fbpx

Мелони: „На Европа и треба промена на темпото“

Политика - јуни 26, 2024

Џорџија Мелони зборуваше во италијанскиот парламент за комуникации пред состанокот на Европскиот совет што ќе се одржи на претстојните 27-ми и 28-ми јуни. Самит на кој треба да се решат многу тешки стратешки прашања, како што се војната во Украина и ситуацијата на Блискиот Исток. Да не зборуваме за важното и неопходно прашање за именувања по изборниот круг на 6-ти и 9-ти јуни. Говорот во италијанската комора на пратеници доаѓа ден по гласините од Брисел за „затворен“ договор за новите лидери на заедницата. Лицето на новата Европска комисија сепак ќе биде Урсула фон дер Лајен, доколку на тој пат нема промени. Условите на надворешната политика на заедницата ќе ги преземе либералната естонска премиерка Каја Калас, додека португалскиот социјалист Антонио Коста ќе ја оркестрира работата на Европскиот совет.

Многубројните идеолошки избори кои не го земаат предвид народот и подесувањето на десно од Европската Унија заверено од последниот изборен круг. Премиерот смета дека, соочени со резултатите од неодамнешните европски избори – кои исто така се карактеризираат со силен апстинизам – некој може да биде во искушение „да ја исчисти прашината под тепих“ продолжувајќи со старите и разочарувачки логики „како ништо да не се случило“. . Главниот проблем забележан во ова гласање е ЕУ која е „премногу слична на себе и самореферентна“ и не ја приспособи својата стратегија и покрај променливото глобално сценарио. ЕУ која граѓаните ја сметаат за престрога и инвазивна во одлучувањето „што да се јаде, кој автомобил да се користи и како да се реновира куќата“. Европската унија ефективно се трансформираше во „еден вид бирократски џин“ проткаен со „идеолошки избори“ кои создадоа „дистанца што постои денес меѓу граѓаните и институциите на заедницата“.

Европа сега има „тешка задача: да ги преиспита своите приоритети, нејзиниот пристап и своето држење“, придружено со „потребата да се направи помалку и да се направи подобро“, продолжи Мелони. „Оставете на националните држави да одлучат што не треба да се централизира“ да се фокусираат на оние потреби на кои одделните земји „не се способни да дејствуваат сами“. Еве го барањето на Италија до заедницата: да се користат принципите на „субсидијарност и пропорционалност“. Конкретен политичко-институционален предлог, од оваа гледна точка, би можело да биде формирање на „специфична делегација за дебирократизација“ создадена ад хок од Европската комисија. За ЕУ, од суштинско значење е да се опреми со алатки за да ги поддржи инвестициите што треба да ги направи и да ги стимулира приватните инвестиции насочени кон пазари со повеќе претприемништво. Сето ова може да се направи со методот што оваа влада го применува во Италија: „Не ги вознемирувајте оние што сакаат да прават“. Тоа значи, според премиерот, „да се биде привлечен за другите“ и тоа може да се постигне со „расчистување на бирократската џунгла“.

Потоа се наметнува темата за мигрантите. Првото право за гарантирање е она на „немора да емигрирате“, предвидувајќи изградба на „нов модел на соработка со африканските нации“. Овој пристап целосно се наоѓа во „Стратешката агенда на ЕУ за која Италија даде пример со планот Матеи за Африка“, продолжи Мелони. Концептот е јасен: африканските влади не бараат милостина, „тие не бараат нашата добротворна организација, туку заедничките проекти да се реализираат заедно и нема ништо поконкретно од инвестирање во инфраструктура и енергија“.

„Нема да дозволиме мафиите да управуваат со влезовите во Италија, како што мислам дека правеа веќе некое време, а изненаден сум што никој пред нас не забележа“, поради што „поднесов жалба до Националната антимафија Обвинителство и најави измени на законот со кој се регулира работата“.