fbpx

Улогата на социјалните медиуми во претстојните европски избори

Наука и технологија - мај 9, 2024

На 8 и 9 јуни 2024 година, околу 365 милиони луѓе ќе излезат на гласање. Оттука, употребата на политичко рекламирање, без разлика дали е офлајн или онлајн, ќе биде клучна за конечниот исход, бидејќи може да префрли милиони гласови од една на друга страна, во зависност од тоа како се користи. Медиумот што стана фаворизиран се социјалните медиуми, што го олеснува пристапот до многу голем број луѓе по релативно ниска цена. Сепак, самата леснотија со која може да се користат социјалните медиуми претставува огромен ризик од можна манипулација со мислењата на читателите. Всушност, сето тоа се заснова на собирање и користење на личните податоци на корисниците: секој сервер ги собира личните податоци на луѓето кои пристапуваат до нив. Податоци кои потоа се собираат и се користат за да се идентификуваат преференциите на корисникот, можни или реални, начин на живот, интереси. Тоа веќе се случува во голем обем во комерцијалниот сектор, преку стратегијата за микро-таргетирање, каде што податоците на потрошувачите се користат за прикажување на комерцијални понуди на уреди кои се блиски до нивните интереси. Се разбира, потенцијалните измамници можат да добијат и лични податоци за да ги измамат корисниците, користејќи емоционална манипулација и дезинформации.

Манипулација со млади луѓе

Ова може да се случи и во политичкото рекламирање. Микро-таргетирањето може дури и да создаде „ехо комори“ каде што корисникот е изложен само на еден вид вести, целосно менувајќи ја неговата или нејзината перцепција за јавната дебата. Поради овие причини, неопходна е директна интервенција на ЕУ за да се ограничи штетата од можни дезинформации. Во 2020 година, на пример, Европската комисија побара од онлајн платформите со повеќе од 45 милиони месечни корисници да преземат одредени мерки против дезинформациите, а во исто време да бидат потранспарентни за тоа како функционираат нивните алгоритми и каква содржина избираат да им прикажуваат на корисниците. Сепак, беше откриено дека многу платформи сè уште не даваат доволно информации за ова прашање. Ова е многу релевантно прашање за Европа, со толку многу млади гласачи кои излегуваат на гласање на 8 и 9 јуни. Во 2019 година, годината на последните европски избори, улогата на социјалните медиуми беше клучна, а учеството на младите во гласањето беше значајно. Исто така, треба да се напомене дека во некои земји правото на глас се дава од 16-годишна возраст (Австрија, Белгија, Германија и Малта) и 17 години (Грција). Тик Ток е една од најкористените платформи од младите и затоа една од највлијателните. Поради тоа, стравовите од странско, особено кинеско влијание се високи: во последните месеци, Комисијата и Парламентот повикаа апликацијата да не се користи на личните мобилни телефони, додека се водат истраги за заштита на малолетниците.

Европска акција за одбрана на слободата на информирање

Затоа, Европскиот парламент усвои нова регулатива за политичко рекламирање минатиот февруари. Целта е на граѓаните да им се дадат што повеќе информации, како на пример зошто се цел на рекламирањето. Тој, исто така, има за цел да се бори против прекумерните мерки на микро-таргетирање, на пример со пропишување дека одредени лични податоци не можат да се користат, како што се етничката припадност, сексуалната ориентација или религијата, или дека малолетниците не можат да добиваат политичко рекламирање. Друга легислатива што ќе овозможи поголема заштита на социјалните медиуми отколку во минатото е Законот за вештачка интелигенција, регулатива што се обидува да ги ограничи ризиците поврзани со вештачката интелигенција со воведување барања за транспарентност што мора да се исполнат. На пример, главните онлајн платформи ќе треба да обезбедат алатки за откривање на автентичноста на пораките. Накратко, намерата е да се осигура дека на корисниците им се обезбедуваат точни информации. Сепак, многу од прописите усвоени од Европската унија (како што е законот за вештачка интелигенција) нема да стапат на сила дури по гласањето во јуни, а ризикот од манипулации, вклучително и странска манипулација, во следниот круг на избори останува висок.