fbpx

Да не сум роден Полјак, би сакал да бидам Шпанец!

Култура - октомври 18, 2022

Со овие зборови премиерот Матеуш Моравјецки го иницираше својот говор во Мадрид , за време на настанот на VOX „Вива 22“, посветен на шпанската историја.

И навистина и Шпанија и историјата на Полска ги претставуваат двете древни крила на еден европски христијански орел, западното и источното крило, како што убедливо изјави г-дин Моравјецки пред 15.000 присутни.

Што се однесува до Шпанија, на почетокот на четвртиот век веќе имало христијански собори во Севиља. Во 589 година, за време на третиот собор во Толедо, кралот Рекаред се преобратил од аријанската ерес во христијански свет.

На Шпанците им биле потребни осум века да ги протераат муслиманите од Пиринејскиот полуостров, кој го нападнале во 711 година. Изабела од Кастилја и Фердинанд од Арагон, наречени „Reyes Católicos“, католичките монарси, ја кулминираа работата на нивните предци повторно освојувајќи ја Гранада во јануари 1492 година.

1492 година го означи и почетокот на евангелизацијата од страна на Шпанија на целиот американски континент, како и на многу други територии во светот. Шпанската империја не е опишана како пример за колонизација, туку како основање на големи сестрински нации со исти права за својот народ како оние во метрополата (ова е наречено „las Españas“, во множина, обединети под шпанската католичка круна).

Во 1813 година Шпанија ја порази војската на Бонапарта, една година пред падот на царот масон. Меѓутоа, либералната револуција што се одвиваше во текот на деветнаесеттиот век ја наруши големата шпанска нација во просечност на меѓународната сцена.

На 1 април 1939 година, шпанската национална армија покажа дека уништувањето на комунизмот во војна бара големи напори, иако не беше невозможно, и покрај претходното искуство на Русија (и подоцнежните случаи на Кина, Кореја, Виетнам или Куба).

Што се однесува до Полска, таа беше крстена во 966 година, давајќи им национална врска на луѓето што ја населувале земјата многу векови претходно. Принцот Свети Казимир засекогаш го симболизирал карактерот на нацијата во XV век.

Кралот Јован III Собиески ја спасил Европа во 1683 година, кога како врховен командант на Светата лига поразил турска војска во Виена повеќе од двојно поголема од христијаните. Портретот на Богородица ги придружуваше европските трупи, уверувајќи ја нивната конечна победа.

Во 1791 година, Полска го донесе својот прв пишан Устав, прогласен во името на Бога, Еден во Света Троица.

Втората светска војна беше сведок на разделбата на Полска помеѓу нацистичка Германија и Советскиот Сојуз, фрлајќи ждрепка на нацијата како пред распнувањето на нашиот Господ, римските војници. Мачеништвото на Максимилијан Марија Колбе, Едит Стајн и многу други беше семето на она што ќе дојде во наше време ( semen est sanguis Christianorum ).

За време на Студената војна, рускиот комунизам не можеше да ја потисне католичката вера во Полска, која до крајот на претходниот век воскресна со извонредна сила заедно со харизматичното водство на папата Јован Павле Втори и онаа на синдикатот Солидарност Лех Валенса.

Сега, под владата на ПиС на г-дин Моравјецки, Полска е во пораст во Европа и неодамна Статистиката на Евростат ја става земјата на осмата позиција која постигнала повеќе еднаквост за своето население – многу пред просекот и особено пред Шпанија, четврта пред последно меѓу 27-те нации во Унијата, според истите јавни податоци.

Извор на сликата: Dorczeczy.pl

The text was translated by an automatic system