fbpx

PSOE-Sumar: Прогресивната влада на крстопат на антикризни мерки

Политика - февруари 19, 2024

Оваа недела министрите на неодамна формираната шпанска влада ги претставија своите главни линии на работа за следните четири години.

Сепак, коалициската влада составена од шпанската социјалистичка партија (ПСОЕ) и екстремно левичарската партија Сумар – уште еднаш – се соочија со предизвик во дебатата за тоа дали да ги продолжи или не антикризните мерки одобрени во 2022 година. Мејнстрим медиумите едвај ги прифаќаат овие тензии.

Овој пакет мерки е дизајниран за борба против ефектите од инфлацијата и кризата влошена од ситуацијата во Украина. Овој нов судир меѓу социјалистот Педро Санчез и прогресивната Јоланда Дијаз не само што ја тестира кохезијата и стабилноста на кабинетот, туку открива и дека единството во раководството на прогресивната влада, како што тие самите се дефинираат, има забележителни пукнатини кога станува збор за решавање на прашања поврзани кон економијата и политиките за социјална помош.

Неколку часа пред одобрувањето на кралскиот декрет од страна на Советот на министри минатиот декември, преговорите меѓу ПСОЕ и Сумар го достигнаа својот врв. Фокусот на раздорот лежи во проширувањето на бесплатниот јавен превоз и деталите за посебните даноци за банките и енергетските компании, кои се дел од Планот за закрепнување.

Јоланда Дијаз, министерка за труд и втор вицепремиер, ги водеше дискусиите од коалицијата Сумар, бранејќи ја позицијата да не се прават кратења во двете области.

Вреди да се одбележи дека во својата дебата за реизбран премиер, Педро Санчез најави продолжување на бесплатниот јавен превоз за малолетници, млади и невработени, како и намалување на ДДВ за основните прехранбени производи. Сепак, несогласувањата околу проширувањето и опсегот на овие мерки предизвикаа интензивна дебата. Додека Сумар се залага за продолжување на сегашните услови, PSOE бара прилагодувања во одредени точки.

Сред овие преговори, владата најави серија дополнителни мерки поврзани со домувањето. Ова вклучува нова линија на гаранции од 2 милијарди евра, насочени кон промовирање на изградба на станови за изнајмување по пристапни цени, и јавно и приватно. Оваа мерка ги надополнува заемите од 4 милијарди евра наведени во додатокот на европскиот план за закрепнување, со цел да се изградат над 40.000 нови домови. Клучен услов е овие домови да бидат енергетски ефикасни, а гаранциите може да се користат и за проекти за рехабилитација. Додавањето гаранции на постојните заеми има за цел дополнително да ги поттикне овие операции.

Во сложената мрежа на преговори, трите вицепремиери (финансии, труд, еколошка транзиција,) играат централна улога. Коалицијата предводена од Јоланда Дијаз останува цврста во одбраната на мерките како што е забраната за иселување на ранливите луѓе до 2025 година, достигнување што ја зајакна нивната позиција на преговарачката маса.

Тензиите се појавија и на други фронтови, како што е повикувањето на судии да сведочат во комисиите за правни работи. Портпаролката на Сумар, Марта Лоис го брани учеството на судиите во овие комисии како знак на „демократска нормалност“, додека ПСОЕ зазема порестриктивен став.

Несогласувањето меѓу ПСОЕ и Сумар за вонредниот данок на енергетските компании остави горчлив вкус во коалицијата. Иако успеаја да ги задржат мерките како што се намалувањето на јавниот превоз и забраната за отпуштања и иселувања, контроверзите околу зеленото оданочување ги истакнуваат фундаменталните разлики меѓу двете сили.

Ова несогласување за даноците за енергетските компании и банките покренува легитимни прашања за тоа дали поделбите во рамките на коалицијата ПСОЕ-Сумар би можеле да имаат значителни последици за извршувањето на Планот за закрепнување на земјата. Тешкотијата во постигнувањето договори за клучните економски прашања ја доведува во прашање способноста на владата ефикасно да ги спроведе неопходните мерки за економско закрепнување, поткопувајќи ја довербата во нејзината способност да управува со кризата и влијае на кохерентноста на сеопфатниот план.