fbpx

Снори Стурлусон како конзервативен либерал

Култура - ноември 26, 2023

Европски дневник: Рејкјавик, декември 2021 година

Името на главниот град на Исланд Рејкјавик е на англиски „Smoke Bay“. Местото го добило името во 874 година од првиот доселеник во Исланд, Инголф Арнарсон од западниот дел на Норвешка, откако пристигнал во заливот на југозападниот дел на Исланд и видел парни столбови кои се издигнуваат од топлите извори таму. Решил да основа фарма на лице место. Во следните девет века, Рејкјавик беше само една од околу пет илјади фарми расфрлани на брегот на Исланд, сè додека таму не почнало полека да се формира село кон крајот на XVIII век. Исланд бил независен Комонвелт од 930 до 1262 година, по што станала притока на норвешкиот крал. Во 1380 година, норвешката круна ја наследил кралот на Данска, а потоа со Исланд владеел од данската престолнина Копенхаген. Сепак, речиси сите службеници во Исланд биле Исланд и во деветнаесеттиот век тие се населиле главно во Рејкјавик. Покрај тоа, кога данскиот крал во 1843 година го обнови исландскиот парламент, тој беше свикан во Рејкјавик, а не на неговото старо место во исландската села. Така, кога Данците му дадоа на Исланд домашно владеење во 1904 година, Рејкјавик веќе беше неофицијален главен град на Исланд, тогаш сè уште данска зависност. Меѓутоа, во 1918 година, Исланд станал суверена земја во личен сојуз со данскиот крал, со Рејкјавик како нејзин главен град, кој градот останал кога била прогласена република во 1944 година.

Чист, зелен и безбеден град

Рејкјавик е најсеверната престолнина на една суверена земја во светот и тој е најзападниот значаен европски град, вистинска европска истурена станица. Денес, тој е еден од најчистите, најзелените и најбезбедните градови на земјата: на крајот на краиштата, Исланд има најниска стапка на сиромаштија од сите земји, најголема еднаквост во приходите и една од најниските стапки на криминал. Една од причините зошто градот е толку чист е тоа што не треба да согорува фосилни горива за да ги загрее своите куќи. Наместо тоа, од 1930-тите и 1940-тите топла вода од блиските термални извори се користи за таа цел, преминувајќи во огромна мрежа од цевки и до едноставни радијатори во секоја зграда. Пионер во оваа генијална употреба на огромните термални ресурси на Исланд беше градежниот инженер и претприемач Џон Торлаксон, кој беше премиер некое време, а подоцна и градоначалник на Рејкјавик. Тој беше основач и прв водач на Исландската конзервативно-либерална Партија за независност, а во 1992 година ја објавив неговата биографија нарачана од претпријатието за геотермална енергија на Рејкјавик.

Двете политички идеи на Снори

Токму во Рејкјавик на 2 декември 2021 година, на семинар одржан од Центарот за средновековни студии на Универзитетот на Исланд, прочитав труд за исландскиот хроничар Снори Стурлусон како ран поборник на конзервативно-либералната традиција во политиката. Снори (1179–1241) е веројатно најпознатиот Исланѓанец на сите времиња, авторот на познатата Еда , за нордиската митологија и песни, Хајмскрингла , историјата на норвешките кралеви и Сагата на Егил , една од најдобрите исландски саги. Во мојот труд, истакнав дека во Хеимскрингла (најверојатно напишана помеѓу 1220 и 1237 година) Снори јасно сочувствувал со две политички идеи од средниот век, дека кралевите се предмет на законот како и сите други и дека ако го прекршат законот, можат биде соборен. Навистина, Снори отиде подалеку и рече во говорот што го стави во устата на исландскиот фармер Еинар од Твера во 1024 година дека бидејќи кралевите се нерамномерни, некои добри и некои лоши, најдобро е да нема крал, како што беше случајот во Исланд. за време на Комонвелтот.

Првиот поединец?

Освен тоа, Сагата на Егил од Снори може да се чита како прослава на индивидуалноста : воинот-поет Егил Скалагримсон беше еден од првите вистински поединци што излезе од маглата на семејството, племето и регионот. Според лордот Актон, Свети Тома Аквински бил првиот Виг, но веројатно Снори го заслужил тој епитет. Слично на тоа, Џејкоб Буркхард поучувал дека индивидуалноста првпат се појавила во ренесансната Италија, но може да се направи случај дека таа се појавила кај Егил, кој имал богат внатрешен живот, изразен во неговите песни. Предложив дека исландските саги се напишани кога Исланѓаните, предизвикани од Норвешка, мораа да го потврдат својот национален идентитет. Веројатно, Сагата на Егил била напишана во 1239–1241 година, по втората посета на Снори на норвешкиот двор каде што се скарал со кралот. Конечно, се прашував дали политичката програма на Снори, да одржува пријателски односи со Норвешка без Исланд да стане притока на норвешкиот крал, беше изводлива во тоа време. Се сетив дека кон крајот на тринаесеттиот век, она што е денешна Швајцарија се формираше на Алпите, независна земја без крал. Швајцарците никогаш не подлегнаа на странските моќници. Ако тоа го можеа Швајцарците, зошто да не и Исланѓаните?

Коментари од критичар

Професорот по историја Сверир Јакобсон коментираше за мојот труд. Тој призна дека во Хајмскрингла може да се забележат либерални или анти-ројалистички чувства, но се запраша дали Снори е всушност авторот на Сагата на Егил , додавајќи дека во неговиот живот Снори навистина не се однесувал како противник на норвешкиот крал. Јас одговорив дека главниот извор за животот на Снори, неговата роднина Стурла Тордсон, исто така познат хроничар, изгледаше пристрасно против него. Треба да се потсети, исто така, дека Снори, се разбира, не беше непријателски настроен кон Норвежаните. Тој сакаше пријателски односи со нив, но не и службеност под нив.