fbpx

Европа Вива 24

Политика - јуни 12, 2024

Европа Вива 24

Успехот на конвенцијата организирана од VOX и ECR партијата во Мадрид на 17-19 мај 2024 година беше звучен и беше одгласен на последните европски избори.

Без сомнение, Партијата ЕЦР покажа лидерство, иницијатива и квалитет во презентацијата, не само – беше многу важна – попладнето на петокот на 17-ти, кога десетици лидери на европски и американски младински организации, студентски организации и синдикати демонстрираа виталност на патриотските и конзервативните сили на двата континента, но и во текот на целиот маратонски ден на 18-ти, кога политичарите, интелектуалците, активистите, инфлуенсерите и конзервативните мислители ги презентираа своите ставови во панели со извонреден квалитет.

Не треба да се заборави дека сите европски политички лидери присутни на настанот постигнаа добри резултати на европските избори на 9 јуни.

Пред сè, Џорџија Мелони, италијански премиер и претседател на партијата ЕЦР, која победи на изборите во нејзината земја со убедлива победа, демонстрирајќи лидерство и, пак, силата на нејзината коалициска влада.

Фидес и Виктор Орбан победија и на европските избори во Унгарија, а Марин Ле Пен со нејзиното собрание во Франција. Резултатот во Франција дури го принуди Макрон да распише законодавни избори, со оглед на колапсот на партиите кои ја поддржуваат актуелната влада.

Но, тоа не застанува тука. Правото и правдата успеа да поврати голем дел од предноста што ја доби Граѓанската платформа на последните општи избори во Полска, VOX доби 30% зголемување на местата, а Чега, исто така присутен во Мадрид на настанот VOX, доби за првпат во својата историја претставување во Европскиот парламент.

Никој не може да помисли дека дваесет, четириесет или педесет години – во зависност од земјата – на глобалистичка и федералистичка инерција во европските народи може лесно да се поразат. Но, патот што го следат патриотските партии и движења ширум Европа е вистинскиот. Ќе следат успешни резултати, како овие европски избори.

Несомнено, како што изјави вчера кандидатот на VOX на европските избори и потпретседател на партијата ЕЦР, Европа Вива 24, е јасен победник на неодамнешните европски избори.