fbpx

Тајван треба да се брани

Здравје - октомври 21, 2021

Многу е важно дали се поставува прашањето: Дали треба да војуваме за Тајван? се позира во Пекинг или во Вашингтон…

Во 1940-тите, на Западот му требаа неколку години да сфати дека Сталин започнал Студена војна. Иако во јуни 1941 година тој ги здружи силите со Велика Британија и другите земји од Комонвелтот, откако Хитлер го раскина Пактот за ненапаѓање меѓу двајцата диктатори и го нападна Советскиот Сојуз, тој претходно беше желен партнер на Хитлер. Сталин никогаш не стана лојален сојузник на англосаксонските сили кои сепак, со клучна помош на рускиот народ, ја поразија нацистичка Германија во мај 1945 година. На крајот на војната Сталин ја искористи својата Црвена армија за да формира марионетски влади во Централна и Источна Европа за разлика од победничките англосаксонски сили кои ја вратија демократијата во Западна Европа. Винстон Черчил беше еден од оние кои рано сфатија дека Сталин нема намера да ги почитува неговите повоени обврски, на пример за слободни избори во земјите окупирани од Црвената армија. Сталин беше православен и непокаен марксист, наклонет кон светска доминација. Во 1946 година, Черчил славно опиша железна завеса која се спуштила од Штетин на Балтикот до Трст на Јадранот. Студената војна, која се водеше на многу фронтови помеѓу основањето на НАТО во април 1949 година и распадот на Советскиот Сојуз во декември 1991 година, не беше само борба за моќ меѓу два добро вооружени гиганти, САД и Советскиот Сојуз. Тоа беше, исто така, судир меѓу две групи на идеи, практикувани од две групи нации: на Запад, демократија, приватна сопственост, слободната трговија и владеење на правото, а на исток, деспотизам, јавна сопственост на средствата за производство. , централно економско планирање и еднопартиска полициска држава.

Ставот на Кина „Волк-воин“.

Од 2012 година, кога Си Џинпинг ја презеде власта во комунистичка Кина, гигантот на исток се подготвуваше, па дури и започна нова Студена војна против Западот. Оние кои со симпатии го набљудуваа она што изгледаше како претпазливо воведување на капитализмот во Кина, се надеваа на мирна соработка меѓу неа и Западот, заснована на взаемна добивка од трговијата и постепена еволуција во Кина кон демократија и почитување на човековите права. Тие видоа дека нивните надежи се рушат. Комунистичка Кина не само што останува еднопартиска полициска држава и решена да опстане како таква. Таа, исто така, стана сè подеспотска. Во Тибет, таа владее како колонијална сила, систематски обидувајќи се да ги уништи идентитетот и културата на тибетската нација. Во Хонг Конг таа ја прекрши кинеско-британската заедничка декларација од 1984 година за „една земја, два системи“, во суштина ставајќи крај на граѓанските слободи што ги уживаа жителите кога беа под британска власт. Во нејзината оддалечена источна провинција, Ксинџијанг, таа води нешто што значи војна против муслиманското малцинство, Ујгурите, кои во толпа се испраќаат во работни логори. Ова е Gleichschaltung , кинески стил. Прогонствата на христијаните почнаа повторно во Кина, интернетот е строго контролиран, а книгите се забранети секогаш кога ги изложуваат комунистичките ексцеси, како што се основните дела на Јунг Чанг и Франк Дикотер , дури и ако таквите ексцеси барем делумно се признаени од комунистичкото раководство. . Претседателот Кси, исто така, ги користи овластувањата на државата за да ги собори оние деловни тајкуни кои се осмелуваат да го предизвикаат, третирајќи ги речиси како што болшевиците постапуваа со луѓето од НЕП во 1920-тите. За Ленин и Сталин, делумната либерализација на периодот на НЕП помеѓу 1921 и 1928 година беше „еден чекор наназад, следен од два чекора напред“. Дали Кси гази по нивните стапки?

Кинеските комунисти не ја ограничуваат својата агресија само на своите несреќни поданици. Тие усвоија нова „волчица-воин дипломатија“ во странство. Тие одбиваат да прифатат сеопфатна и веродостојна истрага за вирусот Вухан кој го преврте светот во последните дваесет и два месеци, со што покажува дека имаат што да сокријат; се чини дека организираат сајбер напади врз западни институции и компании; тие се обидуваат да ја преземат контролата врз меѓународните организации, цензурирајќи ги извештаите на Светската здравствена организација и Меѓународниот монетарен фонд; тие формираат сомнителна мрежа на таканаречени центри на Конфучие во западните универзитети; тие ги заплашуваа индиските сили на долгата и планинска граница меѓу двете земји; тие користат странски бизнисмени со седиште во Кина или минуваат покрај неа како заложници за решавање на споровите со цивилизираните земји како Канада и Австралија; тие го отфрлаат пресудата на Постојаниот арбитражен суд во Хаг дека тие немаат никакви претензии за островите Спратли во Јужното Кинеско Море и дека одржуваат воено присуство таму; нивните рибарски бродови неказнето работат во риболовните зони на други земји како што се Филипините и Индонезија. Накратко, за оние од нас кои се надевавме на интеграција на Кина во глобалниот капитализам, таа се претвори во несигурен, одмазднички и агресивен партнер. Згора на тоа, сега претседателот Кси се чини дека подготвува инвазија на Тајван.

Дали Тајван вреди војна?

Тајван не е дел од Кина повеќе од еден век, освен четири години веднаш по Втората светска војна, а нејзините жители дефинитивно не сакаат да ја делат судбината на Кинезите во Хонг Конг, ниту на Ујгурите во Ксинџијанг, или тибетанците. Тие се речиси на човек што се противи на кинеската анексија на островот, за разлика од Германците во Судетска и Русите на Крим кои ги поздравија инвазиите на Хитлер и Путин, соодветно. Оние кои се восхитуваат на брзиот економски раст во континентална Кина, откако таа го отфрли целосниот комунизам кон крајот на 1970-тите, треба да имаат на ум дека трите други кинески економии, во Хонг Конг, Сингапур и Тајван, забележаа многу побрз раст и поголем општ просперитет. , покажувајќи ја креативната моќ на капитализмот. Точно е дека Западот влезе во војна за Полска, Јужна Кореја и Кувајт. Но, таа не се спротивстави насилно на анексијата на Судетска, Тибет, Крим и Хонг Конг (да не зборуваме за балтичките земји). Неодамна, таа го напушти Авганистан. Вреди ли Тајван за војна? Ова е прашање за кое треба сериозно да се разговара, а не едноставно да се отфрли или од јастребите кои никогаш не виделе војна што не им се допаѓала или од гулабите кои секогаш сакаат смирување. Прво, треба да истакнам дека го користам поимот „Запад“ во широка смисла, што ги опфаќа не само Европа и Северна Америка, туку и Австралија, Нов Зеланд, Јужна Кореја и Јапонија, а можеби и други азиски земји како Индија. , Индонезија и Филипините. На второ место, ова никогаш нема да биде прашање само за Тајван. Кога ги храните гладните волци, ги зајакнувате. Прашање е што ќе се случи следно, со многу охрабрена Кина. Ова е континуиран динамичен процес наместо стационарна состојба.

Што е најважно, прашањето дали да се оди во војна за Тајван не може да се дискутира апстрактно. Се зависи од тоа каде би се поставило тоа прашање и кој би го поставил. Ако Тајван, со нејзините природни сојузници како што се Соединетите Американски Држави, Австралија, Обединетото Кралство, а можеби и Јужна Кореја и Јапонија, успее да го одбие првичниот напад на погрешно именуваната „Народноослободителна армија“ на Кина, тогаш тоа ќе биде владетелите. во Пекинг кој би си го поставил ова прашање: Дали треба да војуваме за Тајван? Меѓутоа, ако комунистичка Кина успее да го окупира Тајван релативно брзо и без напор, пред да пристигнат засилувања, тогаш владите на Соединетите Американски Држави, Австралија, Обединетото Кралство и нивните сојузници би го поставиле ова прашање: Дали треба да одиме во војна? над Тајван? Во двата случаи одговорот најверојатно ќе биде: Не. Затоа, судбината на Тајван ќе биде решена според нејзиниот капацитет да се одбрани од првичниот напад. Иако таа е џуџеста од Кина, исходот од таков воен конфликт не е претходен заклучок. Голијатите не секогаш ги победуваат Давидите. Сетете се на поморската битка кај Саламис во 480 п.н.е. кога сојузот на грчките градски држави извојува победа против моќната Персиска империја. Во поново време, разгледајте ги Финците во 1939 година и Израелците во 1948 година. Финците успеаја да и се спротивстават на Црвената армија доволно долго и по цена за Сталин што тој реши да го прифати суверенитетот на Финска, само тврдејќи дека некои фински територии од стратешко значење за Советскиот Сојуз. Израелците успеаја да го одбијат нападот на заедничката Арапска лига и да ја одбранат својата суверена држава, а тоа го направија до ден-денес, а некои арапски држави на крајот го признаа Израел.

Тајван може, како Финска во 1939 година и Израел во 1948 година, да се брани

Овие два примери сугерираат што треба да се направи. Тајван е високо одбранбен остров. Таа мора да одржи толку силна одбранбена сила што може, како Финска во 1939 година и Израел во 1948 година, да избегне да биде окупирана во текот на неколку дена. Тогаш ќе се постави прашањето во Пекинг наместо во Вашингтон: Дали треба да војуваме против другата суперсила поради Тајван? Но, како што Едвард Лутвак цврсто тврди, Тајван не инвестира доволно во своите воени способности, за разлика од Финска и Израел. Таа троши само околу единаесет милијарди долари годишно на нејзиното обезбедување, исто колку и Сингапур. Израел троши многу повеќе, дваесет и две милијарди долари, на високо мотивирани и интензивно обучени одбранбени сили, додека Финска се потпира на 600.000 резервисти. На Тајван му треба добро опремена и одлично обучена постојана армија од еден до два милиони регрути (покрај резервистите) наместо да се потпира на Американците. Земјата треба да се брани, но првенствено од самите Тајванци и со помош на западните земји и оние од соседите на Кина кои сакаат да одржат некаков баланс на силите во регионот. Неодамнешниот воен договор меѓу Соединетите Држави, Австралија и Обединетото Кралство треба да се прошири и на азиските земји како Јапонија и Индија. Постојат две причини зошто Кина започна нова Студена војна. Комунистичкото раководство се соочува со зголемени домашни економски и демографски тешкотии и очајно сака да ја зачува и прошири својата моќ и престиж, во исто време кога го потценува Западот поради очигледниот недостаток на лидерство, политичките превирања и будните апсурди што ги забележува во Северна Америка и Европа. Но, ако Тајван застане доволно силен, со цврсти пораки за поддршка од Западот, поддржани од присуството во близина на Тајван на американската морнарица и други воени сили, комунистичка Кина ќе дозволи да биде доволно за заплашување наместо за инвазија. Нема причина зошто да бидеме поразени во оваа нова Студена војна каде Тајван ќе биде клучен тест. Како што рекле Римјаните, Si vic pacem, para bellum . Ако сакате мир, подгответе се за војна.

The text was translated by an automatic system