fbpx

Адела Мирза: Ако безусловно прифатиме имигранти, повеќе нема да имаме Европа!

Конференцијата „Europa Viva24“ во Мадрид од 17-ти до 18-ти мај, еден од најголемите конзервативни состаноци на европско ниво, го вклучи и дебатниот проект „Викенд за европска култура“ на партијата ECR. За време на дебатите во саботата (18-ти мај), лидерите на Конзервативната партија на сцената дебатираа за актуелните европски политики, предизвиците со кои се соочува нашето општество во врска со тоа како треба да се користи вештачката интелигенција, можностите за користење на зелената енергија и најчувствителната тема на момент – мигрантската криза во Европа. Во овој контекст, Адела Мирза (претседател на партијата Алтернатива Дреапта) даде интервју за Конзерватив.

Претставник: На конференцијата ЕЦР во Мадрид рековте дека Европа е како сунѓер за мигрантите и на присутните присутни го поставивте реторичкото прашање: Што ќе се случи со Европската унија во следните 10 години? кога секоја година имаме стотици илјади илегални имигранти. Како можеме ние Европејците да им помогнеме на мигрантите хумано и во исто време да ги заштитиме нашите европски конзервативни вредности и европското христијанство?

Адела Мирза: „Ние како Европејци можеме да им помогнеме, човечки гледано, тие се луѓе кои бегаат од своите земји. Повеќето од нив се економски мигранти, а не политички мигранти или воени бегалци. Единствените воени бегалци во Европа се Украинците, на кои ние Романците им помогнавме повеќе од другите земји. и ќе продолжи да го прави тоа, ајде да се разбереме воените бегалци се оние кои доаѓаат во првата соседна земја до зоната на воениот конфликт ти стануваш имигрант, инаку другите што доаѓаат од северна Африка и од каде и да се, сиријците, ирачаните, од неодамна Палестинците се мигранти кои најдобро можеме да ги сместиме дома за да им помогнеме (луѓе кои се обидуваат да ја напуштат својата земја на потекло поради една или друга причина во потрага по подобар живот) треба да бидат охрабрени да останат во земјите од Северна Африка (за оние кои доаѓаат од Африка) и кои, јас повторете, се економски бегалци. Таму мора да се отворат работни места. Планот Mattei на Gerogia Meloni е многу, многу добар пример. Мора да инвестирате во северноафриканските земји, мора да креирате работни места, мора да инвестирате во технологијата. Овие луѓе треба да ги чувате таму во земја со слична култура, слична религија, слични обичаи. Таму можат да се сместат. Јазик – дури и културните јазични разлики се многу помали отколку со европските. Задржани таму (не во првата земја во соседството на зоната на конфликтот), финансиски помогна за кога ќе заврши кризата во нивните земји, овие луѓе можат да се вратат дома“.

Штом се во Европа, дури и во земјите членки на ЕУ, хуманото решение би било да се обидеме да ги сместиме ако можеме. Едно решение што го гледам е да се направи мала тријажа ако може така да се нарече и да се обидеме да ги сместиме во смисла дека овие мигранти се чуваат во бегалски кампови. Ако е можно во Северна Африка не на европско тло. Ако сакаат да пристигнат на европска територија, мора да разберат дека пред се мора да не прифатат како континент: нашите христијански вредности, нашиот начин на живеење и функционирање во Европа. И тие мора да РАБОТАТ, да го научат јазикот и да станат ПРАВНИ граѓани на Европа. Нема шанси да ја поддржиме илегалната имиграција. Мораме да го направиме тоа легално. Зборот е ЗАКОН и законот мора да се почитува. Нашите европски закони мора да ги почитуваат оние кои сакаат да дојдат во Европа и да станат европски граѓани. Во спротивно нема избор, инаку се враќаат назад. Не можете да пристигнете среде Европа и наеднаш да речете „европските вредности не се добри“, „Европа е скапана“, „Алах е најдобар – демократиите се смрди“. Не можете да го направите тоа. Ние Европејците тоа никогаш нема да го прифатиме. Кога ќе дојдеш кај мене дома и ќе ти понудам место за спиење, храна, покрив над глава, безбедност, мораш да ги прифатиш вредностите на својот домаќин. Во спротивно немаме за што да разговараме“.

Претставник: Како можеме да ги заштитиме нашите конзервативни вредности и христијанството?

Адела Мирза: „За да го заштитиме нашето христијанство и нашите европски вредности, прво мораме да ја обезбедиме безбедноста на границите на Европа. Ако немате сигурни граници, немате сигурна држава, немате национален суверенитет. Големиот европски земјите од југот на Европа, имено, Италија и Франција, го имаат овој проблем, но да не заборавиме на источните граници Украинскиот конфликт не носи многу, многу блиску до опасноста да немаме сигурна граница на исток од ЕУ, ако Путин успее да помине низ Украина, ние, барем ние Романците, ќе бидеме следната цел да може подолго да се зборува за безбедна Европа, таа е членка на НАТО и ќе направи се што е во нејзина моќ за да ја одбраниме оваа граница, но ние мора да ја имаме и помошта од ЕУ Не сме сами, како што ние финансиски придонесуваме во Европа за се што се однесува на ЕУ, така и Европа мора да ни помогне“.

Реп: Какви решенија можеме како развиени земји да им понудиме на оние кои пристигнуваат во ЕУ и се навистина воени бегалци?

Адела Мирза: „Мораме да ги сместиме, мораме да им понудиме се што им е потребно на луѓето кои ја напуштаат војната и ние Романците го направивме тоа. Им понудивме сместување, финансиска помош, некои од нив добија работни дозволи, па дури и најдоа работа во Романија Овие луѓе не треба да знаат колку долго ќе трае овој конфликт кои нашле работа затоа што не можат вечно да чекаат за безусловна поддршка хуманитарна трагедија низ која поминуваат и ние сме со нив, но тие мора да се обидат да си направат иднина, макар и привремена, во земјата што ги прими. Усвојување на јазикот, обичаите, прилагодување на местото каде што се. Ова е она што можеме да го направиме за нив. Што се однесува до конфликтот во Украина, Романија не само што и помага и ја поддржува Украина, туку создадовме и коридори за нивното жито. Не знам што друго би можеле да направиме. Има контроверзни дискусии за испраќање на системот Патриот. Тоа е одлука што треба да се донесе во CSAT. Тоа е многу чувствително прашање бидејќи самата безбедност на Романија е загрозена. Затоа овие дискусии мора да се водат со големо внимание и соодветно да се донесат одлуки“.

Претставник: Зборувавте за економската миграција и миграцијата создадена од конфликтните зони. Како го оценувате овој нов тренд на социјална миграција?

Адела Мирза: „Неодамна гледаме многу глупости затоа што гледаме таканаречени климатски мигранти, ако има такво нешто. Половина од светското население би требало да мигрира поради климата. Оние од север се симнуваат затоа што им е премногу студено, а оние од југ нека излезат на север затоа што им е премногу топло. Не постои такво нешто – климатска миграција. Економската миграција прави. Тоа го гледаме во полна сила во јужна Европа во Франција, Шпанија и Италија се соочуваат со големи проблеми. Економски мигранти од Африка илегално доаѓаат и минуваат низ Европа, повеќето од нив НЕЛЕГАЛНО доаѓаат и се обидуваат да најдат иднина во Европа. За жал, тие се залетуваат во реалноста на Европа. Реалноста на Европа веќе има свои проблеми кои треба да се решат и ние конзервативците постојано ги истакнуваме. Имаме проблеми со начинот на кој се води ЕУ, левичарските тенденции што ги гледаме во Брисел, нихилизмот, будењето, будната култура и сето она што е левичарска политика во Брисел. Имаме доволно свои проблеми што не треба да се оптоваруваме со проблемите на мигрантите. Не можете да останете на социјална помош засекогаш носејќи го вашето семејство да се обиде да има пристоен живот во ЕУ без ништо да придонесете. Ние Европејците ништо не им згрешивме на овие луѓе. Ние им помагаме колку што можеме човечки, но тие не можат да бараат од нас да го промениме нашиот начин на постоење, да се откажеме од нас за да им дадеме. Мора да разберат. Тие што не можат да најдат работа не можат да се интегрираат, мора да се вратат од каде што дошле, инаку ниту тие ниту Европа нема да изгледаат добро. Социјалната миграција е проблем. Ајде да размислиме за нивниот животен стил. Европејците се веќе многу малку. Се раѓаат сè помалку деца. Или одеднаш ќе се соочите со голема маса муслиманско население особено кое има многу деца. Ќе го промени целото ткиво на европското општество ако овие луѓе продолжат да доаѓаат. Ќе бидеме ефективно задушени од муслиманско мнозинско население. Европа за 10 години нема воопшто да изгледа како сега. Сè ќе се промени. Ќе има културна промена, масовни општествени движења. Христијаните ќе станат малцинство на нивниот континент и мислам дека никој не сака да види како ќе изгледа таа перспектива.

Претставник: Долго време се разговараше за создавање единствена европска армија. Дали неговата употреба може да биде решение за спречување на илегалните имигранти да стигнат до ЕУ?

Адела Мирза: „Веќе некое време се зборува за создавање на европска армија. Мислам дека тоа не е изводливо, не во блиска иднина. Се додека не ја имаме таа усогласена европска армија, НАТО не штити. Не знам дали целта на армијата е да ги спречи илегалните имигранти да стигнат до ЕУ. Треба да ги зголемиме полициските сили на границите или каде што е потребно. Може да се користат постојните органи за спроведување на законот. Мислам дека не е потребна армија за да се запре имиграцијата. Границите треба да се зајакнат, чамците да се вратат назад. Ако треба да се создаде европска армија, таа ќе биде за сосема друга цел, со идеја да се брани Европа од опасностите што и се закануваат, а не нужно за мигрантите“.

Реп: Зошто земјите од Источна Европа не се привлечни за мигрантите?

Адела Мирза: „Источноевропските земји не се привлечни за мигрантите затоа што тие исто така растат, се појавуваат, а не рајот за кој сонуваат оние кои доаѓаат од Африка. Не сакаат ни да останат во Шпанија или Италија. Тие сакаат да одат во Франција каде што има мнозинско население слично на нивното. Франција веќе почна да се саботира. Тоа ќе биде сосема поинаква земја отколку што знаеме. Социјалната политика е многу лабава. Франција има голем проблем во моментов. Мигрантите не сакаат да останат во Источна Европа бидејќи земјите овде немаат што да им понудат, а Источна Европа се обидува да ги достигне западните земји“.

Реп: За пактот за миграција, кој победува, а кој губи од овој европски пакт?

Адела Мирза: „Пактот за миграција е многу лоша мерка. Треба да се преиспита од темел. Европа секако не добива од овој пакт. Европа губи на сите нивоа. Единствен исклучок е кога овие мигранти може да се изберат за работна сила – каде што има потреба, а каде има побарувачка – да. Инаку НЕ, нас ни е преку глава од население што мигрира од еден на друг континент и не додава вредност. Тие треба да се сместат со пружање социјална, медицинска помош. За ЕУ ова е огромен трошок. Прво треба да ја спасиме нашата Европа за да можеме да ги спасиме другите. Европскиот пакт за миграција прави повеќе од добро. Ако безусловно прифатиме имигранти во ЕУ, економските последици ќе бидат катастрофални на среден и долг рок. Она што го направи г-ѓа Меркел беше неискажливо глупаво. Таа ја запали Европа прифаќајќи милиони имигранти. Ова мора итно да престане! Во спротивно повеќе нема да имаме Европа.