fbpx

Fianna Fail, претседателот фон Дер Лајен и Recycling the Butterfly

За време на неодамнешните европски парламентарни избори, сите четворица кандидати на Fianna Fail кои потоа беа избрани јасно ставија до знаење дека ќе се спротивстават на повторното именување на Урсула фон де Лајен за претседател на Европската комисија. Што беше чудно.

За контекст, треба да се разберат неколку работи за ирското гласачко тело и нивното знаење за работата на институциите на ЕУ. Од оние што гласаа за кандидатите на „Фиана фејл“, опаѓачки мал број или знаеја или се интересираа на која групација во Парламентот припаѓа партијата или на која Урсула припаѓа. Многу малку ирски гласачи можеа да кажат да ја објаснат улогата на Парламентот во изборот на претседателот или улогата што претседателот ја игра во распределбата на различните комесари. Големите коалиции, подемот на десницата, борбата за социјалдемократијата, сето ова е аркана за ирскиот гласач кој истовремено се чини дека мисли дека парламентот е ирелевантен, но дека овие денови власта решително се префрли од Даблин во Брисел. На ова ги научија генерации ирски политичари кои, кога сакаат да протуркаат некоја непопуларна политика, ќе им ги стиснат рацете и ќе блеат дека ништо не можат да направат, Европа ги направи. Кој и кој дел од „Европа“ никогаш не е многу јасно.

Зошто тогаш требаше да се мачат да ја направат Урсула штица на нивната изборна трка, беше тешко да се разбере. Потоа направија уште почудна работа. Во нормални околности човек се кандидира на платформа која откако ќе биде избран се памети селективно и во согласност со потребите на денот. Контекстот е сè. Сепак, четворицата новоизбрани европратеници од Fianna Fail се удвоија и јавно го повторија своето противење на Фон де Лејен. Пред изборите, таа се сметаше за силен фаворит за задржување на претседателската функција. По изборите таа останува на пол-позицијата. Таа, најверојатно, ќе биде реизбрана, па зошто да тргнете од својот пат за да ѝ направите непријател?

Ова е многу релевантно прашање за водачот на Fianna Fail, Мајкл Мартин. Последниот ирски комесар дојде од Фине Гаел. Всушност, последните двајца како Фил Хоган замина предвреме и беше заменет од Мерид Мекгинис. Така, овој пат на ред е Fianna Fail да номинира и тие се решија на Мајкл Мекграт, министерот за финансии. Тој е, исто така, колега на Мартин во изборната единица и потенцијален лидерски ривал, но тоа е друга приказна. Тие многу се надеваат дека Мекграт би можел да биде во линија за економско портфолио од висок профил во комисијата.

Загриженоста за Мартин и неговиот коалиционен партнер Таоис Сајмон Харис е дека одбивањето да гласаат за неа и навистина критикувањето за неа дека молчи во врска со обвинувањата за геноцид во Газа можеби не е најдобриот начин да ја убеди и Мекграт може да заврши како одговорен комесар. да се напие секого кафе наутро. Харис и Мартин рекоа дека ќе се ангажираат со европратениците за ова прашање, но секако ќе го почитуваат нивното право да гласаат како што им одговара. Меѓутоа, Харис не можеше појасно да ја изнесе молбата да му помогне на нивниот партиски колега кога изјави „Мислам дека кога станува збор за гласањето на европратениците за претседателите на комисиите, тие практично гласаат за тимот на тој комесар“. Немојте да го мислите како гласање за Урсула, туку гласање за нашиот стар пријател Мајкл.

Сета оваа грижа и работа, се разбира, може да бидат целосно неопходни. Ако и кога Урсула фон де Лајен биде потврдена во нејзината улога од парламентот, таа ќе ја назначи својата комисија врз основа на нивните посебни таленти и способности, а не од каква било лутина или желба да казнува, а однесувањето на европратениците од Fianna Fail е сосема разумно и не е идиотски чин на национално и политичко самоповредување.

Рециклирање на ефектот на пеперутка.

Ќе се сеќавате колку популарна беше теоријата на хаос неколку години и колку често во огромен број контексти луѓето се повикуваат на Ефектот на пеперутката. Тоа беше идеја позајмена од математичкото моделирање во метеорологијата, метафора што се користи за да се покаже како навидум малите настани можат да имаат големи последици. Пеперутка што си ги тепа крилјата во високите планини на Перу на крајот би можела да создаде разорен ураган во северниот дел на Атлантикот. Во изборните години како оваа во Ирска, секогаш е забавно да се шпекулира што би можело да биде хаотична пеперутка за владата и оваа недела можеби најдовме таква.

Прегледот е дел од ирскиот изборен процес. Кандидатот или нивните поддржувачи одат од врата до врата директно барајќи гласови од жителите што ги наоѓаат дома. Вистинската вредност на платното е неговата употреба како извор на податоци бидејќи платното обезбедува многу голем примерок на гласачи и нивните грижи. Како што е најдобрата практика оваа година низ целата земја, ќе има состаноци и за време и по изборите на истражувачите за да се соберат што наишле на врата. На две вакви средби по очекуваните прашања за домување и имиграција, темата што најмногу ги нервира луѓето на евтините седишта беше рециклирањето.

На први февруари оваа година владата започна Шема за враќање на депозитите на различни пластични шишиња и лименки. Како што одат шемите, многу личи на десетици други што функционираат со години во други земји. Секој неоштетен контејнер за пијалоци се враќа во кое било малопродажно место што учествува и вие го добивате вашиот депозит во целост. Депозит од 15 центи ќе се однесува на контејнери од 150 ml до 500 ml, додека депозит од 25 центи се однесува на контејнери од 500 ml до 3 литри. Шест пакувања од половина литри вода поскапеа за евро и дваесет и пет центи на ден и тоа беше непријатно, особено затоа што многу семејства за прв пат сфатија колку шишиња безалкохолни пијалоци и минерална вода консумираат за една недела. Трговците на мало се погрижија да не ја преземат топлината со двојна цена на сè, цена без „данок“ и цена со. Сепак, вистинската грешка беше фактот дека повеќето ирски домаќинства овие денови имаат избор на корпи за отпадоци, органски, стакло и рециклирање вклучувајќи алуминиум и пластика. Зошто луѓето прашуваа дали плаќаме за корпа за рециклирање, но сега моравме да носиме вреќи со шишиња итн. назад во продавниците. Не помогна тоа што имаше повеќе од неколку практични проблеми со функционалноста или недостатокот од тоа со машините за враќање.

Можеби во овој случај тоа беше онаа ретка работа пристојна идеја која пропадна поради лошата комуникација. Целите зад шемата според извршниот директор за враќање „„Воведувањето на оваа шема носи бројни возбудливи придобивки за Ирска – ја зголемува стапката на рециклирање, го намалува отпадот, ги намалува емисиите, го спречува отпадот и го олеснува оптоварувањето на нашите природни ресурси. собирањето на овие пластични шишиња и лименки гарантира дека висококвалитетниот рециклиран материјал е вратен и рециклиран и дека нема вкрстена контаминација Воведувањето на враќање на депозитот е докажан метод за зголемување на стапките на рециклирање, со голем успех во голем број други европски земји.

Без разлика каде и зошто, се покажа дека барем во некои делови на Островот луѓето беа повеќе вознемирени околу шемата за депозити отколку фактот дека најскапата детска болница во светот сè уште не е отворена, а потоа оваа недела донесе некои вести дека можеби цреша на навреденост sundae. Во последните неколку дена беше објавено дека компаниите за собирање отпад се соочуваат со загуба на милиони за собирање канти за рециклирање поради недостигот на пластични шишиња и конзерви за пијалоци кои се ставаат во корпата за рециклирање. ПЕТ пластиката, која се користи во шишиња, вреди околу 500 евра за тон за отпадните компании, иако го губи квалитетот колку почесто се рециклира. Алуминиумските лименки, кои можат да се рециклираат на неодредено време, вредат многу повеќе, а еден тон метал вреди од 800 до 1400 евра.

Загубата на приходите е секако директно поврзана со шемата за враќање на депозитите и компаниите за собирање отпад посочија дека цените за собирање ќе мора да се зголемат за да се замени загубата. Така, за да разгледаме, шемата која беше непопуларна поради проблемите и дека луѓето веќе имаат корпи за рециклирање сега ќе ги зголеми трошоците за истите тие корпи за рециклирање. Сите избори се различни и главно ќе се однесуваат на вообичаените осомничени, домување, имиграција и глупавата економија, но дефинитивно имаме кандидат за потенцијалната пеперутка на овие избори.