fbpx

Г7, што се случи во Киев?

Политика - февруари 27, 2024

Се одржа првиот самит на Г7 со кој претседаваше италијанскиот премиер Џорџија Мелони, лидер на европските конзервативци. Главна тема беше Украина и се што е поврзано со неа: помош, санкции против Русија и физибилити студија за тоа како да се префрлат интересите на економските резерви што Москва ги поседува во Европа, Северна Америка и Јапонија. Многу значителна ризница која се приближува до 300 милијарди долари.

Физичкото присуство на Мелони во Киев, главниот град на Украина, за време на првиот самит беше особено значајно за да се покаже поддршка од секој аспект на украинскиот претседател Володимир Зеленски, кој исто така беше присутен. Тоа беше начин да се потврди едноставен, но сè поважен концепт: Европа и Западот се и ќе останат блиску до Украина.

Присутни беа и претседателката на Европската комисија Урсула Фон дер Лејен, белгискиот премиер Александар де Кро, моментално претседател на Советот на ЕУ и канадскиот премиер Џастин Трудо, додека американскиот претседател Џо Бајден и другите лидери учествуваа од далечина преку видео-конференција. Единствен исклучок беше францускиот претседател Емануел Макрон; На негово место присуствуваше неговиот министер за надворешни работи, Стефан Сежурне.

„Безбедноста на Украина и безбедноста на Европа се совпаѓаат. Во Украина и ние се бориме за нашата слобода“, потврди Мелони, нагласувајќи ја цврстата одбрана. Овие јавни изјави имаат значителна тежина и ги надополнуваат оние дадени за време на приватна билатерална средба, за време на која италијанскиот претседател, исто така, го додели орденот изработен од Полиграфот и Државната ковачница за комеморација на двегодишниот украински отпор. Овие мотивации го поткрепуваат „најсеопфатниот и најважниот безбедносен договор потпишан од Италија со земја што не е членка на НАТО“. Станува збор за децениски договор фокусиран на цели како што се соработката во одбранбената индустрија, зајакнување на размената на информации за сајбер и разузнавачки прашања и обезбедување помош за време на реконструкцијата.

Сепак, најважните и најзначајните зборови се однесуваат на посветеноста за итна и интензивна соработка во случај на нов напад врз Украина. „Ова нужно претпоставува воена поддршка, бидејќи мешањето на многу рекламираниот збор „мир“ со „предавање“ е лицемерен пристап што никогаш нема да го споделиме“, недвосмислено изјави претседателот на Г7. Овој став е поддржан од фактот што италијанската влада го донесе осмиот пакет воена помош за Украина. Претседателот на Европската комисија Фон дер Лајен го повтори ова мислење, уверувајќи дека нема да има намалување на воената и економската помош за Украина. Ќе бидат доделени дополнителни 20 милијарди евра, заедно со фонд од 5 милијарди евра за набавка на вооружување. Дополнително, европската одбранбена индустрија го зголеми производството на муниција за 40%, додека над 60.000 украински војници продолжуваат да се обучуваат на европско тло. Конзервативниот британски премиер Риши Сунак одвои 287 милиони евра за помош на Украина со резерви на муниција во истиот период.

Меѓу дискусиите, се споменува и Алексеј Навални, политички противник на рускиот претседател Владимир Путин, кој почина под мистериозни околности на 16 февруари во високобезбедниот затвор Харп во Сибир. На средбата било побарано појаснување за „целосно објаснување на околностите на неговата смрт“. Во тој поглед, сите присутни се уверуваат дека руските средства депонирани во нивните земји ќе останат замрзнати додека Русија не ги плати сите штети предизвикани од војната во Украина. Идеја која, сепак, треба да биде структурирана на конкретен начин, избегнувајќи кршење на прописите на приватните финансиски институции, меѓународното право и правилата на поединечни држави.

Како заклучок, може да се каже дека италијанската Г7 ќе се води од настаните во Украина. Формата ја следи суштината, а почнувајќи од Киев има јасно значење. Всушност, беше потпишана декларација од страна на Мелони со претставници на другите земји (САД, Обединетото Кралство, Јапонија, Германија, Франција и Канада). Сега сите погледи се насочени кон случувањата што ќе се случат пред 13 јуни, датумот кога ќе започне следниот самит во Пуља.