fbpx

Полскиот пат од комунизмот

Политика - ноември 26, 2023

Европски дневник: Варшава, ноември 2021 година

Веројатно ниту еден голем европски град не го илустрира толку добро пустошот на поновата европска историја како Варшава, главниот град на Полска. Првично мал рибарски град на реката Висла, тој беше главен град на огромниот полско-литвански Комонвелт од крајот на шеснаесеттиот век до 1795 година кога Полска престана да постои како независна земја, неславно трипати поделена од нејзините соседи, Прусија, Русија. , и Австрија. Кон крајот на деветнаесеттиот век, градот сепак напредувал и станал познат по својата убава архитектура и широките булевари: дури бил наречен „Париз на северот“. Тогаш бил главен град на полуавтономното Кралство Полска под руска власт и трет по големина град на Романовската империја, по Санкт Петербург и Москва. Во 1918 година Варшава стана главен град на новата Република Полска и продолжи да цвета. Меѓутоа, во битките по нацистичката инвазија на Полска на 1 септември 1939 година, големи делови од градот биле уништени. Како одговор на нападот, Обединетото Кралство и Франција и објавија војна на нацистичка Германија, како што беа обврзани да сторат според договорите со Полска, но тие не објавија војна на Советскиот Сојуз кој ја нападна Полска од исток на 17 септември, завршувајќи го четвртиот поделба на Полска. Во 1944 година беше јасно дека нацистичка Германија ја губи војната. Во јули, Црвената армија на Сталин се приближуваше до реката Висла. Полското движење на отпорот реши да се крене. Но, тогаш Сталин наредил на својата војска да запре на источниот брег на Висла, давајќи им можност на нацистите брутално да го задушат востанието. Полјаците храбро се бореа, повлекувајќи се во секој скриен ќош и пукнатина на градот, па дури и криејќи се во неговиот канализациски систем. Разгневен Хитлер наредил градот да се срамни со земја. Само околу 15 отсто од Варшава преживеале.

Музејот во подем од 1944 година

Додека полските војници очајнички се бореа за своите животи, од куќа до куќа, Црвената армија пасивно гледаше од источниот брег на реката Висла. Ова, според англо-унгарскиот романсиер Артур Кестлер, беше „еден од најголемите срами на оваа војна“. Сталин не сакаше никакви потенцијални предизвици за комунистичката марионетска влада што сакаше да ја инсталира во Полска по војната. Тој го охрабрил Хитлер да ги уништи сите такви предизвици. Во Варшава има прекрасен музеј посветен на трагичното воскреснување од 1944 година, многу трогателен, дури и прогонуван. Нејзиниот заменик-директор, д-р Павел Укиелски, е мој пријател: тој одржа предавање во Исланд на моја покана, и имав задоволство да го посетам него и неговото прекрасно семејство во нивниот дом во Варшава. Двајцата сме активни во Платформата за европска меморија и совест која бара правда за многубројните жртви на тоталитаризмот во Европа.

Можеби е барем поетска правда тоа што огромниот штаб на Полската комунистичка партија во центарот на градот беше по колапсот на комунизмот преземен од Варшавската берза која го користеше до 2000 година. Сега комплексот на згради (прикажан погоре) е комерцијален центар, а еден од бизнисите лоциран таму е Freedom Lounge , управуван од слободниот пазар Варшавски Ентерпрајс Институт, бар, ресторан и место за состаноци. Коктелите кои се служат во Lounge се именувани по водечките класични либерални мислители и лидери како Лудвиг фон Мизес, Ајн Ранд и Маргарет Тачер.

Инспириран од Фридман и Хајек

Токму во Салонот за слобода на 2 ноември 2021 година ја претставив мојата книга во два тома за Дваесет и четири конзервативно-либерални мислители , на панел со Марек Татала од Фондацијата за економска слобода и Себастијан Стодолак од Институтот за претпријатија во Варшава. Стодолак ме интервјуираше и за полскиот весник Dziennik Gazeta Prawna и сними подкаст со мене. Во мојот воведен говор истакнав дека во поглавјето за Милтон Фридман во втор том на мојата книга има краток извештај за брзиот и успешен процес во кој Полјаците и другите народи од Централна и Источна Европа, инспирирани не само од Фридман и Фридрих фон Хајек, се вратија во нормала во 1990-тите, откако насилно им беше наметнат социјализмот повеќе од четириесет години.

Слободно пазарно решение на еколошките проблеми

Во живата дискусија во Freedom Lounge по мојот воведен говор, нагласив дека еколошките проблеми обично не се предизвикани од капитализмот, туку од отсуството на права на приватна сопственост. Слоновите во Африка беа загрозени затоа што немаше сопственици да се грижат за нив, додека овците во приватна сопственост во Исланд беа многу. Со само еден потег на пенкалото, африканските ловокрадци би можеле да бидат претворени во ловочувари доколку на нивните заедници би им се дадени правата на сопственост на акциите на слонови. Истото важи и за загадените езера и реките со прекумерна риба: Заштитата на животната средина бараше заштитници кои имаа приватен и личен интерес за максимална долгорочна профитабилност на природните ресурси, без разлика дали се тоа земјиште, рибни резерви , нафтени извори, реки, езера или шуми. Во случајот со животната средина, како и насекаде, најдобриот лек за слободата беше поголема слобода.

Зошто Исланд се урна во 2008 година

Запрашан за колапсот на банката во Исланд во 2008 година, истакнав дека во тоа време средствата на исландските банки веројатно беа исто толку добри (или лоши) во просек како и средствата на банките во соседните земји, иако исландските банкари требаше да бидат повнимателни. во проширувањето на нивните активности. Разликата беше во тоа што на Исланд му беше одбиена помошта за ликвидност од Одборот на Федералните резерви на САД што ја добија скандинавските земји и Швајцарија, овозможувајќи им на тие земји да ги спасат банките кои инаку би биле под контрола, како Данска банка во Данска и УБС во Швајцарија. Покрај тоа, британската влада, предводена од премиерот Гордон Браун и канцеларот Алистер Дарлинг, ги затвори британските банки во сопственост на Исланд во исто време кога ги спасуваа сите други банки во Обединетото Кралство, повикувајќи се на антитерористички закон против Исланд, долгогодишен пријател и сојузник без своја војска. Нивната акција без преседан беше, предложив, мотивирана од нивната желба да им ги покажат на своите шкотски гласачи опасностите од независноста. Меѓутоа, брзото закрепнување на Исланд по колапсот сведочеше за здравоста на сеопфатната либерализација на економијата во 1991-2004 година.