fbpx

Враќање на нордиските корени

Култура - јануари 26, 2024

Европски дневник: Осло, мај 2022 година

Осло, главниот град на Норвешка, беше првиот странски град што го посетив. Тоа беше летото 1972 година, кога штотуку дипломирав на Grammar School во Рејкјавик. Еден мој соученик беше син на исландскиот амбасадор во Норвешка, и јас останав со него и неговото семејство во пространата и удобна амбасадорска резиденција на Бигдој, полуостров на западната страна на Осло. Ми беше малку тешко да заспијам првата вечер поради шушкањето на лисјата на дрвјата во градината. Иако испуштаа само нежен звук на замавнување, тоа ме вознемири бидејќи никогаш порано не сум го слушнал овој звук. Во Исланд практично немаше дрва (иако веќе не е така). Семејството на мојот пријател ме прими со раширени раце. Амбасадорот беше угледен правник и научник кој напишал огромна и веродостојна историја на исландската цивилна администрација во педесет години откако Исланд ја добил домашната власт во 1904 година. Неговата сопруга беше грациозна, културна дама. Еднаш за време на вечерата, темата на дискусија беше што да се прави на свечената вечера на која се служеше пилешко ако некој од гостите одеднаш почне да ги користи прстите. По кратка дискусија сопругата на амбасадорот ја донесе својата пресуда: Човек треба да се однесува како воопшто да не го забележал.

Снори, Чидениус и мажите од Еидсвол

Осло во 1972 година беше наречен најголемото село во Европа, бидејќи тогаш беше прилично мирно место, со мал ноќен живот, сè се затвора рано. Норвежаните не биле, и се уште не се, реномирани партиски животни. Се чини дека повеќето од нив водат многу здрав начин на живот. Во лето сакаат едрење, а во зима одат на скијање. Сепак, сега Осло е модерно и космополитско, и многу скапо, како Цирих и Рејкјавик. (Веројатно не е случајно што трите најбогати земји во Европа, Норвешка, Швајцарија и Исланд, сите остануваат надвор од Европската унија.) Сум бил во Осло неколку пати од моите денови за салата од 1972 година, а во мај 2022 година бев таму повторно, педесет години по мојата прва посета. Давав говор на конференција на нордиски конзервативни студенти на 21 мај. Мојата главна тема беше дека американските и европските левичари би можеле да се обидат да ги издвојат нордиските земји како примери за успешен социјализам, но дека всушност тие можат да се гордеат со силната конзервативно-либерална традиција, отелотворена во институциите и артикулирана од способни и убедливи мислители.

Истакнав дека Снори Стурлусон во Хајмскрингла , неговата историја на норвешките кралеви, изразил сочувство со античките идеи дека кралевите подлежат на истите закони како и нивниот поданик и дека може да бидат сменети ако ги прекршат тие закони. Навистина, во говорот што Снори го составил во името на еден исландски фармер, тој дури предложил дека е најдобро да нема крал освен законот. Повторно, фено-шведскиот писател Андерс Чидениус претстави теорија за взаемната корист од трговијата, единаесет години пред да биде објавено „Богатството на народите“ на Адам Смит. Исто така, беше малку познато, додадов, дека Уставот на Норвешка од Ајдсвол од 1814 година, најлибералниот устав во Европа во тоа време и сè уште е на сила, беше под големо влијание на двајца лични пријатели и ученици на Адам Смит, браќата Анкер.

Нордискиот либерализам во деветнаесеттиот и дваесеттиот век

Во мојот говор, јас ја дефинирав конзервативно-либералната традиција како поддршка на приватната сопственост, слободната трговија и ограничената влада, во комбинација со почитување на спонтано развиените традиции. Ги спомнав либералните нордиски државници од деветнаесеттиот век кои спроведоа широки и опсежни либерални реформи, Јохан Август Грипенштет во Шведска, Антон Мартин Швајгард во Норвешка и многу други, и силната либерална традиција во шведската економија во првата половина на дваесеттиот век, дефинирана и развиена од Густав Касел, Ели Хекшер и Бертил Олин. Во Данска, влијателниот свештеник, поет и политичар Николај Ф.С. Грундвиг беше посветен економски и политички либерал. Многу нордиски мислители од деветнаесеттиот и почетокот на дваесеттиот век исто така биле силни индивидуалисти, дури и ако можеби не би можеле да се окарактеризираат како конзервативни либерали, на пример Хенрик Ибзен, Аугуст Стриндберг, Георг Брандес и Кнут Виксел. Во мојата земја Исланд, Брандес и Ибзен имаа големо влијание, а Касел го инспирираше Јон Торлаксон, основачот на Партијата на независноста и премиер.

Тврдев дека релативниот успех на повеќето критериуми на нордиските земји е и покрај , а не поради , политичката доминација на социјалдемократите во дваесеттиот век. Тоа може да се припише на цврстата традиција на владеење на правото, вклучувајќи ја и заштитата на приватната сопственост, посветеноста на слободната трговија и високото ниво на доверба и социјална кохезија. Навистина, силната конзервативно-либерална традиција на нордиските земји делуваше како интелектуално и политичко ограничување на социјалистичките шеми.

Разговори со Сер Роџер Скротон

Панелот во кој учествував беше модериран од филозофот Øyvind JV Evenstad. Конференцијата беше спонзорирана од бриселскиот тинк-тенк New Direction и Roger Scruton Legacy Foundation и главно беше посветена на идеите на британскиот филозоф Сер Роџер Скротон кој почина во јануари 2020 година. Темите дискутирани на панелите ги одразуваа многуте и разновидни интереси на овој извонреден полиматизам: сексуалноста, додворувањето и бракот; западната цивилизација; кризата на модерната архитектура во Европа; зелен конзервативизам; нордиски конзерватизам; и суверенитетот и националната држава од европска перспектива. Во мојот разговор, се присетив на моите разговори со Сер Роџер и истакнав дека со текот на времето тој станал посимпатичен кон политичката позиција на Фридрих А. фон Хајек, како што може да се види во неговиот придонес , „Хајек и конзервативизмот“, кон придружникот од Кембриџ во Хајек (2007). Унгарскиот професор Ференц Хорхер на крајот од конференцијата одржа говор за животот и наследството на Сер Роџер. Друг белег на конференцијата беше кога сликарот Øde Nerdrum одржа интересен главен говор за западната цивилизација.

Пејачката грофица Елизабет Торолфи Морнер ги забавуваше учесниците на завршната вечера, со Асе Матисен Палм на пијано. По тој повод, говорот по вечерата го одржа Зигмундур Дејвид Гунлаугсон, поранешен премиер на Исланд и почитувач на делото на Сер Роџер Скротон. Конференцијата беше вешто организирана од Петер Киркехолмен, Кнут Харалдсен и Хакон Теиг, со околу 150 учесници кои плаќаат. Беше снимено и е достапно на интернет.