fbpx

Русија е далеку

Политика - јуни 18, 2024

Вообичаено, кога се пишува за амбициозното ниво на трошоци за одбрана во Ирска и нејзината неспособност да ги брани, па дури и да ги надгледува нејзините мориња и небо, работата е завршена уште една година. Никој навистина не се грижи и зошто би требало ако владата на Ирска не го прави тоа? Меѓутоа, оваа недела се случи една од оние синхроничности на животот и инцидент што барем за момент може да го натера Даблин да седне и да забележи.

Сандеј тајмс објави дека авиони од Франција, Британија и Норвешка биле ангажирани во потрага по руска подморница во близина на брегот Слајго минатата недела. Француски авион „Бреге 1150 Атлантик“ полета од брегот на Клер, додека авионот „Боинг Посејдон П-8“ испратен од Британија и Норвешка полета од Слајго и Донегал. Посејдон 8 е специјалист за следење подморници. Целта на овие маневри не е да се спречи подморницата, туку да се стави јасно до знаење дека нејзиното присуство е познато и дека овие води се небезбедни. Практиката на руските подморници е кога ќе бидат откриени брзо да тргнат.

Ова беше само последниот во серијата неодамнешни инциденти во кои беа вклучени руски бродови во ирските води, а кои беа преобложени во печатот. Во декември минатата година протече дека руска подвозје „лебдила“ спроти влезот на пристаништето Корк веднаш надвор од границата од 12 милји заедно со нејзиниот сателитски брод на површината. Тој тргна на својот пат дури откако британски хеликоптер распореди сонарна опрема во водата во близина на неидентификуваната подморница. По оваа акција следеше пристигнување на противподморничка фрегата на Кралската морнарица. Кога оваа приказна изби, исто така, Ирците открија дека од 1990-тите ниту еден ирски брод во поморската служба немал хидролокатор, што не би било случај 30 години претходно, и затоа ирската морнарица немала капацитет да ја следи подводната активност.

Приказната беше вест низ целиот свет и даде прилично каустични коментари. Во Телеграф, една статија од Том Шарп води со наслов и под

Поддржувачите на Путин го разоткрија бесрамното лицемерие на Ирска

Ирска е побогата од Норвешка – зошто се потпира на норвешките авиони да ја бранат?

Иако настрана искривениот БДП, Ирска не е побогата од Норвешка, малку земји се, прашањето е фер. Зошто една ЕУ и две земји на НАТО треба да бидат позагрижени за активностите на руската војска кај ирските брегови, во близина на основната ирска инфраструктура, отколку Ирците. Ирска не е членка на НАТО и има бисерни фитнес кога има било каква дискусија за приклучување кон неа, па дури и за придонес кон која било одбранбена или воена компонента во рамките на Европската унија.

Мајкл Мартин, вицепремиер и министер за одбрана, а не улога во кабинетот во Ирска, јасно изјави

„Ирска никогаш нема да биде во ситуација навистина да се вклучи[anti] војување со подморници, но мислам дека можете да развиете стратегии за заштита на виталните економски средства, особено во однос на подморските кабли“,

Кои би можеле да бидат тие стратегии освен бесплатно оптоварување од вашите пријатели и соседи, не беше јасно. Но, Норвешка штотуку се обврза да инвестира во нова подморничка флота која ќе го зголеми нејзиниот оперативен капацитет на 6 чамци бидејќи, како што објасни администраторот Бердал од Кралската норвешка морнарица, способноста на руската подморница е поголема од кога било во последните 30 години, со постојано зголемување. број на нови и многу способни чамци.

Вообичаено, единствениот притисок што го добиваат ирските вооружени сили е повремената приказна за тоа колку се лошо платените војници и морнарите и, следствено, колку е тешко да се задржат и регрутираат. Имаше нејасна незагрижена свест за падот и по број во Армијата и оперативните бродови во морнарицата. Чувството секогаш било дека Русија е далеку, а Британија е блиску, па зошто да се грижите и уште поважно зошто да трошите пари? Посебно парите за оружје, што многу не се на бренд за Ирска 2024 година.

Ирските политичари во најголем дел ја гледаат политиката како перформативна, а не практична. Ова е причината зошто Мајкл Мартин може да оди на Твитер и да ја повика Русија за геноцид во Украина. Член на Советот за безбедност на ОН, кој обвинува постојан член за геноцид, требало да биде истрелот кој се слуша низ светот, но всушност кучето не лаело ноќе. Во Ирска само еден весник ја разбра приказната и таа немаше никакво влијание на меѓународно ниво. Што може да биде само затоа што тогаш никој не го сфаќа сериозно и зошто би го направил кога не се сфаќаат сериозно. Ако навистина верувавте дека друга држава е вклучена во акти на геноцид, дали ќе им дозволите да одржуваат и да одржуваат амбасади и конзуларни персонал на вашата територија? Руската амбасада во Даблин е во Ратминес и е отворена од 9 до 11:45 часот, вторник, среда и четврток, освен за руските празници.