fbpx

Исламот ни се заканува на нашите корени: Екстремистите повикуваат на шеријатски закон дури и во Европа

Политика - мај 8, 2024

Европа минува низ културолошки многу чувствителен период. Неговите јудео-христијански корени се оспорени од силната интервенција на најекстремистичките фракции на исламската култура. Навистина, во последниве месеци се зголемува притисокот од имигрантите, вклучително и имигрантите од втората и третата генерација, кои сакаат да го наметнат шеријатот, светиот закон кој произлегува од Куранот и се применува во верските држави на земјите од Блискиот Исток и Азија, врз демократските поредок на нашите демократии. Барањата на исламистите се изразуваат во форма на демонстрации, многу често насилни: демонстрантите излегуваат на улиците, плоштадите и ги окупираат универзитетите и образовните институции, величајќи го Калифатот, бараат шеријатски закон, солидаризирајќи се со Палестина и Хамас, во тотално антисемитски став кој сака да го лиши Израел од правото на постоење.

Европа на удар

Во Хамбург, Германија, на 27 април, илјадници екстремисти излегоа на улиците на градот за да демонстрираат за шеријатот. Всушност, ситуацијата во Германија е многу сложена: според локалните власти, има околу 500 личности поврзани со радикалниот ислам. Уште повеќе, иницијативата беше организирана од Муслиман Интерактив, многу „кул“ организација со илјадници следбеници на социјалните мрежи: нејзината цел е да ги шири учењата на Куранот низ светот на комуникацијата, таргетирајќи ги најлесно манипулираните сектори на население: млади и многу млади. Потоа, во последните неколку дена, беше нападната синагога во Варшава, Полска. Ништо подобра не е ситуацијата во Италија. На многу универзитети, пропалестинските демонстранти одлучија да ги окупираат зградите и да ги блокираат часовите со цел да побараат укинување на договорите за академска соработка меѓу италијанските и израелските универзитети. Во многу случаи, малцинство студенти најде поддршка од левичарските екстремисти, па дури и од поранешните исламски терористи, што доведе до физички пресметки со полициските сили. Слична ситуација може да се забележи и во Франција, каде насилството се појавува во многу училишта и универзитети. Тоа е неподнослива ситуација како за мнозинството студенти, кои премногу често се заложници на екстремистичките малцинства, така и за јавниот ред, толку многу што дури и францускиот премиер Габриел Атал, кој припаѓа на Ренесансата, истата социјалдемократска партија како Претседателот Емануел Макрон беше принуден да зборува против растечката ескалација на насилството извршено во името на Алах. Се разбира, и покрај тоа што беше социјалист, Атал беше обвинет и дека е расист и дека користи исламофобичен јазик.

Обидот да се исламизира Европа

Со други зборови, Европа, а особено оние земји кои со години се управувани од левичарски партии, ги трпат сите негативни ефекти од „без граници“ и ултра-имиграционистичките политики кои секогаш фаворизираа неконтролиран и безусловен влез на мигранти. од Африка и Азија, со премногу слаби планови за нивно примање и интегрирање во нашата култура. Ова доведе до вистински движења кои не се интегрирани во нашата култура и кои сакаат да ги наметнат, дури и во нашите демократии, исти услови за живот како во нивните земји на потекло, каде што политиката е подредена на религиозно, понекогаш и екстремистичко размислување. Сето ова ја загрозува нашата култура и традиции, нашето општество, кое се заснова на многу различни правила и учења. Поентата е дека најекстремистичките фракции на исламската религија видоа во теориите за „без граници“ на европските земји одлична можност слободно да влезат во нашиот континент и да се обидат да го завршат процесот на исламизација на Европа за кој фундаменталистите сонуваат со векови. . Најголемиот ризик е да се достигне неповратна точка од која нема враќање: продолжувањето по овој пат, всушност, ќе предизвика постојано зголемен притисок на исламската култура врз нашите институции, што може да го спречи само победата на десницата на следните европски избори.