fbpx

Против неправилна миграција Само еден модел: италијанскиот модел

Политика - април 6, 2024

Вкупно 31.200 мигранти нерегуларно влегле во Европа во првите два месеци од годинава. Бројките, кои се во согласност со податоците за јануари и февруари 2023 година, ги открива Фронтекс, Европската агенција за гранична и крајбрежна стража. Во споредба со пред една година, сепак, има остар пад на илегалните влезови во централното Средоземно Море и од Балканот, а во источниот дел на Медитеранот и Западна Африка се зголемуваат троцифрен процент.

Додека 4.300 бегалци слетаа на италијанските брегови, со намалување од 70 отсто на годишно ниво, 9.150 (+117 отсто) и 12.100 (+541 отсто) поединци слетаа во Грција и на Канарските острови, соодветно. Бројката од шпанскиот архипелаг, лоцирана во близина на мароканскиот брег, е највисоката досега забележана од Фронтекс. Криминалните организации кои дејствуваат во Мавританија, наводно, пресретнале зголемен број субсахарски мигранти во земјата и им понудиле пат за влез во Европа. На кајуко, мали, рудиментирани рибарски чамци, стотици луѓе се храбри на замките на океанот да бараат засолниште и нов живот во шпанската станица среде Атлантикот. Со помалку контроли отколку во Медитеранот, западноафриканската рута станува најпатувана, но и најопасна.

 

Италија е клучен играч во меѓународната соработка

Европа не може да остане рамнодушна на миграциските текови и на вонредните состојби со кои држави како Италија, Шпанија или Грција може повторно да се соочат. Потребни се ставови и решенија.

Брисел се бори да се подготви, особено на само неколку месеци до изборите во јуни, кога граѓаните на Стариот континент ќе бидат повикани на гласање за да изберат нови парламентарци. И така, предводат и повикуваат Унијата на 27 кон промена на темпото се државите кои имаат секаков интерес да ги запрат нелегалните текови. Италија, во оваа смисла, игра централна и водечка улога во меѓународната соработка.

Владата на Џорџија Мелони го стави ова прашање меѓу приоритетите на земјата и сака Европа да го стори истото. Ако слетувањата се намалија и во последните месеци од 2023 година и во јануари и февруари 2024 година, една причина е да се најде исто толку во политичките дејствија одобрени од Рим, како и во подготвеноста на италијанската влада да изгради мостови и еднакви форми на соработка со африканските државите. Планот Матеи, со своите 5,5 милијарди кредити, како и операциите и гаранциите за производство на социјален развој, е еден пример.

 

Историскиот договор ЕУ-Египет

Авторитетот на Италија се појави и во историскиот договор меѓу Европската унија и Египет на 17 март минатата година. Во Каиро, всушност, Џорџија Мелони и Урсула Фон Дер Лејен, придружувани од премиерите на Белгија, Австрија, Грција и Кипар, се сретнаа со египетскиот претседател Абдел Фатах Ал Сиси. На маса беше поставена основата за стратешко партнерство Европската унија-Египет што ќе трае до 2027 година.

Европа признава дека владата во Каиро има витална стратешка улога во сите оние геополитички прашања што ги засегаат Медитеранот, Африка и Блискиот Исток. Затоа, како што веќе направија Обединетите Арапски Емирати, Меѓународниот монетарен фонд и Светската банка, тие сакаат да и помогнат на земјата на Ал Сиси која се бори со вознемирувачката економска криза. Од една страна е девалвацијата на египетската фунта, која ја ослабува економијата, а од друга страна, продолжувањето на нападите на Хутите врз бродовите што го минуваат Суецкиот канал може да предизвика дополнителни проблеми и загуби за египетската влада.

На табла, Европската унија стави 7,4 милијарди помош и 600 милиони грантови, вклучително и 200 милиони за итен случај со нередовниот проток. Ова е заеднички предизвик што Египет, Италија и Европа сакаат да го решат и надминат преку зајакнување на легалните миграциски рути и патеки и интензивирање на напорите да се запрат ордите криминалци и нерегуларните мигранти. Во таа насока, потписниците зборуваа за сеопфатен пристап кон миграцијата.

 

Модел кој ги поставува стандардите

Операцијата спроведена во Каиро и спонзорирана од владата на Мелони потсетува на онаа во Картагина. Минатиот јули, европската делегација, предводена од претседателката на Комисијата Урсула фон Дер Лајен, италијанскиот премиер Џорџија Мелони и Марк Руте, премиерот на Холандија, потпишаа меморандум за разбирање со тунискиот претседател Каис Саид. По големата дипломатска работа, во која Италија беше апсолутен протагонист, Европа предложи пакет помош од 255 милиони, вклучувајќи дури 105 милиони за запирање на миграциските текови.

Тоа партнерство, како што потсети премиерот Џорџија Мелони, „за нас претставува модел за градење нови односи со нашите соседи во Северна Африка“. Осум месеци по тој договор, Италија се надоврза на својот проект и намери. Навистина, како што повтори премиерот во Каиро, предложениот модел за справување со нерегуларните миграциски текови го постави стандардот.