fbpx

Слободата повторно е инспиративна

Култура - декември 30, 2023

Европски дневник: Белград, мај 2022 година

Белград, главниот град на Србија, се наоѓа на сливот на реките Сава и Дунав, како и на раскрсницата на Панонската Низина и Балканскиот Полуостров. Затоа не е чудно што тој е многу стар град, навистина еден од најстарите постојано населени градови во Европа и во светот. Белград значи бел град, а името го добил по неговата тврдина која била изградена на бел гребен од стратешко значење. По падот на Римската империја, таа била освоена и контролирана, а понекогаш и уништена од разни напаѓачи, како што се Хуните, Готите, Унгарците и Византијците. Во 13 век станал главен град на таканаречениот српски деспотат, но во 1521 година паднал во рацете на Османлиите. По српските војни за независност, Белград во 1841 година повторно станал главен град на Србија, прво кнежество, а потоа и кралство. Во 1918 година градот станал главен град на Кралството на Србите, Хрватите и Словенците, кое во 1929 година било сменето во Кралство Југославија. Ова беше вештачка земја, споена на крајот на Првата светска војна. Тоа во основа беше непријателско преземање од Србија на Словенија, Хрватска, Босна, Херцеговина, Северна Македонија и Црна Гора. Затоа, не беше чудно што Југославија се распадна веднаш по смртта на комунистичкиот водач Јосип Броз Тито, кој со децении владееше со овие различни територии со железна рака. Но, самиот Белград доби од различноста како што открив кога бев таму во мај 2022 година. Тоа е жив и пријатен град. Како место за средба на многу култури, сепак е тешко да се каже дали припаѓа на Исток или на Запад.

На брегот на Дунав

Во Белград ја претставував мојата книга во два тома за Дваесет и четири конзервативно-либерални мислители на семинар организиран заеднички од Австрискиот економски центар во Виена и Факултетот за економија и бизнис администрација на Универзитетот во Белград. Вечерта пред семинарот отидов на прошетка од мојот хотел до Дунав. Стоев малку и ја гледав оваа прекрасна река која тече низ четири европски престолнини, Виена, Братислава, Будимпешта и Белград. Со потекло од Шварцвалд во јужна Германија, се влева во Црното Море преку делтата на Дунав меѓу Романија и Украина. Таа е втора по големина река во Европа, по Волга во Русија. Навистина, Хабсбуршката империја понекогаш се нарекувала Дунавска империја. Иако познатиот валцер од Јохан Штраус Јуниор се нарекува „На прекрасниот син Дунав“, всушност реката не е сина: таа е сива, па дури и каллива. Сепак, Дунав беше и е голем европски воден пат, кој ги поврзува истокот и западот, југот и северот. Италијанскиот писател Клаудио Магрис напиша книга за реката, Дунав: Сентиментално патување од изворот до Црното Море . Тој го користи Дунав како метафора за животот, бидејќи безбедно навива од својот извор до морето.

Додека стоев таму на брегот на реката, не можев а да не размислувам за фактот дека понекогаш историјата може да биде товар. На Балканот има толку многу историски извори на непријателство, толку многу битки за паметење, толку многу предавства за одмазда, меѓу христијаните и муслиманите, католиците и источните православни, Србите и Хрватите, Словените и Албанците и така натаму, и помеѓу традиционалните сојузници и непријателите на блиските сили, Австро-унгарската империја, Руската империја и Отоманската империја и нивните држави наследници. Само ако и кога многуте и разновидни народи на оваа европска погранична територија можат да најдат и развијат соодветни аранжмани и политички единици, по можност што е можно помали, историјата за нив ќе стане помалку товар отколку благослов, полна со инспиративни и значајни моменти, митови, легенди, песни и приказни, обединувајќи ги, овозможувајќи им да се идентификуваат со заедницата, создавајќи чувство на припадност.

Храброста да се биде утопист

На семинарот избрав нешто поинаква тема од она за што зборував досега во многу европски градови. Она што сега го нагласив е дека слободата треба повторно да се направи возбудлива, да се гледа како интелектуална авантура, да се препознае како предуслов за иновации и претприемништво. Се сетив на набљудувањето на Хајек во неговиот славен есеј за „Интелектуалците и социјализмот“:

Главната лекција што вистинскиот либерал мора да ја научи од успехот на социјалистите е дека нивната храброст да се биде утопист ја доби поддршката од интелектуалците и затоа влијанието врз јавното мислење кое секојдневно го овозможува она што неодамна изгледаше крајно далечно. . Оние кои се занимаваа исклучиво со она што се чинеше изводливо во постоечката состојба на мислење, постојано открија дека дури и тоа брзо стана политички невозможно како резултат на промените во јавното мислење за кое тие не направија ништо за да го водат. Освен ако не можеме повторно да ги направиме филозофските основи на слободното општество живо интелектуално прашање, а неговото спроведување задача што ја предизвикува генијалноста и имагинацијата на нашите најживи умови. Но, ако можеме да ја вратиме вербата во моќта на идеите што беше белег на либерализмот во својот најдобар случај, битката не е изгубена.

Навистина, Хајек и уште еден познат економист, Милтон Фридман , го направија економскиот либерализам повторно инспиративен. Парадоксално, нивната храброст да бидат (или барем да изгледаат) утописти се покажа како економски практична и политички успешна. Фридман еднаш ми рече: „Прво, тие се обидуваат да те игнорираат. Потоа, тие се обидуваат да ве исмеваат. Конечно, тие велат дека се разбира дека парите се важни, но дека сите веќе го знаеле тоа“.

Во поглавјето за Фридман во вториот том од мојот книга Ја опишувам теоријата и практиката на она што понекогаш се нарекува „неолиберализам“: реконструкција на Германија, Австрија и Италија по Втората светска војна (на чело со Лудвиг Ерхард, Рајнхард Камиц и Луиџи Еинауди, соодветно, сите членови на Хајековите Друштвото Мон Пелерин); сеопфатните економски реформи во политички различни земји како Велика Британија под конзервативците, Чиле управувана од воена хунта и Нов Зеланд на иницијатива на социјалдемократите; и на се врати во нормала во Централна и Источна Европа, водени од Март Лаар во Естонија, Вацлав Клаус во Чешка (и двајцата членови на друштвото Мон Пелерин) и други економски либерали. Говорници на семинарот беа д-р Барбара Колм од Австрискиот економски центар во Виена и професорот Кристофер Лингл од Универзитетот Франциско Марокин во Гватемала. Претседавач беше професорот Синиша Зариќ .

Вечер во Белград

По семинарот, мојата последна вечер во Белград, отидов со еден пријател во еден од најдобрите ресторани со Мишелин ѕвезди во градот, Салон 1905 , блиску до реката Сава додека се спојува со Дунав. Тргнавме од хотелот. Ми падна необично што улицата на патот, Гаврила Принципа, го носи името на атентаторот на надвојводата Франц Фердинанд и неговата сопруга Софи во Сараево во 1914 година. Гаврил Принцип изврши едно од најгрозните злосторства во дваесеттиот век, со страшни последици. Како и да е, самиот ресторан е во прекрасна, украсена куќа во стариот дел на градот, изградена во 1905 година. Оваа куќа тогаш беше седиште на банка, раководена од еден од најголемите српски капиталисти во тоа време, Лука Ќеловиќ. Храната беше вкусна, а услугата беспрекорна. Капитализмот се врати во Србија. Се надеваме дека ќе ги поврзе Истокот и Западот и ќе го претвори товарот на историјата во благослов.