fbpx

Изборната кампања на Урсула фон дер Лајен покренува прашања во Брисел

Политика - април 12, 2024

За портпарол на кампањата на Фон дер Лајен е назначен Александар Винтерштајн, кој моментално е на висока позиција во Генералниот директорат за комуникации на Комисијата. Ова назначување е значаен показател за ангажман во партиската политика и може да доведе до истраги.

Винтерштајн, Австриец (55) е долгогодишен европски државен службеник. Порано раководител на Одделението за „Комуникациска политика“ во Генералниот директорат за конкуренција, тој беше заменик главен портпарол во Европската комисија во периодот од 2015 до 2019 година. Претходно, тој беше раководител на Одделението за комуникации и меѓуинституционални односи во Генералниот директорат за конкуренција и имаше неколку позиции во истиот оддел, вклучително и политички асистент на генералниот директор.

Издигнат на неговата сегашна позиција во извршната власт на Европската унија од претходната улога во Генералниот директорат за политика на конкуренција, промоцијата на Винтерштајн се совпадна со состанокот на Европската народна партија во Букурешт, кој го одобри Фон дер Лајен за уште еден мандат. Сепак, тајмингот на оваа промоција поттикна преглед од печатот на прес-конференција на Комисијата.

Иако Фон дер Лајен не се натпреварува за парламентарно место, таа се појави како главен кандидат на ЕПП за последователно петгодишно претседавање со Комисијата. Според принципот Spitzenkandidaten, победничката партија има привилегија да го номинира својот главен кандидат за кормилото на извршната власт на ЕУ. Во сценариото од 2019 година, Фон дер Лајен не беше Шпиценкандидат, што доведе до парламентарни спорови околу нејзиното назначување од лидерите на ЕУ.

Во оваа прилика, Фон дер Лајен избра активно да се вклучи во изборната борба. За време на конгресот на почетокот на март во Букурешт, таа застана неприкосновена и беше прогласена за главен кандидат на ЕПП, со што официјално влезе во изборната борба, со очекувања таа да се вклучи во дебати, медиумски ангажмани и политички собранија како главен кандидат.

За да се ублажат потенцијалните конфликти помеѓу нејзината кандидатура и нејзината независна улога како претседател на Комисијата, беа воспоставени протоколи за јасно разграничување на двете улоги. Мерките вклучуваат воспоставување посебни профили на социјалните медиуми, одржување на достапноста за официјални задачи и забрана за користење на ресурсите на ЕУ за кампањи.

Бјорн Зајберт, познат бриселски инфлуенсер, беше задолжен за управување со кампањата. Сепак, придржувањето кон воспоставените протоколи налага Зајберт да си замине од работа како главен помошник на Фон дер Лајен во Комисијата во текот на европскиот изборен период.

Во врска со потенцијалните оспорувања во врска со назначувањето на Зајберт, Комисијата појасни дека овие протоколи се ограничени на изборниот период. Понатаму, Комисијата потврди дека изборот на Винтерштајн се одвивал низ стандардни процедури.

Ентони Вилан, дигиталниот стратег на Фон дер Лајен, е назначен за привремен шеф на стручниот штаб, заменувајќи го Зајберт во периодот на кампањата.

Урсула фон дер Лајен, германска државничка родена на 8 октомври 1958 година во Брисел, Белгија, е поврзана со Христијанско-демократската унија (ЦДУ) и може да се пофали со политичка траекторија за пофалба.

Нејзиното академско патување ги опфаќа економијата на Универзитетот во Гетинген и медицината на Универзитетот во Хановер, кулминирајќи со докторат по медицина. Преминувајќи од медицинската професија, таа се впушти во политиката.

Служејќи како претставник за Хановер во германскиот Бундестаг од 2005 до 2019 година, нејзиниот мандат вклучуваше различни министерски должности, како што се надзор на семејни прашања, постари граѓани, жени и млади помеѓу 2005 и 2009 година и труд и социјални работи од 2009 до 2013 година.

Во 2013 година, таа проби нов терен како инаугуративна жена министер за одбрана на Германија, улога што ја задржа до 2019 година.

Фон дер Лајен стана претседател на Европската комисија во 2019 година, означувајќи ја како прва жена претседател на институцијата, наследувајќи го Жан-Клод Јункер на 1 декември 2019 година.

Нејзината номинација предизвика контроверзии, отстапувајќи од вообичаениот процес на номинација на Шпиценкандиран, со нејзината кандидатура предложена од Европскиот совет наместо тоа, составен од државни и владини лидери на ЕУ.

Воспоставувањето на „мнозинството Урсула“ главно ги вклучи Европската народна партија, Прогресивната алијанса на социјалистите и демократите и либералите.