fbpx

Тракторски протести во Мадрид: Фармерите собир за правичност

Животна средина - февруари 26, 2024

Во среда, на 21 февруари , најпрво наутро беа планирани мобилизации на повеќе од 500 трактори. Главната цел на овој протест што се живееше во шпанската престолнина во текот на целиот ден беше земјоделците да ја покажат непријатноста во врска со кризата во секторот и земјоделските политики воспоставени и донесени од Европската унија, шпанската влада и автономните заедници. . Уверување дека ситуацијата не е одржлива на долг рок.

Земјоделците потврдуваат дека нивната состојба е страшна и бараат итна и координирана акција од страна на управите по ова прашање. Некои од причините што ги предизвикаа овие протести е недостатокот на правични цени за нивните производи. Земјоделците сметаат дека бројките што ги добиваат нивните производи се минимални и дека луѓето што работат на терен заслужуваат праведен надомест. Друг мотив за штрајковите беа растот на трошоците за производство, прекумерната бирократија и обемот на законодавството со кои се соочуваат земјоделците, како и ригидните услови на земјоделските прописи. Последната причина што ја истакнаа демонстрантите се кратењето на помошта што ја дава Владата и пречките и бариерите во трговијата.

Неделава е трета последователна недела на протести во Шпанија, преку кои земјоделците продолжуваат да го покажуваат своето незадоволство и непријатност во врска со кризата во секторот и недостатокот на профитабилност, барајќи подобрувања. Во врска со вчерашниот протест, до 13.000 луѓе се собраа во Мадрид на протест на штрајкот организиран од Унијата на синдикати на фармери (Unión de Uniones de Agricultores y Ganaderos), единствената аграрна организација што не присуствуваше на состанокот, минатиот четврток. со Луис Планас, шпанскиот министер за земјоделство. Крајната дестинација на овие мобилизации беше седиштето на Министерството за земјоделство, рибарство и храна (МАПА) во Мадрид.

Демонстрантите маршираа под слоганот „Имаме повеќе од доволно причини“. Повторното обединување започна рано утрото, кога беа мобилизирани 1.500 трактори со намера да стигнат до главниот град. Тие тргнаа по организирана рута, а по напуштањето на Пуерта де Алкала, демонстрантите почнаа да пристигнуваат во Министерството за земјоделство околу 15 часот. Како што информираат од Организацијата, од 1.500 трактори, само 500 стигнале до дестинацијата, а 70 можеле да пристапат до портите на Министерството, окупирајќи го просторот до 17 часот. Покрај овој штрајк, други беа организирани и од официјални земјоделски организации како АСАЈА, КОАГ и УПА.

Овие протести може да имаат поголемо влијание отколку што се мислеше во шпанската економија. Како што предупреди Хавиер Сантакруз, економист и истражувач на Шпанскиот институт за аналитичари, „кризата во селата ќе предизвика зголемување на цената на храната и на националните и на увозните производи“, бидејќи „ограничувањата за трговијата што ги предизвикува Земјоделците кои бараат Европската Унија да бара исти фитосанитарни, работни или еколошки стандарди за увезените производи, ќе ги зголемат цените на увозот, а како последица на тоа и цените на домашните производи“.

Друга причина за растот на цените е фактот што професионалните земјоделски организации бараат заострување на Законот за синџирот на исхрана, особено на одредбите со кои се забранува продажбата во загуба, како што објасни Сантакруз, „ова има директно инфлаторна последица, бидејќи зголемувањето на трошоците на потекло се претвора во пораст на крајните цени, предизвикувајќи спирала“. Ова е причината што ова тврдење, кое сака да гарантира правични цени на страната на производителите, не го фаворизира паричникот на купувачот, кој како директна последица ќе мора да плати повеќе за количката.