fbpx

Смртта на Сер Лери Сидентоп

Култура - јули 5, 2024

Почина Сер Лери Сидентоп, англо-американски политички филозоф. Навистина е тажно што овој факт ќе ги загрижи релативно малкумина, особено оние кои се грижат за историјата и културата на Европа.

Лари Сидентоп е роден во Чикаго Илиноис во 1936 година. Бил дипломиран на Хоуп колеџот во Мичиген, училиште поврзано со Реформираната црква на Америка и продолжил да ги магистрира на Харвард. Тој ја освои Маршаловата стипендија дадена на „интелектуално истакнати млади Американци[and] идните лидери на нивната земја“ што му овозможи да студира на кој било универзитет по негов избор во Обединетото Кралство. Докторирал филозофија на Универзитетот Оксфорд под надзор на Сер Исаја Берлин, големиот застапник на хуманиот британски либерализам. Тој би носел дел од Берлин со себе во своите интереси и расположение до крајот на неговата кариера.

Тој беше научен соработник на колеџот Нуфилд, Оксфорд од 1965 до 1968 година, но колеџот Кебл, каде што беше назначен за соработник, требаше да биде неговиот дом за голем дел од неговиот живот во Оксфорд. По пензионирањето од Оксфорд, Сидентоп беше визитинг соработник на холандскиот институт за напредни студии во Васенар, професор на кралицата Викторија Евгенија на Универзитетот Комплутенсе во Мадрид и визитинг соработник по филозофија и односи со јавноста на Универзитетот Сент Ендрјус.

Кралицата Елизабета му додели CBE во 2004 година, а тој беше прогласен за витез во 2016 година.

Делото по кое е најдобро познат неговата трета, Измислување на поединецот: Потеклото на западниот либерализам беше објавено во 2014 година. Пред него се појавија и други дела на сличен начин, како што е „Зошто мораме да се нарекуваме христијани“ на Марчело Пера објавена во 2008 година. Том Холанд имаше голем успех и озлогласеност со неговото Доминион: Создавањето на западниот ум. Извонредни книги и вреди да се бараат, но длабочината, стипендијата и разбирливоста на измислувањето на поединецот ја прават посебна книга.

Доживотниот секуларен либерал Сидентоп сакаше да предизвика многу од долго прифатените труизми на постхристијанската либерална историја. Вигисовото толкување беше дека по долгиот мрачен период на средновековна стагнација и суеверие, повторното откривање на идеите на паганската класична антика ја инспирирало прво ренесансата, а потоа и просветителството, раѓајќи го новиот либерален демократски поредок. Наместо тоа, Сидентоп вели дека не само што идејата за Полис или Република не го раѓа либерализмот, туку и дека не можеле. Тој не е првиот што тврди дека свети Павле го измислил христијанството, но тој е невообичаен во централната улога што ја дава на визијата на Павле во формирањето на она што до неодамна беше вообичаена антропологија на Западот. Во напис во Фајненшл тајмс тој вели

„Нееднаквоста остана белег на древното патријархално семејство. „Општеството“ беше сфатено како здружение на семејства наместо на поединци. Тоа беше христијанското движење кое почна да го оспорува ова разбирање. Полиновото верување во еднаквоста на душите во Божјите очи – откривањето на човековата слобода и нејзиниот потенцијал – создаде гледна точка што ќе го трансформира значењето на „општеството“. Ова почна да ги намалува традиционалните нееднаквости на статусот. Тоа не беше ништо помалку од морална револуција и ги постави темелите за социјалната револуција што следеше. Поединецот постепено го премести семејството, племето или кастата како основа на општествената организација“.

Неговиот наратив ја нагласува долгата органска еволуција на идеите низ средниот век преку развојот на канонското право и концилијарната теорија кои на крајот ги покренуваат идеите за уставна влада што ги наоѓаме во Лок и т. Природното право и теоријата за природните права го имаат своето потекло во Схоластиката којашто ние процветаме во големите школи во Саламанка и Коимбра. Тој тврди дека токму во страшните религиозни војни по реформацијата ја поттикнуваат потребата за одвојување на црквата од државата и овој порив завршува во вирулентниот антиклерикализам од 18 век и токму тој антиклерикализам го поттикнал нашето неисториско гледиште за развојот на Западот.

Томас Совел често забележува дека една од најголемите грешки на левицата е верувањето дека некако сиромаштијата е неприродна и ако може да ги истреби експлоататорите и да ја деконструира моќта, тогаш човекот во природна состојба ќе процвета. Вистината е дека во долгиот тек на човечката историја сиромаштијата е норма за сите освен за неколку луѓе. Она што е невообичаено е просперитетот и постои само еден механизам познат за да обезбеди просперитет за сè поголем број луѓе. Она за што Сидентоп дава длабоко чувство е дека нашата култура, либерална секуларна толеранција доаѓа од многу специфична историја и кои беа многу чудни идеи кои сега ни изгледаат банални. Единствената морална вредност на поединецот, демократијата на душата, се христијански идеи без кои можеби е невозможно да се конципира изумот на либералната Европа. Нашата цивилизација не е лесна или случајна, таа е начин неприроден или барем нетипичен. Ако повеќе луѓе денес го читаат ова магистерско дело, можеби ќе бидеме повнимателни глетки со институциите што ни ги подариле повеќе од илјада години напорна работа од нашите христијански предци.

Во прологот на Пронајдокот на поединецот Сидентоп поставува прашање „Дали е обична случајност што либералниот секуларизам се разви на христијанскиот запад? Неговиот одговор е јасен и гласно Не.