на Градското собрание во Памплона минатата недела, граѓаните изразија длабоко отфрлање на пактот помеѓу ПСН и ПСОЕ. За време на едночасовниот настан, одекнуваа скандирањата против Педро Санчез и Марија Чивите, демонстрирајќи го народното негодување.

На протестот, предводен од Хавиер Еспарза, претседател на партијата Унија на народот на Навара (УПН) и Кристина Ибарола, присуствуваа Алберто Нуњез Фејо и претставници на Вокс, како што е потпретседателот на Кастиља и Леон, Хуан Гарсија- Гаљардо. Беа видени и уставни знамиња на Навара, кои го поддржуваат актуелниот градоначалник и се спротивставуваат на пактот помеѓу ПСН и ЕХ Билду.

Алберто Нуњез Фејо, во изјавите пред протестот, потврди дека нивното присуство во Памплона е „демократска, морална и уставна обврска“. Тој повторно го критикуваше „маскираниот пакт“ меѓу ПСОЕ и ЕХ Билду, наведувајќи дека сега се откриени „првата фактура и последната лага на Санчез“. Фејо ја истакна важноста од зачувување на меморијата и достоинството против достоинството и заборавот промовирани со пактот.

Хавиер Еспарза го заврши настанот осудувајќи го „бесот“ што го направија социјалистите од Наваре и го обвини Санчез дека ја претвори политиката во „Игра на тронови каде што не постои пристојност“. Тој истакна дека ПСН ќе ја премине црвената линија без преседан со тоа што ќе ги даде своите гласови за зајакнување на „баскискиот фашист“, предвидувајќи дека предавството нема да биде „евтино“. Тој, исто така, предупреди дека Памплона нема да го заборави овој предлог, опишувајќи го како „цензура против сите демократи“.

Контроверзниот пакт меѓу ПСН и ЕХ Билду во Памплона предизвика длабока загриженост кај оние кои ја ценат демократската стабилност и историската меморија. Овој договор, кој дозволи гласањето за недоверба за смена на легитимно избраната градоначалничка, Кристина Ибарола, покренува вознемирувачки прашања за интегритетот на Социјалистичката партија на Навара (ПСН) и нејзините политички приоритети.

Во овој контекст, останува да се види какви други тајни обврски и договори има направено Педро Санчез за да остане на власт. Непроѕирноста во преговорите со ЕХ Билду и недостатокот на транспарентност во мотивите зад пактот создаваат неизвесност за политичката иднина не само на Памплона, туку и на Шпанија, предизвикувајќи сериозни сомнежи за интегритетот на ПСОЕ во нејзината потрага да ја одржи контролата.