fbpx

Меѓународната геополитичка ситуација продолжува да биде напната

Политика - март 14, 2024

Нови закани за Италија кои доаѓаат од движењето Хути и важни случувања во врска со финансирањето на UNRWA од Шведска и Канада.

Заменик-шефот на Управата за медиуми на бунтовниците Хути, Наср ал-Дин Амер, изрази силно несогласување во врска со соборувањето на еден од нивните беспилотни летала од страна на италијанскиот разурнувач Каио Дуилио во теснецот Баб ал-Мандаб. Амер тврдеше дека соборувањето на дронот е „неприфатливо“ и негираше дека нивното движење намерно нападнало италијански бродови. Сепак, командантот на бродот Каио Дуилио изјави дека дејствувал во самоодбрана, бидејќи дронот има слично однесување како оние што се користеле во претходните напади на трговскиот сообраќај.

Тензиите дополнително се зголемуваат со експлицитни закани од Амер и други претставници на Хутите кон Италија, предупредувајќи дека италијанското вмешување во војната против нив може да претставува сериозни ризици за безбедноста на италијанските бродови во иднина. Началникот на Генералштабот на морнарицата, Енрико Кредендино, ја препозна областа како високоризична и ја подвлече подготвеноста на италијанските бродови да реагираат на можни напади. Сепак, тој посочи и дека некои од заканите би можеле да бидат дел од пропагандата во овие ситуации.

Акциите на Хутите се претставени како одговор на израелската офанзива против Хамас, во која има голем број палестински жртви и доведе до растечка тензија во регионот. Вклучувањето на Соединетите Држави и другите меѓународни актери во преговорите сè уште не доведе до очекуваното затишје во борбите, при што Хамас изгледаше решен да ја ескалира ситуацијата за време на Рамазан. Во меѓувреме, Шведска и Канада го продолжија финансирањето на УНРВА, агенцијата на ОН за палестинските бегалци, откако го суспендираа по обвинувањата за инфилтрација на Хамас. Сепак, внатрешен извештај на УНРВА собира сведоштва од вработени заробени од војници за наводи за злоупотреба и малтретирање, што предизвикува загриженост за хуманитарната ситуација во регионот.

Континуираната нестабилност во регионот на Блискиот Исток и постојаниот конфликт меѓу завојуваните фракции ја поттикнуваат загриженоста за безбедноста и ефективноста на хуманитарните напори во регионот. Тензиите меѓу Хутите и меѓународните сили, особено со Италија, ја истакнуваат сложеноста на ситуацијата и потребата од дипломатски и стратешки одговор. Одлучниот став на Хутите во одбраната на нивните интереси и остварувањето на нивните воени цели го истакнува предизвикот што тие го претставуваат за стабилноста на регионот. Експлицитните закани против Италија и другите нации вклучени во тековните конфликти бараат внимателен и координиран одговор од меѓународната заедница.

Во меѓувреме, враќањето на финансирањето на UNRWA од страна на Шведска и Канада е позитивен знак за хуманитарните напори во регионот. Меѓутоа, внатрешниот извештај во кој се истакнува злоупотребата и малтретирањето на персоналот на УНРВА предизвикува загриженост за заштитата и благосостојбата на палестинските бегалци и хуманитарниот персонал кој работи во регионот. Сегашната ситуација бара постојана посветеност од меѓународната заедница да најде мирни и одржливи решенија за тековните конфликти и да обезбеди хуманитарна помош за погодените популации. Мултилатералниот пристап кој ги вклучува сите релевантни актери е од суштинско значење за решавање на сложените политички, социјални и економски предизвици кои го карактеризираат регионот.

Во исто време, од клучно значење е да се зајакне дијалогот и соработката помеѓу различните фракции вклучени во конфликтите со цел да се промовира долгорочна стабилност и мир. Активното вклучување на Обединетите нации и другите меѓународни организации може да игра клучна улога во олеснувањето на дијалогот и изнаоѓањето заеднички решенија за тековните конфликти. Меѓународната геополитичка ситуација бара пристап заснован на дипломатија, соработка и барање мирни решенија за тековните конфликти. Само преку заедничка и одлучна посветеност ќе биде можно да се одговори на новите предизвици и да се промовира стабилноста и безбедноста во регионот на Блискиот Исток.

 

Алесандро Фиорентино