fbpx

Шпанија ги ублажува стравовите и станува најголем акционер на Телефоника

Политика - декември 28, 2023

На 19 декември, шпанската влада објави клучна објава за европскиот телекомуникациски сектор.

Шпанскиот министерски совет и нареди на агенцијата Sociedad Estatal de Participaciones Industriales (SEPI) да купи до 10% од акциите на Telefonica, водечка мултинационална компанија со седиште во Шпанија во телекомуникацискиот сектор. Сегашната пазарна вредност на тој удел изнесува до 2 милијарди евра.

СЕПИ спаѓа во надлежност на Министерството за финансии и е стратешка алатка за вакви потези.

Со акцијата на СЕПИ, шпанската влада треба да стане најголемиот акционер на Телефоника.

Предлогот да стане најголем акционер на Телефоника го претстави шпанската министерка за финансии и јавна служба, Марија Хесус Монтеро, која ја сподели следнава изјава: „Телефоника е една од најважните компании во земјата, лидер во телекомуникацискиот сектор и клучна во други стратешки полиња. Компанијата е одлучна поради своите индустриски способности и области на знаење, бидејќи развива активности релевантни за економијата и продуктивното ткиво, вклучително и оние поврзани со безбедноста и одбраната.

Монтеро – исто така вицепремиер – нагласи дека компанијата обезбедува информации и телекомуникациски услуги и инфраструктура за одбрана на националната територија и за време на воените операции во странство.

Навистина, Телефоника е еден од најголемите изведувачи за одбрана во Шпанија. Телефоника ја надгледува имплементацијата на I3D, телекомуникациска мрежа која го поврзува Министерството за одбрана со воената флота, единици и бази.

Само оваа година, Телефоника обезбеди договори со апаратот за одбрана на Шпанија од над 74 милиони евра за неколку сателитски комуникациски услуги.

Шпанската морнарица, исто така, ја најми Телефоника да изгради приватна инфраструктурна мрежа 5G за поврзување на нејзините бродови.

Бидејќи Шпанија е подготвена да ја исполни целта да инвестира 2% од својот БДП во одбраната до 2030 година, Телефоника се позиционира како незаменлив изведувач.

Министерот Монтеро објасни дека намерата на владата зад овој потег е да и обезбеди на телекомуникациската компанија поголема стабилност на акционерите поради нејзината долгорочна посветеност, обезбедувајќи ѝ на Телефоника поголеми можности да ги постигне своите цели, а истовремено да ја заштити стратешката компетентност на компанијата.

Владата на социјалистот Педро Санчез го направи овој потег помалку од шест месеци откако Сауд Телеком компанијата (STC) купи 9,9% од уделот на Телефоника, контроверзна аквизиција што предизвика загриженост во шпанската безбедносна институција.

Аквизицијата од Саудиска Арабија беше вредна 2,1 милијарди евра, 4,9% во форма на директни акции, а останатите 5% стекнати преку други финансиски деривати.

Како главен акционер на Телефоника, СЕПИ ќе си обезбеди место во одборот на директори на компанијата, која следната година треба да обнови пет позиции во своето највисоко тело за одлучување.

Во игра се клучни национални (и европски) безбедносни импликации. Додека владата на Санчез не ја оправда својата одлука само врз основа на аргументи поврзани со безбедноста, Телефоника во своите операции има некои од најкритичните инфраструктури не само за одбранбениот апарат, туку и за јавноста.

Според бројките на компаниите, само во Шпанија, Телефоника има пенетрација од 111%, со речиси 51 милион клиенти. Нејзините услуги се прошируваат во уште 23 земји.

Телефоника, исто така, обезбедува клучни услуги за сајбер-безбедност за други јавни институции.

Според набљудувачите, потегот на владата ги увери многумина во безбедносниот естаблишмент дека ниту една странска сила нема најголем удел за толку критичен снабдувач на четвртата по големина економија во Европската унија.

Со вклучувањето на SEPI во листата на акционери на Telefonica, шпанскиот капитал сега доминира во значителен дел од акциите на компанијата. Заедно, SEPI, Caixa Bank, Criteria Holding и Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) изнесуваат близу 21% од акциите на Telefonica.

Од европска гледна точка, потегот на Шпанија ги смирува пожарите што ги запали септемврискиот потег на СТЦ. Сепак, сè уште има неодговорени прашања за тоа како владата дозволи STC да купи 9,9% од акциите на Telefonica.