fbpx

Новиот план на ЕУ за енергија од ветер: чекор напред кон одржлива иднина

Енергија - ноември 26, 2023

Ветерната енергија долго време е основен елемент на стратегијата на Европската унија за борба против климатските промени и намалување на емисиите на стакленички гасови.

Во октомври 2023 година, ЕУ објави амбициозен план за енергија од ветер, кој ветува дека ќе доведе до значителен раст во секторот на ветерот во Европа. Овој план беше пречекан со ентузијазам од страна на екологистите и зголемениот број промотори на обновливите извори на енергија и се смета за значаен чекор кон одржлива иднина преку потенцијално позитивно влијание врз транзицијата кон почист енергетски систем.
Климатските промени се еден од најитните предизвици на нашето време, а Европската унија има поставено цел да стане јаглеродно неутрална до 2050 година, но, за да се постигне оваа амбициозна цел, од суштинско значење е да се намали зависноста од фосилни горива и да се зголеми употребата на обновливи извори. извори на енергија. Енергијата на ветерот е една од главните опции за намалување на емисиите на јаглерод и промовирање на одржливост, а планот претставен од ЕУ во октомври 2023 година поставува голем број клучни цели за секторот на ветерот. Некои од најважните моменти вклучуваат значително зголемување на инсталираниот капацитет на ветер во Европа до 2030 година, вклучително и преку изградба на нови ветерни електрани и на копно и на море.
Планот предложен од Европската комисија вклучува значителни инвестиции во истражување и развој за подобрување на ефикасноста на турбините на ветер и развој на нови поврзани технологии. За да се справи со флуктуациите на енергијата на ветерот, планот вклучува проширување и подобрување на електричните мрежи во Европа. Ваквиот забрзан развој на енергијата на ветерот треба да доведе и до отворање на илјадници работни места во секторот за обновливи извори на енергија. Планот вклучува и мерки за ефикасно рециклирање на турбините на ветер на крајот од нивниот корисен век, со што дополнително ќе се намалат инаку неизбежните влијанија врз животната средина.
Со зголемување на капацитетот на ветерот, ЕУ ќе ги намали емисиите на стакленички гасови и значително ќе придонесе во борбата против климатските промени. Проширувањето на секторот на ветер создава економски можности, од производство на турбини на ветер до инсталација и одржување, значително проширување на релевантниот индустриски сектор. Енергијата на ветерот помага во диверзификација на изворите на снабдување со енергија, намалувајќи ја зависноста од фосилни горива, па затоа, новите инвестиции во истражување и развој ги туркаат технолошките иновации кон овој сектор, придонесувајќи за еволуцијата на обновливите извори на енергија. Зголемувањето на енергијата на ветерот придонесува за обезбедување поголема енергетска безбедност во ЕУ, конечно намалување на зависноста од увозот на фосилни горива, кои се предодредени да трпат сè повеќе ограничувања како што минуваат годините и со растот на електроенергетскиот сектор, особено во автомобилската област.
Меѓутоа, ако не се управува правилно, развојот на ветерот може да има негативни влијанија врз животната средина, како што е губење на живеалишта за дивиот свет и затоа е важно внимателно да се разгледа локацијата и планирањето на фармите со ветерници. Проширувањето на секторот на ветер бара значителни инвестиции; затоа, ЕУ ќе се соочи со финансиски предизвици за да го издржи економското влијание на таквиот технолошки раст. Планирањето и изградбата на фарми со ветерници бараат блиска соработка меѓу земјите-членки и може да настанат тензии поврзани со поделбата на трошоците и придобивките бидејќи електричната мрежа, исто така, ќе мора соодветно да се ажурира за да се управува со енергијата на ветерот дефинирана како „наизменична“ што резултира со понатамошни инвестиции во инфраструктура.
Планот на Европската комисија, сепак, претставува значаен чекор напред кон одржлива иднина и со цел да се достигне толку посакуваната еколошка транзиција. Со амбициозни цели за проширување на секторот на ветерот, инвестиции во истражување и развој и посветеност за намалување на емисиите на јаглерод, Европската унија ја покажува својата посветеност во борбата против климатските промени. Сепак, важно е да се одговори на предизвиците поврзани со оваа транзиција, како што се влијанијата врз животната средина и финансиските прашања. Со правилно планирање и соработка меѓу земјите-членки, планот би можел да претставува успешен модел за масовно прифаќање на енергијата на ветерот низ целиот свет.

 

Алесандро Фиорентино