fbpx

Патот на новата десница започнува во Мадрид

Сојуз помеѓу конзервативците, суверенистите и слободарите за промена на Европа и светот.

Неодамнешниот голем настан организиран од Vox (ECR) во Мадрид наречен „Viva“ штотуку заврши. Тоа беше демонстрација која предизвикува размислување што фрли светлина врз политичката иднина на европските и меѓународните права. Настанот го истакна и можниот пат за промена на мнозинството во Европскиот парламент.

За време на настанот организиран од секретарот на Vox, Сантијаго Абаскал, аргентинскиот претседател, Хавиер Милеи (PL), италијанскиот премиер , Џорџија Мелони (FdI, ECR), унгарскиот премиер , Виктор Орбан (Фидес, НИ про-ЕЦР) и Марин Ле Пен (РН, ИД) ја делат истата сцена. Присуството на Марин Ле Пен на настанот предизвика многу дискусии, бидејќи имаше тенденција да се сметаат европските конзервативци и реформисти (ЕЦР) и Идентитет и демократија (ИД) како две алтернативни партии и покрај тоа што двете се од десната страна на политичкиот спектар во Европа. Ова отворање кон ЕЦР, проследено со тесно исфрлање на Германците на АфД од партијата по некои двосмислени фрази за нацизмот, звучи како обид да се изгради постојан сојуз со Народната партија.

Сепак, особено воодушевувачки, до степен да биде вистински лепак, беше говорот на Милеи: континуиран удар на социјализмот и левицата, ставајќи ја темата на слободата – драг на многу европски партии – во центарот на неговите интереси. „Никогаш не ја оставив настрана, ниту во иднина ќе ја оставам историската задача да бидам скромен распространувач на идеите на слободата“ изјави аргентинскиот претседател во својот говор, додавајќи „Јас убеден сум дека денес повеќе отколку некогаш овие идеи и вредности кои го доведоа човечкиот вид на врвот се во опасност и треба да се брани од опсадата на социјализмот, таа идеологија обоена со алтруистички фурнир кој, фундаментално, го крие најлошото од човечкото битие, а тоа е завист, омраза, огорченост, нееднаков третман, без никогаш да ги заборавиме 150-те милиони убиени човечки суштества за да ги следат екстремистичките теории. на социјализмот“.

Милеи во својот говор ја коментираше и ситуацијата во Европа и САД, каде според него знаците на патот што водел Аргентина до уништување може да се види: високи даноци, родови квоти и притисок што ја оневозможува работата за претприемачот што тие се меѓу клучните елементи од неговиот говор. Предлозите на Милеи, широко поздравени од публиката на Вокс, обезбедуваат бесплатен договор меѓу работниците и работодавачите, без посредство на синдикатот, систем на вистинска еднаквост меѓу мажите и жените, интервенција на пазарот за решавање на еколошките проблеми и признавање на природното семејството. Накратко, имаше помалку Држава и повеќе Слобода , што лесно можеше да се претвори во помалку еврократија и повеќе Европа на татковините и народите.

Уште еден долгоочекуван говор на Џорџија Мелони: „Европа е уморен, покорен, разгален континент, кој размислуваше да тргува со идентитетот за идеологија, слобода. за погодност и денес ја плаќа цената за овие избори. Но, сè не е изгубено, кога историјата вика не се воздржуваме“, рече италијанскиот премиер на почетокот на својот говор. „Нашиот континент доживува период на неизвесност, на опаѓање и му требаме. Европската левица, главниот архитект на овој пад, не обвинува дека сакаме да ја уништиме Европа, но оние што треба да скријат нешто лажат. Европската унија што тие ја создадоа е бирократски гигант кој тврди дека го регулира секој аспект од нашиот живот, но не е способен да си даде геополитичка мисија: сакаме и можеме да изградиме подобра Европа, која ги фокусира своите иницијативи на важни работи и на кои може дајте додадена вредност“, изјави таа.

Претседателот Мелони потоа ги поздрави многубројните присутни млади луѓе, истакнувајќи како ова е храбра генерација која не се потчини на единствената доминантна мисла и која ги поставија конзервативните вредности како столб на нивните животи, борејќи се за она во што веруваат и се единствената можна иднина за Европа. Во текот на петочната вечер, всушност, повеќе од шестотини млади конзервативци од цела Европа и пошироко се собраа во Мадрид. Конечно, таа го упати апелот да се побара крај на „неприродните и контрапродуктивни“ мнозинства, ефективно создавајќи ја коалицијата PPE-ECR-ID.

Позитивен знак во оваа смисла е она што доведе до формирање на холандска влада помеѓу Партијата за слобода на Вилдерс (ПВВ, ИД), Граѓанско-селанското движење (БББ, НИ), Новиот социјален договор (НСЦ, ППЕ) и Народна партија за слобода и демократија која го претставуваше претходниот премиер Марк Руте (ВВД, РЕ). Коалиција која оди од либералите кон понационалистичката десница, решение кое беше суштински поддржано и обид да се изгради за време на Вива во Мадрид.

До денес, бројките сè уште не би биле доволни: според најновите проценки, мнозинството PPE-ID-ECR би било 353, 8 помалку од потребното мнозинство. Сепак, 16-те европратеници што треба да ги добие АфД треба да бидат отстранети, ублажена со 11 од Фидес. Во секој случај, поддршката од либералната група ќе биде неопходна. Сепак, секако, во случај на договор, надежите за создавање на вистинско централно-десничарско мнозинство во Европа се конкретни.