fbpx

ECR, Културен викенд во Ирска да зборуваме за зелена економија

Политика - февруари 9, 2024

Настанот за културен викенд промовиран од партијата ЕЦР се враќа. Од 3 до 5 ноември, хотелот Lyrath Estate, лоциран во ирското село Килкени, ќе биде домаќин на гостите кои ќе присуствуваат на конференцијата чија тема ќе биде „традиција и иновации: конзервативна иднина за европските фармери“. Ќе најдете вселенски вредни теми како што се одржливите политики за просперитет на нашите европски предели, увиди за сточарството, земјоделските политики и зелената економија.

Културен викенд во Килкени

Ова конкретно назначување ќе се однесува на прашања од огромна важност за цела Европа и на него ќе присуствуваат политичари и значајни експоненти на предметните области. Lyrath Estate, хотелот во кој ќе биде домаќин на кермесе, е познат по своите прекрасни терени кои се протегаат на 170 хектари во ирското село, со живописни езера, историски градини и смарагдни шуми.

Историскиот имот од 17 век се наоѓа веднаш до модерна хотелска зграда, амблем на добитната комбинација на минатото и сегашноста. Навистина, стилот на старата палата совршено се вклопува со современиот дизајн на новиот хотел, составен од дури 141 соба.

Партијата ECR доаѓа во Ирска свесна дека ова е вистинското место да се зборува за иднината во однос на сточарството, земјоделството и, пред сè, зелената економија. Со оглед на целите што Европската Унија има намера да ги постигне во овој поглед, конфронтацијата меѓу политиката, производството и трендовите на пазарот станува незаменлива.

Оние кои избраа да учествуваат во иницијативата со купување на долгиот викенд пакет, слетување уште во четврток, 2 ноември, можеа да го посетат и прекрасниот град Даблин, со што посветуваат ден на убавината и историјата на ирската престолнина. Оние кои се одлучија за канонскиот пакет, сепак, ќе го започнат своето искуство денес и ќе заминат во недела, на 5 ноември, денот на поаѓање.

Конференција: гости и панел

Првиот панел ќе се одржи во сабота, 4 ноември, со почеток во 9:15 часот „Зелената економија: поглед на достапноста за потрошувачите и поголем просперитет за европските бизниси“, ова е насловот на состанокот што го модерира Марилу Лукрецио, РАИ. Новинар и дописник од Брисел од Италија, а ќе присуствуваат: Мајкл Колинс, пратеник од Ирска; Мауро Ротели, италијански пратеник и претседател на Комисијата за животна средина, територија и јавни работи; Адела Мирза, претседател на партијата Алтернатива Дреапта; Нено Димов, директор на Конзервативниот институт и поранешен министер за вода и животна средина; Кормак Луси, ирски колумнист и професор по финансии на колеџот Тринити.

По кафе пауза, ќе дојде време за вториот панел „Конзервативни решенија за прагматични и одржливи сточарски политики“. Ќе го модерира Ниал Бојлан, водител на ирско радио ток-шоу, и ќе се вклучи во дискусијата: Гидриус ​​Сурплис, литвански пратеник, заменик-шеф на Комисијата за надворешни работи и поранешен министер за земјоделство; Лука Де Карло, италијански пратеник и претседател на Комисијата за земјоделство и земјоделско-прехранбено производство; Керол Нолан, пратеник од Ирска и член на Комисијата за истражување, иновации и наука; Валтерс Зелч, советник за надворешна политика на Летонија во Парламентот на фармерите; Лариса Нолан, ирска новинарка за The Mirror.

Почнувајќи од 11:45 часот, Франческо Лолобриџида, италијанскиот министер за земјоделство, суверенитет на храна и шумарство ќе има интервју со Антонио Џордано, италијански пратеник и генерален секретар на партијата ECR.

Минатиот февруари, копретседавачот на ECR Групата Никола Прокачини и лидерот на делегацијата на FdI-ECR, Карло Фиданза, во белешка споделена преку официјалните канали на ECR, јасно ставија до знаење колку е важна фигурата на министерот Лолобриџида за италијанската влада и особено за посветеноста на италијанската влада за „одбрана и унапредување на земјоделските производи „Произведено во Италија“, заштита на ознаките на потекло, поддршка на земјоделски и прехранбен модел заснован на квалитет, биодиверзитет и типичност против преовладувачкиот тренд кон стандардизација на храната“, како и кон „ Очигледната потреба за заштита на суверенитетот и безбедноста на храната, основните принципи на оваа посветеност што Fratelli d’Italia и европските конзервативци секојдневно ја спроведуваат во Европскиот парламент“.