fbpx

VOX на европските избори: Топ десет кандидати на прв поглед

Европски избори - мај 10, 2024

Политичкиот пејзаж на Европската унија се карактеризира со мноштво гласови и актери кои сакаат да ги застапуваат интересите на нивните земји и граѓани во Европскиот парламент. Во оваа линија, претстојниот 9-ти јуни го наоѓаме како важна пресвртница во европскиот политички календар, со прославата на изборите кои ќе го одредат составот на Европскиот парламент.

Во овој контекст на исчекување и дебата, парламентарната партија VOX претставува листа од шеесет и еден кандидат кои се стремат да ги застапуваат интересите на Шпанија на европско ниво. Овие кандидати, со различни профили и солидни професионални траектории, се позиционираат како нова сила со потенцијал да влијаат на текот на континенталните политички настани.

На врвот на листата на VOX го наоѓаме Хорхе Буксаде Вилалба, правник со долга кариера, чиј профил се издвојува по неговото искуство во правната област и неговата посветеност на одбраната на националниот суверенитет. Буксаде беше истакната фигура во парламентарната сфера, и во Конгресот на пратеници и во Европскиот парламент, каде што се залагаше за интересите на Шпанија и бранеше силна и кохезивна Европа.

Покрај него е Херман Леополдо Тертш и дел Вале де Лерсунди, новинар и политичар со долга кариера во областа на комуникацијата и политиката. Терч беше критички глас против идеолошките наметнувања и се залагаше за Европа заснована на традиционалните вредности и одбраната на слободата.

Почетното трио го комплетира Хуан Карлос Жираута Видал, повеќеслоен интелектуалец кој се истакна и во политичката и во културната и академската сфера. Жираута, познат по својата цврста одбрана на демократијата и отфрлање на екстремизмот, носи прагматична и конструктивна визија на листата на VOX.

Но, листата на VOX не застанува само на познатите бројки. Меѓу првите десет кандидати, наоѓаме и нови лица како Миреја Борас Павон и Маргарита де ла Пиза Карион, со солидни професионални профили и цврста посветеност на вредностите што ги застапува партијата.

Борас, со искуство во економското поле и консултантски услуги, носи прагматичен и технички пристап во европската политика, додека Де ла Пиза, со нејзината позадина во фармацијата и посветеноста на социјалните проекти, го претставува најхуманистичкото и најпосветеното лице на VOX.

Друго значајно име на списокот е Хорхе Мартин Фријас, директор на фондацијата Дисенсо и експерт за политичка комуникација. Мартин Фриас носи стратешка визија и аналитички капацитет кои можат да бидат клучни во тековниот европски контекст.

Педро Наро Санчез, со своето искуство во земјоделскиот сектор и неговата кариера во Брисел, ги застапува интересите на клучниот сектор за шпанската и европската економија. Неговото познавање на функционирањето на европските институции и неговата способност да преговара и да ги брани земјоделските интереси несомнено ќе биде важна предност за VOX во Европскиот парламент.

Марсела Реига Валес, адвокатка специјализирана за деловно право и Алонсо де Мендоза Асенси, менаџер за комуникација на VOX во Европскиот парламент, ја комплетираат листата на првите десет кандидати. И двете носат искуство и специфично знаење што може да биде вредно во законодавната и репрезентативната работа на VOX во Европа.

Списокот го затвора Амаја Мартинез Грисалења, новинарка со искуство во деловното поле, која направи скок во политиката во потрага по нови начини да придонесе за развојот на својата заедница.

Списокот на VOX за европските избори на 9-ти јуни претставува разновиден и солиден сет на кандидати, со различни професионални профили и траектории, но обединети со истата посветеност: да ги бранат интересите на Шпанија и да работат за силна и обединета Европа.