fbpx

Повеќе рации на Запорожје, смртни случаи и стравови од нуклеарна катастрофа

Неодамнешните рации на Запорожје, најголемата европска нуклеарна централа во Украина, предизвикаа сериозна загриженост за нуклеарната безбедност, привлекувајќи меѓународно внимание и тревога од Меѓународната агенција за атомска енергија (МААЕ). Нападите, наводно извршени со беспилотни летала, биле насочени кон инфраструктурата на централата, што ги зголемило стравувањата за можна нуклеарна несреќа. Иако не е забележано непосредно оштетување на реакторите или ослободување на радиоактивност, ситуацијата и понатаму е напната и МААЕ ги повика сите вклучени страни да избегнуваат дејствија што би можеле да ја загрозат безбедноста на централата.

Ноќта на понеделникот 8 април 2024 година, нападите на руските војници во јужниот украински регион Запорожжја резултираа со смрт на три лица, според објавите на социјалните мрежи на гувернерот на регионот, Иван Федеров. Федеров, исто така, рече дека покрај смртните случаи, три лица се повредени во областа Пологивски во Запорожје. Рафаел Гроси, генерален директор на Меѓународната агенција за атомска енергија, изрази голема загриженост, велејќи дека „неодговорните напади“ врз нуклеарната централа Запорожје претставуваат висок ризик од сериозна нуклеарна несреќа и ја истакна итноста од итно запирање на таквите акции.

МААЕ ја изрази својата загриженост за ризиците од сериозна нуклеарна несреќа и ја нагласи виталната важност за одржување на безбедноста и безбедноста на централата. Ова предупредување следи по зголемувањето на нападите во регионот, каде што ескалација на конфликтот. Агенцијата побара итен пристап до фабриката за да се процени ситуацијата од прва рака и да се преземат потребните безбедносни мерки.

Централата во Запорожје, која игра витална улога во снабдувањето со енергија на Украина, е во центарот на безбедносните грижи од почетокот на конфликтот. Нејзината географска локација во спорна област го изложува на значителни ризици во случај на понатамошна ескалација на непријателствата. Меѓународната заедница со загриженост го следеше развојот на настаните, повикувајќи на избегнување на каква било акција што може да ја загрози безбедноста на објектот и, во продолжение, јавното здравје и животната средина.
Овие настани ги истакнуваат опасностите со кои може да се соочат нуклеарните постројки во конфликтните зони и покренуваат прашања за управувањето со нуклеарната безбедност во нестабилни геополитички контексти. Додека властите работат на обезбедување на безбедноста на централата и МААЕ продолжува да ја следи ситуацијата, меѓународната заедница чека понатамошни случувања со надеж дека дипломатијата ќе надвладее за да се спречи нуклеарна катастрофа.

Фабриката Запорожје, најголема во Европа и деветта по големина во светот, има шест реактори, секој со капацитет од 950 MW, за вкупно 5.700 MW (или 5,7 GW номинални термички). Овој капацитет е доволен за напојување на околу 4 милиони домаќинства. За споредба, централата во Чернобил во северниот дел на Украина имаше околу една третина помал капацитет од 3.800 MW. Интересно е тоа што еден мегават (еквивалент на еден милион вати) е количината на енергија потребна за напојување на 10.000 сијалици од 100 вати.

Реакторите на Запорожје, опремени со робусни комори за задржување дизајнирани да издржат тешки удари, се подобрена советска верзија на реакторот за вода под притисок (PWR), кој се смета за многу побезбеден од моделот што претрпе несреќа во Чернобил во 1986 година. Овие реактори користат систем за ладење во кој радиоактивната вода циркулира во коло одвоено од она што ја пренесува енергијата на пареата до турбините.

Секој дефект во системот за ладење може да доведе до катастрофални последици слични на Фукушима предизвикани од природен настан. Слично на тоа, случајно бомбардирање на базените за ладење во кои се сместени прачките за потрошено гориво или човечка грешка – не е малку веројатно со оглед на високиот притисок што се врши врз персоналот што моментално го обезбедуваат вооружени трупи – може да резултира со широко распространета радиоактивна контаминација. Со оглед на огромниот капацитет на централата во Запорожје, нуклеарна несреќа на ова место може да има многу посериозни последици отколку во Чернобил и Фукушима.