fbpx

Дипломатски конфликт во Шпанија

Политика - мај 9, 2024

По Германија, Франција и Италија, Шпанија е несомнено најважната земја-членка во Европската унија; не само во однос на БДП туку и во однос на населението и, вака да се изразиме, меѓународното влијание и позиционирање.

Од една страна, нејзината локација на јужната граница на Европа, неколку километри од Северна Африка, граничи дури и со Мароко – со шпанските градови Сеута и Мелиља -; а од друга страна, и не помалку важно, поради нејзините историски, културни, политички и економски односи со цела Америка, но особено со Јужна и Централна Америка.

Затоа, за европското конзервативно движење, следењето на она што се случува во Шпанија треба да биде приоритет, бидејќи трансатлантската оска или врска не треба да биде само односот ЕУ-САД, туку и односот ЕУ-Иберо-Америка. Од економски, културни, политички и стратешки причини.

Социјалистичко-комунистичката коалициска влада предводена од Педро Санчез во Шпанија, во постојана институционална криза, зависна од сепаратистичките партии и со очигледни врски преку Форумот во Сао Паоло и групата Пуебла, со таканаречените „нарко-диктатури“ на Куба и Венецуела и радикално левичарските влади на Бразил и Чиле, да наведат само неколку примери, треба да бидат главен мотив за сите европски министерства за надворешни работи. Ако ова не беше случај, тоа е поради левичарскиот тон на политиките на Комисијата на Фон дер Лајен, покорен на европските либерали, зелени и социјалисти, и затоа што Санчез беше еден од главните бранители и промотори на климатскиот фанатизам кој навлезе во Европскиот зелен пакт.

Последната недела е последниот од скандалите во Шпанија. Сигурно утре може да има уште една. По гротескната објава на претседателот Санчез дека се повлекува за да размислува неколку дена со оглед на сериозните обвинувања за корупција против неговата влада и неговата сопруга, само за да даде јавна изјава во која им се заканува на судиите, новинарите и политичката опозиција со жесток прогон, беше дипломатска криза од прв ред.

Еден од неговите министри, Оскар Пуенте, и човек на кој му верува, јавно го обвинија Хавиер Милеи, претседател на Аргентинската Република, за употреба на дрога. Одговорот на аргентинската влада беше немилосрден и многу прославен во Шпанија, возвраќајќи удар за удар; возвраќање на лагата на владата на Санчез, јавна комуникација каде што се прикажува политичката беда на коалициската влада: територијална поделба, тврдења за амнестија на политичарите кои го поддржуваат пучот, економска корупција.

Европските влади би било добро да бидат загрижени за опасното движење на социјалистичката и комунистичката влада во Шпанија. Последиците од нејзините политики, во меѓународните работи или непостоечката контрола на имиграцијата, можат да се почувствуваат низ цела Европа.

Неприфатливо е европската влада да бара да ги скрие своите проблеми од јавното мислење со ослободување на дипломатска криза со нација како Аргентина, која исто така прави извонредни напори да излезе од постојаната криза – економска и институционална – во која кирхнеризмот ја втурна. со години. Шпанија не заслужува влада која ја води на потсмев; само затоа што Милеи е пријател, сојузник и партнер на Сантијаго Абаскал, лидерот на VOX, партија која е дел од партијата ECR; и која веќе најави присуство во Мадрид на 18 и 19 мај на големиот конзервативен настан кој ќе го означи крајот на овој законодавен дом.