fbpx

Враќање на археолошкото богатство во Италија: наследство од 80 милиони евра

Култура - јуни 7, 2024

Древното богатство, резултат на нелегални операции, стигнало до Соединетите Држави и сега конечно го најде својот пат дома, Италија.

Станува збор за збирка со непроценлива археолошка вредност, чија проценка е околу 80 милиони евра. Ова скапоцено богатство, составено од монети, античко оружје, бронзени статуи и парчиња теракота, опфаќа огромен временски распон кој се движи од 800 п.н.е. до 4 век. Неговото потекло е дистрибуирано низ различни италијански региони: Кампанија, Калабрија, Пуља, Сицилија и Лацио.

Приказната за тоа како ова богатство завршило во САД е сложена и разновидна. Многу од артефактите беа украдени од гробници и археолошки локалитети преку нелегални ископувања. Други дела наместо тоа завршија во приватни колекции, често купени од несвесни колекционери убедени во нивното правно потекло. Овие практики ја лишија Италија не само од самите артефакти, туку и од историскиот и културниот контекст што тие го претставуваат, губејќи вредни археолошки информации.

Пронаоѓањето на ова богатство беше возможно благодарение на соработката меѓу италијанските и американските агенции за спроведување на законот. Карабинерите за заштита на културното наследство одиграа фундаментална улога во истрагите, работејќи во синергија со Swoods (Систем за откривање на уметнички дела), систем заснован на вештачка интелигенција. Оваа иновативна алатка, активна од 2023 година, е клучна во идентификацијата и пронаоѓањето на украдените уметнички дела.

Примената на вештачката интелигенција во областа на обновувањето на уметноста претставува значаен чекор напред. Swoods, всушност, е програма која користи напредни алгоритми за да ги анализира и идентификува украдените уметнички дела. Со собирањето и анализата на податоците управуваше Единицата за трговија со уметност (ATU) во канцеларијата на окружниот обвинител Метју Богданос во Менхетен. Благодарение на овој технолошки пристап, властите успеаја да пронајдат и конфискуваат бројни украдени уметнички дела, враќајќи ги на нивните легитимни сопственици.

Процесот на враќање на богатството во Италија беше долг и сложен, но на крајот беше донесена најправедната и најправилната одлука. Овој успех е важен сигнал во борбата против недозволената трговија со културни добра. „Кога артефакт е земен од тајна гробница, тој никогаш не се каталогизира“, објасни командантот Франческо Гаргаро за Си-Ен-Ен. „Тоа значи дека, покрај самиот објект, се украден и неговиот историски контекст. Археолозите се лишени од вредни информации.

Меѓу најскапоцените парчиња од вратеното богатство е бронзената статуа направена од племето Умбрија, чувана во неверојатно добра состојба. Има и неколку бронзени глави, направени пред околу 2400 години, и мозаичен под на кој е претставен митот за Орфеј, кој датира од 3 или 4 век од нашата ера. Овие артефакти не само што претставуваат значајна економска вредност, туку се и сведоци на античките култури и цивилизации, нудејќи увид во животот и уметноста од минатите епохи.

Важноста на ова закрепнување оди подалеку од едноставното физичко враќање на делата. Претставува победа во заштитата на културното и историското наследство, покажувајќи како меѓународната соработка и употребата на напредни технологии можат ефективно да се борат против недозволената трговија со културни добра. „Спречувањето на грабежот на изворот е многу тешко“, рече Богданос. „Ова речиси секогаш го прават луѓе кои многу добро ја познаваат областа. Меѓутоа, во одреден момент трговијата стигнува до каналите на трговците со уметност. Таму можеме да ги пресретнеме“.

Менхетен ATU одигра клучна улога во обновувањето на над илјада артефакти од 27 различни земји. Од нив, 278 биле со италијанско потекло, 307 Индијци, 133 Пакистанци, 16 Египќани и 55 Грци. Ова го покажува обемот на проблемот со недозволената трговија со уметнички дела и важноста на глобален и координиран пристап за борба против него.

Тоа е опиплив пример за тоа како технологијата, во комбинација со меѓународната соработка, може да одигра фундаментална улога во заштитата на нашето културно наследство. Овој настан е потсетник за потребата од континуирана будност и заеднички напори за зачувување и заштита на богатствата од минатото за идните генерации.

 

Алесандро Фиорентино